Την παραίτησή του, καθώς η κυβέρνηση τού ζήτησε να λογοδοτήσει για την κλοπή 81 εκατ. δολαρίων από το λογαριασμό της τράπεζας στις ΗΠΑ, μιας εκ των μεγαλύτερων κυβερνοληστείων που έγιναν ποτέ, υπέβαλε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μπανγκλαντές Ατιούρ Ραχμάν.


Ο Ραχμάν, ο οποίος επέστρεψε στην Ντάκα αργά χθες (14/3) αφού συμμετείχε το Σαββατοκύριακο σε συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Νέο Δελχί, αποκάλυψε μάλιστα στο Reuters ότι η πρωθυπουργός Σεΐχ Χάσινα είχε κάνει ήδη δεκτή την παραίτησή του.
AdTech Ad
Η κυβέρνηση απέπεμψε επίσης δύο υποδιοικητές της τράπεζας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αμπού Μαάλ Αμντούλ Μουχίθ, μερικές ημέρες αφού κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα ότι δεν την είχε ενημερώσει για την κλοπή.
Ο 65χρονος Ραχμάν δήλωσε ότι παραιτήθηκε για να δώσει το παράδειγμα σε μια χώρα που δεν είναι συχνό φαινόμενο η ανάληψη ευθύνης, αλλά και για να προστατεύσει την εικόνα της κεντρικής τράπεζας.
«Ανέλαβα την ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραχμάν, ο αντικαταστάτης του οποίου παραμένει άγνωστος.
Σημειώνεται ότι οι χάκερ παραβίασαν αρχικά το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Τράπεζας του Μπανγκλαντές, κλέβοντας τα διαπιστευτήρια για τις μεταβιβάσεις πληρωμών, με σκοπό να κλέψουν 951 εκατ. δολάρια από το λογαριασμό της στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, τον οποίο χρησιμοποιεί για τις διεθνείς συναλλαγές της, μεταξύ 4 και 5 Φεβρουαρίου.
Ακολούθως «βομβάρδισαν» τη Federal Reserve Bank στη Νέα Υόρκη με τουλάχιστον τρεις ντουζίνες αιτήματα για μεταφορές χρημάτων από την τράπεζα του Μπαγκλαντές σε φορείς με έδρα τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.
Τα πρώτα τέσσερα αιτήματα για τη μεταφορά περίπου 81 εκατ. δολαρίων «πέρασαν» ωστόσο οι χάκερ προδόθηκαν στο πέμπτο, ύψους 20 εκατ. δολαρίων. Και αυτό γιατί έκαναν λάθος στην ορθογραφία μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στη Σρί Λάνκα. Αντί για Shalika Foundation (ίδρυμα Σαλίκα) έγραψαν στην αίτηση Shalika Fandation.
Το λάθος αυτό σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες της Deutsche Bank, της ενδιάμεσης, δηλαδή, τράπεζας, υπάλληλοι της οποίας ζήτησαν επιβεβαίωση από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές.

Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε καμία ΜΚΟ με το όνομα Shalika Foundation στο σχετικό κατάλογο της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα…
Η κινητοποίηση της γερμανικής τράπεζας και το ύψος των ήδη επιβεβαιωμένων συναλλαγών για ιδιωτικούς φορείς κινητοποίησε και την Fed η οποία ειδοποίησε τους Μπαγκλαντεσιανούς.
Παρά το λάθος τους, οι χάκερς κατάφεραν πάντως να αρπάξουν 81 εκατομμύρια δολάρια, μια από τις μεγαλύτερες κλοπές αυτού του είδους στην ιστορία. Μετέφεραν τα χρήματα σε λογαριασμούς στις Φιλιππίνες και από εκεί σε καζίνο στη χώρα.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Τράπεζας του Μπανγκλαντές υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να συλληφθούν οι δράστες, ενώ η ανάκτηση των χρημάτων θα είναι δύσκολη, ενώ θα μπορούσε να πάρει μήνες.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο Ραχμάν για να παραιτηθεί εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο, αφού ο Μουχίθ εξέφρασε δημοσίως την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ενημερώθηκε για τη ληστεία ένα μήνα αφού είχε συμβεί από τα ΜΜΕ.

"Πηγή: newsbomb.gr"


Δημοσίευση σχολίου