Η ιστορική επικράτηση του ακροδεξιού  Κόμματος των Ελευθέρων FPÖ στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας δεν εξέπληξε τους ειδικούς. Ωστόσο οι αντιευρωπαϊκές κορώνες και η επικριτική στάση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα δεν ήταν τα μόνα στοιχεία που έφεραν τη νίκη, σύμφωνα με αναλυτές.
Οι υποψήφιοι των δυο μεγάλων κομμάτων, του Σοσιλαδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) δεν μπόρεσαν να περάσουν στον επόμενο γύρο. Τα δύο κυβερνώντα κόμματα κατάφεραν να συγκεντρώσουν μαζί μόλις το 22% των ψήφων. Το αποτέλεσμα αυτό ωστόσο μόνο έκπληξη δεν προκαλεί.
Ήδη στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2013, τα δύο μεγάλα κόμματα συγκέντρωσαν λίγο περισσότερο από 50% και κατάφεραν με δυσκολία να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Τόμας Χόφερ είναι πεπεισμένος ότι η ψήφος των πολιτών ήταν μια ψήφος κατά του συστήματος.
Επίσης εντοπίζει λάθη στον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες παρατάξεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανερχόμενης δεξιάς. «Αφήνουν το πρόγραμμα του Κόμματος των Ελευθέρων να τους οδηγήσει, βρίσκονται μονίμως σε θέση άμυνας, δεν έχουν ιδέες, δεν έχουν ηγετική δύναμη και όλα αυτά γυρίζουν μπούμερανγκ σε μια εκλογική αναμέτρηση όπως αυτή».
Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο Νόρμπερτ Χόφερ κατάφερε να κερδίσει όχι με τα προεκλογικά του σλόγκαν κατά των προσφύγων, όπως π.χ. «Πρώτα οι Αυστριακοί» αλλά επειδή συσπείρωσε τους δυσαρεστημένους.
 Θα ακολουθήσει η Γερμανία;
 Ο πολιτικός αναλυτής εκτιμά  ότι παρόμοια εκλογικά αποτελέσματα μπορούν να υπάρξουν και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος.

«Το μέλλον της εσωτερικής πολιτικής δεν εξαρτάται τόσο από τις πράξεις κομμάτων όπως το Κόμμα των Ελευθέρων ή η Εναλλακτική για τη Γερμανία, αλλά από την αντίδραση καταξιωμένων κομμάτων σε αυτά τα φαινόμενα. Στην Αυστρία το Σοσιαλδημοκρατικό και το Λαϊκό Κόμμα αντιδρούν συνεχώς λανθασμένα σαυτά τα φαινόμενα και κάνουν τα πράγματα χειρότερα».
Deutsche Welle

Δημοσίευση σχολίου