Η Ελλάδα παρέλυσε.
Αυτή ήταν η εικόνα που μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ από τη χώρα μας καθώς η είδηση της γενικής απεργίας ξεπέρασε τα σύνορα της Ευρώπης μέχρι την Αμερική αλλά και την Ασία με πολλά εξ αυτών να σημειώνουν το οξύμωρο ότι η Κυβέρνηση έχει καλέσει τον κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά κατά των μέτρων που η ίδια προωθεί.
Πολλά είναι και τα ΜΜΕ που θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Τίποτα δε λειτουργεί πλέον», μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι N-tv στην ιστοσελίδα του, αναφερόμενο στις απεργίες.
«Η Ελλάδα δεν ησυχάζει», γράφει η γερμανική έκδοση της Huffington Post,
«Για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας και των εταίρων. Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι ο Τσίπρας προσπάθησε ματαίως να βρει νέους κυβερνητικούς εταίρους για την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή».
Στο ίδιο άρθρο, ο δημοσιογράφος αναφέρεται και στις απεργίες των τελευταίων ημερών, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «κρίσιμη».
Για πρόωρες εκλογές και δυσοίωνο μέλλον για την Ελλάδα κάνει λόγο και η εφημερίδα «Bild»:
«Η επόμενη κατάρρευση απειλεί την Ελλάδα. O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει πρόωρες εκλογές. Στο περιβάλλον του ακούγεται ότι δεν του μένει άλλη επιλογή. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο τη διάλυση της Βουλής. Ωστόσο, επίσημα αυτό διαψεύστηκε. Η συνέπεια (σσ. μιας τέτοιας διάλυσης) θα ήταν πρόωρες εκλογές την Άνοιξη ή το αργότερο στην αρχή του καλοκαιριού. Θα επρόκειτο για τις τρίτες εκλογές μέσα σε ενάμιση χρόνο. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε στασιμότητα, παύση της δρομολόγησης των μεταρρυθμίσεων, ίσως και αφερεγγυότητα του κράτους».

Εκτενής ήταν η κάλυψη της σημερινής επαρχίας από το πρωί από το βρετανικό BBC καθώς το βρετανικό κανάλι συνδέθηκε πολλές φορές με τον ανταποκριτή του στην Αθήνα για να μεταδώσει το τι γίνεται στην παραλυμένη πρωτεύουσα και την λαοθάλασσα που βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί κατά των μέτρων της Κυβέρνησης.
Αφού πρώτα αναφέρεται στο γεγονός ότι όλα έχουν σταματήσει το Reuters σημειώνει ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απεργία από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας με την υπόσχεση ότι θα βάλει τέλος στην πολιτική λιτότητας και ότι συμπίπτει με την παρουσία των Θεσμών στη χώρα.
Μάλιστα παραθέτει μαρτυρίες Ελλήνων πολιτών για τα μέτρα της Κυβέρνησης. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με αυτά που μας ζητά η κυβέρνηση», λέει ο αγρότης Σωκράτης Αλειφτηράς.
«Όλα έχουν σταματήσει. Τρένα, πλοία, σχολεία, αεροδρόμια, μαγαζιά» σημειώνει η Deutsche Welle προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτική πίεση να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Το αμερικανικό ABC αναφέρεται στο γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην Αθήνα αλλά είναι πανελλαδικές επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν κλείσει με μπλόκα πολλά σημεία της χώρας.
Για κοροϊδία της Κυβέρνησης μιλά ο Γιάννης Κουβαλάκης. «Επειδή είναι από την Αριστερά τι έγινε; Σώθηκε η κατάσταση; Τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Είχαν πει ότι θα δώσουν χρήματα τους συνταξιούχους ή τους ανέργους, θα αυξήσουν τον κατώτατο μισθό σε 750 ευρώ. «Μου έκοψαν τη σύνταξή μου… τι μπορούν να δώσουν; Ξεχάστε το.»
«Οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους κατά των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και τις αυξήσεις φόρων που απαιτούν οι δανειστές στην μεγαλύτερη», γράφει η τουρκική Sabah και σημειώνει ότι παρέλυσε ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.
«Η χώρα παρέλυσε» γράφει η γαλλική Figaro για τις μεταρρυθμίσεις τονίζοντας ότι η απεργία αποτελεί μία δοκιμασία για την κυβέρνηση την ώρα που διαπραγματεύεται με τους δανειστές.
Ανάλογη είναι η εικόνα που περιγράφει η εφημερίδα Le Monde τονίζοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν όλα τα συνδικάτα τόσο τους δημοσίου όσο του ιδιωτικού τομέα.

«Τα πλοία είναι δεμένα, τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας», γράφει η εφημερίδα Die Ζeit υπενθυμίζοντας και αυτή το γεγονός ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απεργία κατά της κυβέρνησης.

Δημοσίευση σχολίου