Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα μετά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα.
Τα διεθνή μέσα καταγράφουν ως θετική εξέλιξη τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας, εκτιμώντας ότι πιθανότατα μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης αυτό το καλοκαίρι δεν αποτελεί ένα πιθανό ενδεχόμενο.
Την ίδια στιγμή ωστόσο τονίζουν πως η κρίση δεν βρίσκεται στο τέλος της, ενώ υπογραμμίζουν πως παραμένουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα για την τελική συμφωνία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει ανάλυση της Telegraph, στην οποία ο αρθρογράφος Μάθιου Λιν υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να υποστηρίξουν τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα προκειμένου να κάμψουν τη γερμανική αδιαλλαξία. 

WSJ: Γλιτώσαμε την καταιγίδα, αλλά η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει

«Μην το... φωνάζετε, αλλά αυτό το καλοκαίρι μπορεί να μην σημαδευτεί από μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης».
Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει η Wall Street Journal τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Ο αρθρογράφος Richard Barley χαρακτηρίζει βήμα προς τα εμπρός τη χάραξη ενός δρόμου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup ακόμη και αν ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. «Αυτό σηματοδοτεί μία σπάνια περίσταση στην οποία ένα Eurogroup για την Ελλάδα ξεπερνά τις προσδοκίες. Όμως, το χρόνιο πρόβλημα με το ελληνικό χρέος δεν εξαφανίζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
Είναι αλήθεια ότι η πολιτική συναίνεση της Δευτέρας μπορεί να πληγεί. Παραμένουν ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τη νομοθεσία που ψήφισε. Άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που έχουν δανείσει στην Ελλάδα, μπορεί να κάνουν πίσω. Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ήδη έχει καθυστερήσει πολύ, καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, σημειώνει το δημοσίευμα.
Πόουλ Τόμσεν, Ντέλια Βελκουλέσκου, Κλάους Ρέγκλινγκ και Γερούν Ντάισελμπλουμ
«Aκόμη κι αν η Ελλάδα βρεθεί πάλι στα πρωτοσέλιδα, αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα μικρό σόου. Οι παγκόσμιες ανησυχίες είναι στο προσκήνιο: οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι ο φόβος των επενδυτών, ενώ στην Ευρώπη το δημοψήφισμα της Βρετανίας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση.  Τα ελληνικά ομόλογα ουσιαστικά έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Οι οικονομικές διασυνδέσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μετάδοση της κρίσης, έχουν κοπεί», αναφέρει η ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας.
«Ακόμη και η συζήτηση των επιλογών για το ελληνικό χρέος, ήταν δύσκολες έως τώρα τη Δευτέρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε δημόσια ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι υπουργοί Οικονομικών σχεδίασαν ένα πακέτο αρχών για να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους, αν και τα μέτρα μπορεί να έρθουν μόλις το 2018. Το ''κούρεμα'', παραμένει ταμπού. Πολιτικά όμως, η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους μπορεί να επιτρέψει την παραμονή του ΔΝΤ στη διαδικασία, το οποίο ζητούσε παράλληλες συζητήσεις για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει η WSJ.
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής εφημερίδας, το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαϊου αναμένεται να είναι πιο δύσκολο. Ωστόσο -σημειώνει- έχει ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση των επόμενων εκταμιεύσεων βοήθειας προς την Ελλάδα. «Αυτό απομακρύνει τον κίνδυνο επιστροφής στον αγώνα της τελευταίας στιγμής του 2015, προκειμένου να αποφευχθεί μία επιζήμια αθέτηση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ».
«Η ελληνική κρίση δεν εξαφανίζεται, ιδιαίτερα καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση- τα οποία βασίζονται υπερβολικά σε υψηλότερους φόρους- θα δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως, η πιθανότητα μίας καλοκαιρινής καταιγίδας έχει περιοριστεί», καταλήγει ο αρθρογράφος.
DB: Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα
Στην εκτίμηση ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας συμβάλλουν στο να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση προχωρά και η γερμανική Deutsche Bank σε note που εξέδωσε την Τρίτη.
Όπως σημειώνει, αν και πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά, υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης..
