Καθοριστικές για το μέλλον των κινητοποιήσεων οι επόμενες ημέρες. Το μπλόκο των Τεμπών περιμένει το «επίσημο τηλεφώνημα» για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό.


Με κοινή την παραδοχή ότι το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση «αν και ακόμα ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα διαφορετική ημέρα», οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχοντας επιστρέψει στα μπλόκα τους χαράσσουν τη στρατηγική για την επόμενή τους κίνηση. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τη βασική προϋπόθεση που θέτουν όλοι «να είναι επί των προτάσεων που έχουν στείλει».
Οι επόμενες ώρες κρίνονται κρίσιμες, αφού το μπλόκο των Τεμπών περιμένει το «επίσημο τηλεφώνημα» για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει σήμερα τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο και έχουν αναρτηθεί και στα κοινωνικά δίκτυα».
Επ' αόριστον έκλεισαν τα Τέμπη
Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από χθες στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο των Τεμπών, με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτη Καλογιάννη να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καλογιάννης επισήμανε ότι «οποιοσδήποτε πάει σε διάλογο θα πρέπει να έχει την αποδοχή όλων όσων απαρτίζουν τον κλάδο, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα», ενώ ξεκαθάρισε: «Η κυβέρνηση για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κουβέντα και ο διάλογος πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου».
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν. Μάλιστα μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, επισήμανε: «Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις» και πρόσθεσε ότι «τα αιτήματα αυτά, καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου».
Παράλληλα, με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, μετά την επιστροφή τους από την Αθήνα, όπου συμμετείχαν στα δύο συλλαλητήρια.
Ειδικότερα, στον επ΄ αόριστο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, προχώρησαν σήμερα αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα κρατήσουν κλειστή μέχρι τις 10:00 το βράδυ την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.
Ακόμη, αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να κλείσουν από τις 7:00 το βράδυ και για τρεις ώρες την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.
Επίσης, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν και οι αγρότες συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι αγρότες διαμηνύουν πως οι διαμαρτυρίες τους θα συνεχισθούν ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού.
Έτσι θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί ο αποκλεισμός της ΔΟΥ Ηρακλείου ενώ παραμένει το μπλόκο στο Οροπέδιο Λασιθίου.


Δημοσίευση σχολίου