Ρωτάνε κάποιοι, σε τι θα ωφελήσει η προσθήκη στους ανέργους χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Προφανώς και αποτυγχάνουν να κατανοήσουν απλά οικονομικά. Το ερώτημα μπορεί κάλλιστα να αντιστραφεί και να τεθεί στην πραγματική του βάση ώστε να διευκολυνθεί η σκέψη όσων δεν καταλαβαίνουν. Σε τι ωφελεί η πληρωμή ανθρώπων που δεν παράγουν τίποτα; Σε τι ωφελεί η απασχόληση καθαυτή, όταν είναι αντιπαραγωγική και πληρώνεται απο όσους παραγωγικούς απέμειναν; Σωστά καταλάβατε. Όχι απλά δεν ωφελεί, αλλά αφαιρεί υπάρχοντα πλούτο απο την κοινωνία, οδηγώντας την μοιραία στην κατάρρευση.
Και για να ολοκληρωθεί το σκεπτικό και να θεμελιωθεί: Το αν κάποιος είναι παραγωγικός, μπορεί να το κρίνει μόνο η κοινωνία, η οποία εδω και χιλιετίες έχει αναπτύξει οικονομική δράση για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Το σύστημα αυτό λέγεται προσφορά και ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών. Αν η κοινωνία έχει ανάγκη απο κάτι, απευθύνεται στην αγορά και επιλέγει αυτό που την συμφέρει μέσω ελεύθερης συναλλαγής. Είναι ένα είδος δημοπρασίας, όπου όσοι προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες εισέρχονται στην αγορά κάνοντας προσφορές. Η καλύτερη και πιο συμφέρουσα προσφορά, βάσει πάντα της εθελοντικής συναλλαγής και προτίμησης κερδίζει.

Η μεγαλύτερη δε απόδειξη για την κατάληξη της σοσιαλιστικής οικονομίας, είναι η παταγώδης χρεοκοπία της Ελλάδας που στηρίχτηκε υπέρμετρα σε αυτό το σύστημα παράκαμψης της διαδικασίας της αγοράς. Ως πότε θα συνεχίσει ένα τόσο προβληματικό στα όρια της εθνικής καταστροφής μοντέλο οικονομικών, να εφαρμόζεται δια της βίας του νόμου;
Ευθύμης Μαραμής
https://www.facebook.com/profile.php?id=100005555354661&fref=nf

Δημοσίευση σχολίου