«Μετά από την στασιμότητα των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της τους τελευταίους μήνες, χθες το ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και η ελληνική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για μια πορεία προς τα εμπρός η οποία φαίνεται πως είναι εφαρμόσιμη και έτσι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να μπορέσει νααποπληρώσει τα ομόλογα προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο» αναφέρει η DΒ.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής της DB George Saravelos, το ΔΝΤ έκανε μία σημαντική υποχώρηση, που επέτρεψε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Το Ταμείο έχει αποδεχθεί μια πιο ήπια εκδοχή του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων έκτακτης ανάγκης, με την ελληνική πλευρά τώρα να συμφωνεί να ψηφιστεί ένας ασαφής «κόφτης δαπανών» ο οποίος θα επιβάλλει προσωρινές περικοπές δαπανών κάθε χρόνο που ο δημοσιονομικός στόχος δεν επιτυγχάνεται. Επίσης, συμφωνήθηκε και ένα παρόμοιο, ηπιότερο πακέτο μέτρων για το χρέος το οποίο συμπεριλαμβάνει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η DB, μια σειρά από ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, αλλά σίγουρα οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός έτσι ώστε να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Telegraph: ΗΠΑ και Βρετανία συμμαχήσουν με το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέφθηκε τη Βρετανία πριν από ορισμένο καιρό μίλησε για οικονομική καταστροφή, σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει υπέρ του Brexit στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Υπάρχει ωστόσο ένα άλλο «exit» για το οποίο θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο: Το Grexit.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Telegraph η οποία τονίζει πως ΗΠΑ και Βρετανία θα πρέπει να συμμαχήσουν με το ΔΝΤ στην υπόθεση της Ελλάδας.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα δούμε. Στο μεταξύ, η χώρα προωθεί έναν ακόμη γύρο παράλογων φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών, κατ' εντολή της τρόικας», σημειώνει ο Μάθιου Λιν στη βρετανική εφημερίδα.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, το ΔΝΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι είναι ενάντια στην περαιτέρω λιτότητα και ότι πρέπει να δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Για αυτό, τονίζει, πρέπει οι ΗΠΑ και η Βρετανία να κάνουν σαφή τη στήριξή τους στο Ταμείο, ενάντια στη Γερμανία. Αν το κάνουν αυτό και απορριφθεί η αποτυχημένη πολιτική της περαιτέρω λιτότητας, θα υπήρχε τουλάχιστον μία ευκαιρία να σωθεί η Ελλάδα από μία ακόμη βαθύτερη ύφεση.
«Αν ο ήλιος λάμπει, τότε άλλη μία ελληνική κρίση είναι στον ορίζοντα. Το Eurogroup χθες συζήτησε το πολλοστό πακέτο διάσωσης για αυτή που μετατρέπεται γρήγορα στην πιο καταστροφική οικονομία του κόσμου. Όμως, αυτή τη φορά υπάρχει μία σημαντική διαφορά», αναφέρει ο Λιν και προσθέτει:
Το ΔΝΤ, που μέχρι τώρα υποστήριζε το γερμανικό πλάνο για τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας με μία βαθιά ύφεση άρχισε να απομακρύνεται από αυτό. Μία επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ που διέρρευσε προειδοποίησε ότι το Ταμείο δεν θα στηρίξει οποιοδήποτε πλάνο δεν περιλαμβάνει σημαντική ελάφρυνση χρέους.
«Οι Γερμανοί όμως είναι αμετάπειστοι. Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή στο σχέδιο. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες περικοπές δαπανών, περισσότερες αυξήσεις φόρων και πρέπει να πληρώσει όλο το χρέος της. Η ΕΕ και η ΕΚΤ, μειλίχια αποδέχονται αυτή τη γραμμή» αναφέρει η Telegraph.
Σύμφωνα με την Telegraph ωστόσο τα βασικά μέλη του ΔΝΤ και ιδίως οι ΗΠΑ και οι Βρετανία, πρέπει να το στηρίξουν δημόσια και να πουν στην Ανγκελα Μέρκελ ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας. Ο τελευταίος γύρος λιτότητας είναι μία τρέλα. Η Ελλάδα σταθερά βυθίζεται σε μία οικονομική μαύρη τρύπα και σχεδόν ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μία οικονομία σε αυτή την κατάσταση είναι περισσότερες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.
«Όμως, η Ελλάδα χρειάζεται να πληρώσει 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και άλλα τόσα τον Ιούλιο. Δεν έχει τα χρήματα, οπότε δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει νέα διάσωση και να δεχθεί τους όρους που της επιβάλλονται. Ακόμη κι έτσι, ο τελευταίος γύρος μέτρων που πέρασε το ελληνικό κοινοβούλιο είναι απερίσκεπτος και βλακώδης», γράφει ο αρθρογράφος.
Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα χρειάζεται μια αναδιάρθρωση του χρέους, για να μειωθεί το ποσό των χρημάτων που ρέει από τη χώρα κάθε χρόνο. Και επιπλέον νέα κεφάλαια. Θα πρέπει να περικόψει τους φόρους και όχι να τους αυξάνει, ώστε ο κόσμος να έχει περισσότερα χρήματα να ξοδέψει. Και θα έπρεπε να περιορίζει τους φόρους στις επιχειρήσεις και όχι να τους αυξάνει, ώστε να τις ενθαρρύνει να προσλάβουν ξανά και να προσελκύσει επενδύσεις.
«Το εμπόδιο είναι η γερμανική αδιαλλαξία. Η μόνη χώρα που μπορεί πραγματικά να αντισταθεί σε αυτό είναι οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Βρετανίας. Οι δύο αυτές χώρες έχουν πάνω από το 20% των ψήφων στο ΔΝΤ. Θα έπρεπε να φτιάξουν ένα εναλλακτικό πλάνο. Η Ελλάδα παίρνει τον τελευταίο γύρο χρημάτων διάσωσης, αλλά και ελάφρυνση χρέους. Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να βγει από το ευρώ, ακόμη κι αν αυτό είναι ένα πολύ μακρινό βήμα φέτος. Όμως, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι απότομες αυξήσεις φόρων και οι χώρες που μετέχουν στη διάσωση θα πρέπει να το πουν αυτό, πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δημοσίευση σχολίου