Η Γαλλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη κάποιων από τις χειρότερες αναταραχές εδώ και πάνω από μία δεκαετία, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος την Κυριακή, καθώς οι ειρηνικοί διαμαρτυρόμενοι κλήθηκαν να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Ο Benjamin Griveaux δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1: "Πρέπει να σκεφτούμε τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε τα περιστατικά αυτά να μην ξανασυμβούν". επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Griveaux δήλωσε ότι ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσουν όλες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους σε συνεδρίαση την Κυριακή.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουήλ Μακρόν, επέμεινε ότι δεν θα "δεχτεί ποτέ βία", αφού το κεντρικό Παρίσι είδε τη χειρότερη αναταραχή του σε μια δεκαετία το Σάββατο, όταν χιλιάδες μάσκες διαδηλωτές πολέμησαν με αστυνομικές δυνάμεις, πυρπόλησαν αυτοκίνητα, έκαψαν φωτιά σε τράπεζες και σπίτια. καύση αυτοσχέδιων οδοφραγμάτων στις άκρες των διαδηλώσεων κατά του φόρου καυσίμων.
Κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του Παρισιού, οι μασκοφόροι άνδρες έκαψαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιά σε κτίρια, έσπασαν φράχτες και πυρπόλησαν πολυτελή αυτοκίνητα σε μερικά από τα πιο ακριβά δρομάκια της πόλης, καθώς η αστυνομία πυροδότησε δακρυγόνα και κανόνια νερού.
Στη συνέχεια, από νωρίς το βράδυ, οι οδομαχίες διαδόθηκαν γύρω από το Παρίσι σε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού με την αστυνομία. Τα πολυτελή πολυκαταστήματα στη λεωφόρο Haussmann εκκενώθηκαν καθώς αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων ήταν στο έλεος των διαδηλωτών. 

Κοντά στο Λούβρο, μεταφέρθηκαν μεταλλικές σχάρες από τον κήπο Tuileries από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές. Στο Place Vendôme, σε ένα κέντρο πολυτελών καταστημάτων κοσμημάτων και καταστημάτων σχεδιαστών, οι εκβιαστές έσπασαν τα παράθυρα και έχτισαν οδοφράγματα.

Το γκράφιτι κατά της Macron ήταν σκαρφαλωμένο πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου κοντά στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη και οι διαδηλωτές ξέσπασε στο μνημείο.


Περισσότεροι από 250 άνθρωποι συνελήφθησαν και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν - μεταξύ των οποίων ένας διαδηλωτής που βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση το βράδυ του Σαββάτου - μετά την έκρηξη των βιαιοπραγιών στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της φορολογίας καυσίμων που διεξήχθησαν από το κίνημα διαμαρτυρίας των πολιτών γνωστό ως gilets jaunes (κίτρινα γιλέκα).

Ο Macron, ο οποίος παρέστη στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση ανώτερων κυβερνητικών υπουργών μετά την επιστροφή του στο Παρίσι.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: "Καμία αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση κατά των δυνάμεων ασφαλείας, των λεηλατημένων καταστημάτων, των δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων που πυρπολήθηκαν, των πεζών ή των δημοσιογράφων ή την Αψίδα του Θριάμβου."


Είπε ακόμα ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές - των οποίων το όνομα προέρχεται από τα φθορίζοντα σακάκια υψηλής ορατότητας - είχαν νόμιμες ανησυχίες και θα άκουγε το θυμό τους. Αλλά στις διαδηλώσεις τους σε όλη τη χώρα το Σάββατο είχαν διεισδύσει διάφορα στοιχεία υπέρμαχοι της βίας που θα προσαχθούν στο δικαστήριο.
Στο Παρίσι, η διαμαρτυρία ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, καθώς οι ειρηνικοί gilets jaunes έφτασαν στα Ηλύσια Πεδία για να πραγματοποιήσουν μια πορεία. Το αυθόρμητο κίνημα των πολιτών ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου με αίτημα την αντίθεσή του στην αύξηση των φόρων κατανάλωσης καυσίμων αλλά μετατοπίστηκε σε ένα πολύ ευρύτερο αντι-κυβερνητικό και αντι-Macron κίνημα διαμαρτυρίας για τις ανισότητες και το κακό βιοτικό επίπεδο. Τα συνθήματα το Σάββατο χτύπησαν τον κεντρικό, προ-επιχειρηματικό πρόεδρο ως σύμβολο μιας ελίτ που αποκόπηκε από τον λαό.


Οι gilets jaunes έχουν σημαντική υποστήριξη από το ευρύ κοινό και αποδεικνύονται ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Macron, ο οποίος ήταν έκπληκτος από την αντι-φορολογική εξέγερση που αγωνίζεται να τον εξουδετερώσει.
Η βία του Σαββάτου και οι συγκλονιστικές σκηνές καμένων κτιρίων, η πυρκαγιά αυτοκινήτων και οι φλόγες στους πιο κεντρικούς δρόμους του κεντρικού Παρισιού είναι πρόκληση για την κυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει τις διαδηλώσεις.
Οι αρχές το Σάββατο υπογράμμισαν τη διαφορά ανάμεσα σε ειρηνικούς διαδηλωτές που διέρρευσαν κατά μήκος ορισμένων δρόμων του Παρισιού το πρωί του Σαββάτου, τραγουδώντας και κουνώντας σημαίες και τις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν.


Περίπου 5.000 gilets jaunes πήγαν κάτω από τα Ηλύσια Πεδία κατά το μεσημέρι, μερικοί με τριαντάφυλλα και φώναζαν: "Macron, παραιτήσου!" τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. 




Το Champs Élysées ήταν κλειστό για τα αυτοκίνητα και γινόταν αυστηρός έλεγχος στα στενά, ακόμα και σε ανθρώπους που εργαζόταν στα καταστήματα.
Αλλά το απόγευμα του Σάββατου η Αψίδα του Θριάμβου γέμισε από διαδηλωτές που συγκρούονταν σώμα με σώμα με αστυνομικούς. 
Ο υπουργός Εσωτερικών, Κρίστοφερ Κάστανερ, δήλωσε ότι χιλιάδες ταραχοποιοί που δεν σχετίζονται με τις ειρηνικές διαδηλώσεις έρχονται σκόπιμα να «λεηλατούν, να σπάσουν, να κλέψουν, να τραυματίσουν και ακόμη και να σκοτώσουν». Τους αποκαλούσε εξεγερμένους που ήταν "επαγγελματίες που προκαλούσαν διαταραχή".


Κατά την γνωστή και σε εμάς μέθοδο, οι αρχές απέδωσαν τις βιαιοπραγίες σε ακροδεξιές και ακροαριστερές ομάδες.  Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι από τις 8 μ.μ. η αστυνομία είχε εκκαθαρίσει τους περισσότερους αναρχικούς από το κεντρικό Παρίσι.
Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε όλη τη Γαλλία και υπήρχαν 580 οδοφράγματα κατά μήκος των οδών σε ολόκληρη τη χώρα.


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν προβεί σε παρόμοιες ενέργειες, διαμαρτυρόμενοι ότι η πολιτική φορολογίας καυσίμων της Macron έναντι των επιχειρήσεων ήταν άδικη και ότι οι άνθρωποι με θέσεις χαμηλού εισοδήματος δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

«Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν», ήταν επιγραφή χαραγμένη στην πρόσοψη του μνημείου της Αψίδας του Θριάμβου του 19ου αιώνα με μεγάλα μαύρα γράμματα.


Δημοσίευση σχολίου