Στην Αθήνα θα βρεθούν εκτάκτως σήμερα οι επικεφαλής τριών εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών ταμείων (funds) παγκοσμίως, οι Πρεμ Γουάτσα, Τζον Πόλσον και ο νούμερο 2 της Wilbur Ross, Στιβ Τζόνσον, μετά από άτυπο συντονισμό από τον πρώτο.



Οι μεγαλοεπενδυτές έρχονται με απαιτήσεις για διαβεβαιώσεις όσον αφορά την ομαλή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείωση των κόκκινων δανείων, αύξηση καταθέσεων και περαιτέρω αναδιάρθρωση των τραπεζών, καθώς και οι τρεις είναι γνωστοί για την στήριξή τους στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη των ξένων μεγαλομετόχων των τραπεζών, ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, την οποία και στήριξαν και τώρα έρχονται με μία ατζέντα αιτημάτων τα οποία και θα θέσουν στα κρίσιμα ραντεβού που έχουν κλείσει τόσο με τις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της τράπεζα της Ελλάδος. Ραντεβού έχει ζητηθεί και από τον νέο πρόεδρο της Ν. Δ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από το αποτέλεσμα των συναντήσεων θα κριθούν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους, όσον αφορά στις υφιστάμενες επενδύσεις τους, αλλά και σε αυτές που έχουν δρομολογηθεί, με δεδομένες τις μεγάλες ζημιές που έχουν καταγράψει μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014 και του dilution που υπέστησαν, αλλά και την πρόσφατη ισχυρή πτώση των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ο Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτής και επικεφαλής της Fairfax, και ο Τζόνσον θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Στουρνάρα.
Σήμερα Τζόνσον και Γουάτσα θα έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση της Eurobank, ενώ ο επικεφαλής της Fairfax θα δει και τις διοικήσεις άλλων εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει (Grivalia) ή έχει δρομολογήσει την εξαγορά τους ( Eurolife).
Αντίστοιχου επιπέδου συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και θεσμικούς παράγοντες θα έχει και ο Πόλσον ο οποίος θα συναντηθεί και με τις διοικήσεις των Alpha, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ, στις οποίες διατηρεί σημαντικές μετοχικές θέσεις.
Η επίσκεψη των επενδυτών αυτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποκτά χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» και πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε σταθερή τροχιά.
Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα και στελέχη των Capital, Fidelity και Brookfield που είχαν συναντήσεις με διοικήσεις τραπεζών καθώς και με θεσμικούς παράγοντες.

Δημοσίευση σχολίου