Έχει συμπληρωθεί σχεδόν ένας χρόνος από την 25η Ιανουαρίου 2015, όταν ο ελληνικός λαός κατεψήφισε την Νέα Δημοκρατία και έφερε στην εξουσία τον Σύριζα. Παρά τα σημεία και τέρατα που έχουν συμβεί έκτοτε, η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα αμήχανη. Είναι προφανές ότι δεν έχει βρει τον ρόλο που καλείται να παίξει στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας.


Η ευθύνη για την αδράνεια βαρύνει όλα τα κορυφαία στελέχη της. Βαρύνει πρωτίστως την προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ, η οποία αρχικώς δεν θέλησε να παραιτηθεί και τελικώς αναγκάσθηκε να το πράξει έξι μήνες αργότερα, μετά την τραγική έκβαση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Βαρύνει και την μεταβατική ηγεσία που ανέλαβε τότε, η οποία δεν δρομολόγησε αμέσως την διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου. Έτσι μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και η νέα ήττα του κόμματος.
Αλλά και μετά από τις εκλογές αυτές, η καθυστέρηση στην διαδικασία αναδείξεως νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε αδικαιολόγητη. Εν έτει 2015 δεν νοείται η επίκληση «τεχνικών» προβλημάτων, ώστε να ματαιωθεί η ψηφοφορία που είχε προγραμματισθεί για την 22α Νοεμβρίου και να πραγματοποιηθεί τελικώς την 20ηΔεκεμβρίου ο α’ γύρος και αύριο – αν όλα πάνε κατ’ ευχήν – ο β’ γύρος. Η φθορά την οποία υπέστη καθ’ όλο αυτό το διάστημα το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως ήταν τεραστία.
Επί ένα εξάμηνο η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει εκλεγμένη ηγεσία. Μάλιστα ειδικώς κατά το τελευταίο δίμηνο, μετά την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και την αντικατάσταση του από τον κ. Πλακιωτάκη, η αξιωματική Αντιπολίτευση παρέμεινε ουσιαστικώς ακέφαλη. Γεγονός που έσπευσε να εκμεταλλευθεί ο κ. Τσίπρας με την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ακριβώς επειδή γνώριζε ότι ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει αποφάσεις.
Έτσι, ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας κατά το 12μηνο μετά την πτώση της από την εξουσία ήταν εκ των πραγμάτων παθητικός. Ούτε συγκροτημένη αντιπολίτευση έκανε, ούτε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση πρόβαλε, ικανή να αντιστρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιανουαρίου στις νέες εκλογές στις οποίες προσέφυγε ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα την απόφαση του Πρωθυπουργού για τις νέες εκλογές διευκόλυνε το ότι είχε απέναντι του μία Νέα Δημοκρατία σε αποδιοργάνωση.
Τώρα λοιπόν, κατά τον αυριανό β’ γύρο για την εκλογή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, το ζήτημα είναι ο ρόλος που θα παίξει το κόμμα αυτό κατά την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας. Θα συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία να σέρνεται πίσω από τα γεγονότα, αφήνοντας τις πρωτοβουλίες κινήσεων στον κ. Τσίπρα;  Ή θα ανασυγκροτηθεί εκ βάθρων, χαράσσοντας μία δυναμική αντιπολιτευτική τακτική και καταρτίζοντας ένα πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία;
Αυτή είναι η ουσία της επιλογής την οποία καλούνται να κάνουν αύριο οι 400 χιλιάδες νεοδημοκράτες που δικαιούνται να μεταβούν στις κάλπες. Ποια Νέα Δημοκρατία θέλουν στην εποχή Σύριζα…


Δημοσίευση σχολίου