Προβληματισμός από τον Γιάνη Βαρουφάκη

Το συμπέρασμα από την συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ξεκάθαρο.
Δεν καταλαβαίνουν η κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και από τις δηλώσεις κυρίως του Γερμανού υπουργού οικονομικών, ο οποίος δεν άκουσε τίποτε η δεν κατάλαβε τίποτε.
Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο μόνος που συμμετείχε με εύστοχες παρατηρήσεις ήταν ο Michael  Noonan, υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί οι υπουργοί οικονομικών δεν ενημερώθηκαν για τις προτάσεις των δανειστών, ενώ οι υπόλοιπες παρεμβάσεις ήταν τέτοιες που δικαιολογημένα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κατευθυνόμενες από εξωθεσμικά κέντρα.
Στο άρθρο του στους Irish Times ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρει ότι ο Σόιμπλε δεν επέτρεψε να παρουσιαστούν οι ελληνικές προτάσεις στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου.

Από την αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη περί "απαγορεύσεων" εύλογα γεννιέται το ερώτημα, με ποιά ιδιότητα ο Σόιπλε είχε τη δύναμη να απαγορεύσει την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων;
Στη συνέντευξή του ο Βαρουφάκης είναι αποκαλυπτικός  "Η ευρωζώνη κινείται μυστυριωδώς. Βαρυσήμαντες αποφάσεις λαμβάνονται από υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι παραμένουν στο σκοτάδι για τις λεπτομέρειες, την ώρα που μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι ισχυρών θεσμών συνεχίζουν σε μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια μοναχική κυβέρνηση που βρίσκεται σε ανάγκη" ενώ στη συνέχεια ξαναβάζει το πρόβλημα δημοκρατίας στην Ευρώπη λέγοντας "Είναι σαν η Ευρώπη να έχει καθορίσει ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε τεχνικές λεπτομέρειες αφήνοντας το έργο αυτό σε "ειδικούς" που αντιπροσωπεύουν όχι ψηφοφόρους αλλά θεσμούς. Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς σε ποια έκταση τέτοιου είδους συμφωνίες είναι αποτελεσματικές για να μην πω ελάχιστα δημοκρατικές".


nein news

Δημοσίευση σχολίου