«Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση στην οικονομία», προέβλεψε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και από την περασμένη Τρίτη, με την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να φανεί εάν η πρωθυπουργική «προφητεία» θα επιβεβαιωθεί. Επειτα από αναβολές επί αναβολών και από διαπραγματεύσεις για να καμφθεί η αδιαλλαξία, κυρίως του ΔΝΤ, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ανακοινώθηκε η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ανακοίνωση, αν και αναμενόμενη, έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από το πρωθυπουργικό επιτελείο, που την ίδια ώρα έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης για το προσφυγικό σε διπλανό κτίριο από εκείνο που συνεδρίαζε το Eurogroup. Αυτό που ικανοποίησε ακόμα περισσότερο τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να το επισημάνουν, ήταν η αναφορά του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε προοπτική έναρξης της συζήτησης για το χρέος μέσα στον Απρίλιο.
Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το ζήτημα του χρέους είναι καθοριστικό. Από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, παρουσίασε τη δέσμευση των εταίρων για απομείωση του χρέους –εφόσον η κυβέρνηση υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της– ως το μεγάλο κέρδος από τη συμφωνία που επέτυχε. Σε όλο το μεσοδιάστημα, ο πρωθυπουργός δεν σταμάτησε να επαναφέρει διαρκώς τη δημόσια συζήτηση εκεί, ιδιαίτερα έναντι των δυσκολιών που προκύπτουν για την υλοποίηση των καθόλου δημοφιλών, όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στους βουλευτές του, μεταρρυθμίσεων. Ετσι, η υπενθύμιση ότι τη δυσκολία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα διαδεχθεί το ξέφωτο της απομείωσης του χρέους επιστρατεύεται για άλλη μια φορά από την κυβερνητική ηγεσία πρωτίστως έναντι των βουλευτών, οι οποίοι θα κληθούν, εφόσον η διαπραγμάτευση στεφθεί με επιτυχία, να ψηφίσουν στη Βουλή τα δύσκολα μέτρα. Επιστρατεύεται επίσης και έναντι των πολιτών, προκειμένου να κατευνασθούν οι ευλόγως αναμενόμενες αντιδράσεις.
Από κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζεται ότι στην τελική ευθεία η πίεση προς τους βουλευτές των κομμάτων που συναπαρτίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αυξηθεί κατακόρυφα. Τα προς συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών κεντρικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει ακολούθως να νομοθετηθούν, είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια.
Βελτιωτικές... παρεμβάσεις
Οι κυβερνητικές προτάσεις σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα είχαν προκαλέσει αντιδράσεις σε μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, που αναμένεται ότι θα κλιμακωθούν στην τελική μορφοποίηση των σχετικών νομοθετημάτων. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτά τουλάχιστον ορισμένες από τις απαιτήσεις των εταίρων, οπότε εκ των πραγμάτων θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα από ό,τι είναι. Μάλιστα, από την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών φάνηκε ότι, σε σημαντικό βαθμό, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προς διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες για βελτιωτικές παρεμβάσεις δεν έχουν λάβει την έγκριση των εταίρων και είναι αυτή τη στιγμή «στον αέρα», καθιστώντας ακόμα πιο δυσχερή τη θέση των κυβερνητικών βουλευτών, που προέταξαν τη διάθεση της κυβέρνησης για ελάφρυνση των μέτρων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ανασυντάσσεται και να λαμβάνει θέσεις ενόψει του συνεδρίου του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική συνδιάσκεψη της πρωτοβουλίας 53+, που θεωρείται η μεγαλύτερη εσωκομματική τάση μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας. Τα μέλη της πρωτοβουλίας έσπευσαν να προκαταλάβουν οποιαδήποτε κριτική ότι κινούνται με τρόπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπονομευτικά για την ενότητα του κόμματος σε μια κρίσιμη συγκυρία, δηλώνοντας ότι δεν συγκροτείται η ομάδα τους σε αντιδιαστολή ή αντιπαράθεση με τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος, αλλά σε πλήρη εναρμόνιση με τις καταστατικές αρχές του. Μάλιστα, αν και επισήμως δεν έχει τεθεί θέμα αναβολής του συνεδρίου πέραν του Μαΐου, προφανώς για να προκαταλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς με επίκληση των εξελίξεων έχει ήδη μετατεθεί στο παρελθόν, οι 53+ τονίζουν σε ανακοίνωσή τους την ανάγκη «διεξαγωγής του συνεδρίου μέσα στη μάχη και όχι σε μια περίοδο “κανονικότητας”, που όλα θα έχουν λήξει».

Δημοσίευση σχολίου