Στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία η Wikileaks κατάφερε να αποκαλύψει την πρώτη παρτίδα εγγράφων σχετικά με το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν (Pics)
Η Wikileaks κατάφερε το βράδυ της Τρίτης να δημοσιεύσει στον ιστότοπό της βάση δεδομένων που περιλαμβάνει περισσότερα από  294.548 emails και χιλιάδες επισυναπτόμενα απόρρητα αρχεία, τα οποία προέρχονται από τις εσωτερικές επικοινωνίες πρωτοκλασάτων στελεχών του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος.


Η πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων καλύπτει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ξεκινά από το 2010 και φθάνει μέχρι και τις 6 Ιουλίου του 2016, λίγες μόλις ημέρες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Ερντογάν.

Τα απόρρητα έγγραφα σχετίζονται, κυρίως, με θέματα διεθνούς πολιτικής και είναι στην πλειοψηφία τους στα τουρκικά, ωστόσο οι πολίτες μπορούν να τα δουν στο Wikileaks.
Οι διαχειριστές του ιστοτόπου υποστηρίζουν πως ότι απέκτησαν πρόσβαση σε αυτό το υλικό μία εβδομάδα πριν από την απόπειρα στρατιωτικών να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία, ενώ επισημαίνουν ότι έχουν επαληθεύσει το υλικό και την πηγή, η οποία δεν συνδέεται όπως εξηγούν, με κανέναν τρόπο με τα στοιχεία πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος ή οποιοδήποτε αντίπαλο κόμμα ή χώρα.
Εν τω μεταξύ, η τουρκική ρυθμιστική αρχή απέκλεισε σήμερα την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks στην Τουρκία. Η αρχή ανακοίνωσε ότι έλαβε “διοικητικά μέτρα” κατά του ιστότοπου. Ο όρος χρησιμοποιείται στην Τουρκία για να ορίσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης προς ιστοτόπους.

Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου