Επισήμως στο τιμόνι της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται η Τερέζα Μέι, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία από τη βασίλισσα Ελισάβετ το απόγευμα της Τετάρτης.

«Η κυβέρνησή μου θα είναι μια κυβέρνηση που θα καθοδηγείται από τις ανάγκες των καθημερινών Βρετανών και όχι των προνομιούχων», ανέφερε στις δηλώσεις της μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας. «Καθώς θα εξερχόμαστε από την ΕΕ θα σφυρηλατήσουμε ένα θαρραλέο θετικό ρόλο για τον εαυτό μας», πρόσθεσε. 

Στην ομιλία της, η Μέι εξήρε το ρόλο του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Ήταν ένας μεγάλος πρωθυπουργός, σταθεροποίησε την οικονομία αλλά η μεγάλη του κληρονομιά είναι η κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.  


Και κάπως έστι είπε τα πρώτα της ψέματα: «Ο Κάμερον σταθεροποίησε την οικονομία και η μεγάλη του κληρονομιά είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, και η δική της κυβέρνηση θα καθοδηγείται από τις ανάγκες των καθημερινών Βρετανών και όχι των προνομιούχων».

Η λέξη λιτότητα είναι αρχαιοελληνική και σημαίνει απλός βίος, αλλά με τα απαραίτητα, χωρίς στερήσεις.Η έννοια της λιτότητας ως νεοφιλελεύθερη πολιτική με περιορισμό εξόδων που είχαν αντίκτυπο σε στερήσεις βασικών αγαθών και φτώχεια, άρχισε να διαμορφώνεται επί Θάτσερ.

Οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές συνταγές της που ήταν του οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν τις είχε ακολουθήσει μόνο ο δικτάτορας της Χιλής και μετέπειτα φίλος της Θάτσερ, Πινοσέτ.

Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας η Θάτσερ έθεσε ως βασική προτεραιότητα την μείωση του πληθωρισμού. 

Ακολούθησε σφικτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια, προκειμένου να χαμηλώσει τον πληθωρισμό. Έδειξε προτίμηση προς την έμμεση φορολογία, έναντι της φορολογίας εισοδήματος, και αύξησε τον ΦΠΑ στο 15%. Καταργήθηκαν οι μισθολογικοί περιορισμοί και οι συναλλαγματικοί περιορισμοί. 

Οι πολιτικές αυτές διατήρησαν την αξία της στερλίνας σε υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα η ανεργία εκτοξεύτηκε. Το 1983 υπήρχαν 3,6 εκ. άνεργοι (διπλάσιοι από το 1979). Οι κρατικές δαπάνες κυρίως για την εκπαίδευση και την στέγαση μειώθηκαν. 

Το ΑΕΠ της χώρας μειωνόταν.

Επίσης επέβαλλε τη μυστική ψηφοφορία στις συνδικαλιστικές εκλογές και τα απαγόρεψε από το να διαδηλώνουν εκτός εργασιακού χώρου. Τα μέλη των συνδικάτων και ο αριθμός των απεργιών μειώθηκαν. Η ύφεση οδήγησε σε κοινωνικές εντάσεις στο Μπρίστολ το 1980, για να ακολουθήσουν διαδηλώσεις στο Μπρίξτον του Λονδίνου, στο Μπέρμιγχαμ, στο Λίβερπουλ και στο Μάντσεστερ. Η αστυνομία κατέστειλε τις διαδηλώσεις.


Έκανε μια σειρά αποκρατικοποιήσεων British Steel, η British petroleum, η Rover Group, η Rolls Royce και οι εταιρίες ύδρευσης (Regional Water Authorities, RWAs), ενώ στις τρεις συνεχείς διακυβερνήσεις της ο πληθωρισμός έκανε τραμπάλα, μια πολύ πάνω, μια λίγο κάτω.Πολλοί τώρα συγκρίνουν την Μέι με την Θάτσερ και ίσως όχι τυχαία. Εκείνη είχε καταφέρει να διχάσει τους Βρετανούς -μισοί ήθελαν Ευρώπη, οι άλλοι όχι, 50-50 οι γνώμες για αν κυβερνά σωστά, ενώ τώρα η Μέι αναλαμβάνει μια Βρετανία ήδη διχασμένη.Βάσει του προφίλ της και αυτών των συγκρίσεων, το μόνο που σου έρχεται να πεις για την μέρα ανάληψης πρωθυπουργίας της Μέι, είναι… Mayday – Mayday! Και ο μήνας έχει δεκατρείς…Το αν θα μπορέσει η Τερέζα να σταθεί απέναντι στη Μέρκελ θα το δείξει ο χρόνος.


Δημοσίευση σχολίου