Το συνολικό ποσό του 1.685.000 ευρώ ζητά με αγωγή που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Σύμης (Δ.Ε.Υ.Α.Σ.) από γερμανική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την δημιουργία και λειτουργία συστήματος αφαλάτωσης στο νησί!


Η ΔΕΥΑ Σύμης προσέφυγε στην δικαιοσύνη με αγωγή που κατέθεσε χθες στο αρμόδιο δικαστήριο δια του δικηγόρου κ. Γιώργου Ρουμελιώτη και του δικηγορικού γραφείου Μεταξάς και συνεργάτες, «καταγγέλλοντας» την γερμανική εταιρεία πως δεν εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά την κατασκευή της αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα αυτή να καταστραφεί μόλις τέσσερις μήνες μετά την λειτουργία της!
Έτσι η ΔΕΥΑΣ ζητά να της επιστραφεί το ποσό του 1.585.000 ευρώ που κατέβαλε στην εταιρεία για την αφαλάτωση με τον νόμιμο τόκο υπερημερίας για την καταστροφή της, καθώς και το ποσό των 100.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη, ενώ ζητά να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Σύμης, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του νησιού για πόσιμο νερό βρίσκοντας μία μόνιμη λύση, αποφάσισε να επενδύσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην προμήθεια ενός συστήματος αφαλάτωσης. Αφού έγινε η απαραίτητη έρευνα για την επιλογή της καλύτερης δυνατής από οικονομικής και τεχνικής άποψης λύσης, η ΔΕΥΑΣ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου στην γερμανική εταιρεία με σύμβαση που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2008 και η οποία τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η προμήθεια, παράδοση, δοκιμή και θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού παραγωγής πόσιμου νερού, αποτελούμενου από μία φορητή μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού (δύο κοντέινερ) τύπου εξάτμισης με επανασυμπίεση ατμών (MVC VT), μία ανεμογεννήτρια, και δύο μετασχηματιστές, η θέση σε πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος και η σχετική εκπαίδευση.
Στην προμήθεια περιλαμβάνονταν επιπλέον, όλες οι εργασίες σύνδεσης με όλα τα απαραίτητα συστήματα και δίκτυα τροφοδοσίας καθώς και η προμήθεια μεταφορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού, η εγκατάσταση ειδικού λογισμικού παρακολούθησης από απόσταση, η τρίμηνη δοκιμαστική θέση σε λειτουργία του συστήματος αφαλάτωσης μέχρι την ολοκλήρωση της ενεργειακής επιθεώρησης και παραλαβή του έργου από το ΥΠΑΝ, η συντήρηση του υβριδικού συστήματος και η παροχή όλων των τεχνικών προδιαγραφών για την εκπόνηση των οριστικών μελετών των απαιτουμένων έργων υποδομής που απαιτούνταν για την παραγωγή υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού.
Επίσης, στις συμβατικές υποχρεώσεις της γερμανικής εταιρείας περιλαμβάνονταν ο έλεγχος η επίβλεψη και η παραλαβή των μελετών και των έργων υποδομής, η μεταφορά μέχρι το λιμάνι της Σύμης και η τοποθέτηση στα σημεία εγκατάστασης σύμφωνα με τις υποδείξεις του πελάτη, η εκπαίδευση του προσωπικού του πελάτη, καθώς και ότι το προσφερόμενο σύστημα θα φέρει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα το καθιστούν αυτόνομο και ασφαλές ως προς τη λειτουργία σε σχέση με το προσωπικό, αλλά και με το περιβάλλον, σύμφωνα με όλα τα εθνικά και διεθνή πρότυπα υγιεινής και ασφαλείας.
Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της η γερμανική εταιρεία ανέλαβε την υποχρέωση και παρείχε εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης της προμήθειας (η εγγύηση αυτή σχετίζεται με την καλή εκτέλεση των όρων της σύμβασης μέχρι την προσωρινή παραλαβή και αποπληρωμή του έργου) αλλά και εγγυητική επιστολή καλής λειτουργίας η οποία κατατέθηκε πριν από την έναρξη του χρόνου καλής λειτουργίας, ο οποίος προσδιορίστηκε να είναι κατ' ελάχιστο 24 μήνες, δηλαδή συνολικά η διάρκεια του χρόνου εγγύησης καλής λειτουργίας ορίστηκε στους 27 μήνες από την ημερομηνία οριστικής παραλαβής.
Πράγματι το έργο παραδόθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2011 από την γερμανική εταιρεία η οποία είχε προηγούμενα παραδώσει στην ΔΕΥΑΣ τις δύο εγγυητικές επιστολές. Όμως σε λιγότερο από τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου 2011 στις 3.30 εκδηλώθηκε εντελώς ξαφνικά και χωρίς το γεγονός αυτό να οφείλεται σε εξωτερικά αίτια φωτιά στο εσωτερικό της μονάδας αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της!
Για το περιστατικό ενημερώθηκε η γερμανική εταιρεία η οποία και κλήθηκε να παραβρεθεί στις έρευνες που θα γίνονταν από τους πραγματογνώμονες που διορίστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ως υπεύθυνη προμηθεύτρια εταιρεία, ευθυνόμενη άμεσα για την ορθή, απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της μονάδας.
Από την έρευνα των πραγματογνωμόνων προέκυψε ότι η φωτιά προκλήθηκε όταν λόγω υψηλής θερμοκρασίας έλιωσε η μόνωση του καλωδίου τροφοδοσίας της αντίστασης και εξετάστηκε ο πιθανός μηχανισμός μετάδοσης της φωτιάς. Και αυτό επειδή δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (ξεχωριστές ασφάλειες στα καλώδια τροφοδοσίας, σύστημα πυρόσβεσης κ.α.) κατά την κατασκευή του συστήματος αφαλάτωσης με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του.
Όπως τονίζεται στην αγωγή, μετά τα αποτελέσματα των εκθέσεων από τα οποία προέκυψε η υπαιτιότητα της γερμανικής εταιρείας, αναφορικά με τον ελαττωματικό εξοπλισμό που είχε παραδώσει, ζητήθηκε να γίνει αποκατάσταση της ζημιάς, χωρίς όμως ανταπόκριση. Μάλιστα στάλθηκε και σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και μετά την πλήρη αδιαφορία της γερμανικής εταιρείας τον Ιούλιο του 2015 απέστειλε η ΔΕΥΑΣ και εξώδικη δήλωση με την οποία καλούσε την υπεύθυνη εταιρεία να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό και να αποκαταστήσει πλήρως τη ζημιά ύψους 1.585.000 ευρώ εντός τριών εβδομάδων από την επίδοση της συγκεκριμένης εξώδικης δήλωσης.

Όμως μέχρι σήμερα τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει και έτσι η ΔΕΥΑΣ προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την αγωγή που κατέθεσε χθες, και η οποία θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

"Πηγή:rodiaki.gr"

Δημοσίευση σχολίου