Συνεχίζεται η αναταραχή στη Μ. Βρετανία δέκα μέρες μετά το δημοψήφισμα. Ο N. Φάρατζ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν πρόκειται για ειλικρινή απόφαση ή τακτικισμό.
Δέκα μέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της Βρετανίας τρέχουν με αστραπιαία ταχύτητα. Και ενώ όλες αυτές τις ημέρες τα μάτια ήταν στραμμένα στη διαμάχη για την ηγεσία και στα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, την έκπληξη κάνει σήμερα ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του από την ηγεσία του Ukip.
Με το γνωστό πομπώδες και αυθάδες ύφος του ο Ν. Φάρατζ είπε ότι επιτέλεσε το πατριωτικό του καθήκον, έβγαλε τη Βρετανία από την ΕΕ και αποσύρεται από την πολιτική ζωή, έως το 2020, τη χρονιά των επόμενων εκλογών. 
Βέβαια, ως μετρ των ελιγμών και του αποπροσανατολισμού, απέφυγε να αναφέρει ότι δεν φεύγει με τη θέληση του αλλά ωθείται προς την έξοδο από τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, με επικεφαλής τον Ντάγκλας Κάρσγουελ, τον μόνο βουλευτή που ήρθε με «μεταγραφή» από τους Τorries.
«Σαν τη γαλοπούλα που ψήφισε υπέρ των Χριστουγέννων»
Τέτοιες μεγαλόστομες ανακοινώσεις περί αποχώρησης δεν θα πρέπει όμως να λαμβάνονται πολύ στα σοβαρά, επειδή ο Φάρατζ έχει αποδείξει ότι εκτός της σταθερής εχθρότητάς του προς την Ευρώπη, σε όλα τα υπόλοιπα φάσκει και αντιφάσκει. 
Άλλωστε ο ίδιος είχε παραιτηθεί και πάλι μετά τις εκλογές του 2015 για να ανακαλέσει όμως και να επανέλθει μετά από 48 ώρες.
Μεταξύ όλων των γνωστών λεγόμενων του, είπε όμως και κάτι στο οποίο αξίζει να δοθεί προσοχή. Χρησιμοποιώντας μια αγγλική έκφραση, υποστήριξε πως μετά το δημοψήφισμα, το Ukip είναι «σαν τη γαλοπούλα που ψήφισε υπέρ των Χριστουγέννων», όπερ μεθερμηνευόμενον το Ukip έφερε το Brexit με κόστος τον πολιτικό του θάνατο.
Αλλάζοντας σελίδα, στα θετικά σχόλια της ημέρας συγκαταλέγεται πάντως η προαναγγελία του υπουργού Οικονομίας Τζορτζ Οσμπορν ότι σκοπεύει να μειώσει δραστικά την φορολογία των επιχειρήσεων, από το 20% σε κάτω του 15%. O Τζ. Όσμπορν πρόσθεσε πως αυτό εντάσσεται σε μια σειρά παρεμβατικών μέτρων, τα οποία επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Αγγλίας προκειμένου να γίνει η βρετανική οικονομία ακόμη πιο ανοιχτή και ανταγωνιστική. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να είναι όπως πάντα κέντρο επενδύσεων» τόνισε ο βρετανός υπ. Οικονομικών.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
dw.

Δημοσίευση σχολίου