Σε ... σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια για επιβίωση των πτυχιούχων μηχανικών στην Κρήτη, σε έναν κλάδο που έχει πληγεί όσο λίγοι από την πολυετή οικονομική κρίση.


Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Περίπου 10.000 επαγγελματίες έχουν καταθέσει, στο διάστημα αυτό, αίτηση για διαγραφή από τα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είτε για λόγους συνταξιοδότησης είτε με την ... προοπτική του «λουκέτου», αφού δουλειές πια δεν υπάρχουν.
Σύμφωνα με όσα είπε στο «Ράδιο Κρήτη» ο πρόεδρος του παραρτήματος ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, κ. Γιάννης Χαρωνίτης, στο διάστημα των 5 αυτών ετών, περίπου 100 Κρητικοί εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για διαγραφή από το Τεχνικό Επιμελητήριο ανατολικής Κρήτης.
«Τουλάχιστον δύο συνάδελφοι τη μέρα, έρχονται και μας ρωτούν πώς μπορούν να διαγραφούν. Εμείς βέβαια προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους αποτρέψουμε αλλά δεν είναι πάντα εύκολο», σημείωσε ο κ. Χαρωνίτης.
Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, αξίζει να εκτιμήσει κανείς ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην Κρήτη θέλει (το ελάχιστο) περίπου 300 ευρώ για να νοικιάσει το γραφείο του, πόσο ύψους 150 ευρώ για τα πάγια έξοδά του, περίπου ... 20.000 ευρώ για έναν μέτριο εξοπλισμό και, το ελάχιστο, 50 ευρώ την εβδομάδα για τις μετακινήσεις του. Δηλαδή, κατά μέσο όρο ένας νέος μηχανικός θέλει 6.000 ευρώ μόνον για τα λειτουργικά του έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της παρακράτησης φόρου και με ΦΠΑ 23%...
Εάν λάβουμε υπόψη και τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, τότε ο «λογαριασμός» εκτοξεύεται στα ύψη, αφού το ετήσιο ποσό υπολογίζεται περίπου στις 12.000 ευρώ συν τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς ο μηχανικός να κερδίσει επί της ουσίας ούτε ένα ευρώ!
Απολύτως απαγορευτικά δηλαδή τα στοιχεία για έναν νέο επαγγελματία που θέλει να κάνει το δικό του ξεκίνημα στην αγορά!
Αυτός, ίσως, είναι και ο λόγος για τον οποίο περίπου 5000 μηχανικοί, από όλη την Ελλάδα, επέλεξαν τις αγορές του εξωτερικού, αναζητώντας μία καλύτερη ευκαιρία.
Πρώτοι στη λίστα των Ελλήνων μεταναστών είναι οι μηχανικοί μαζί με τους γιατρούς.
Γιγαντώνεται πραγματικά το κύμα μετανάστευσης νέων, κυρίως πτυχιούχων, που εγκαταλείπουν τη χώρα μας, αναζητώντας την τύχη τους, μεταξύ άλλων, στο Κατάρ, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και αλλού.
Σύμφωνα, δε, με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, φέτος ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στην Γερμανία αυξήθηκε κατακόρυφα!
Πολλοί από αυτούς ήταν νέοι που ζούσαν στην Κρήτη.
Ελένη Μπουρμά
"Πηγή:ekriti.gr"


Δημοσίευση σχολίου