Ελάτε να απαιτήσουμε μαζί αποζημίωση για τα Μνημόνια».
Σε δικαστικό αγώνα κατά του Μνημονίου καλεί τους Ελληνες πολίτες η ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βασιζόμενοι, σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Κύπρο.
Oυσιαστικά, η πρόσκληση αφορά ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τις ιατρικές τους δαπάνες αλλά και να οδηγηθούν σε σκηνές εξαθλίωσης, όπως όταν παρακαλούσαν για μια σακούλα δωρεάν τρόφιμα.
Οι ευρωβουλευτές των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ και Ερνεστ Ουρτασούν που θεωρούν ότι το Μνημόνιο καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, πιστεύουν ότι η δικαστική προσφυγή κατά των όρων λιτότητας που έχουν επιπτώσεις -για παράδειγμα- στην υγεία μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
«Το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραβιάζει το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι νέες αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχουν ανοίξει την πόρτα σε μεμονωμένα θύματα να απαιτήσουν αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ.
«Η ομάδα των Οικολόγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθεια των ανήσυχων πολιτών που επιθυμούν να αναζητήσουν το δίκιο τους μέσω των ευρωπαϊκών νόμων. Γι’ αυτό, καλούμε τους μεμονωμένους πολίτες που θεωρούν ότι έχουν υποστεί προσωπικές βλάβες εξαιτίας του Μνημονίου να μας ενημερώσουν για τις περιπτώσεις τους, ώστε να μπορέσουμε να τους παράσχουμε νομική βοήθεια», συμπληρώνει.
Το δικαστήριο της Κύπρου
Η δικαστική απόφαση για την Κύπρο (υπόθεση «Ledra Advertising and others») στην οποία αναφέρεται ο Γερμανός ευρωβουλευτής θεωρείται πρωτοποριακή γιατί αναγνώρισε την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιόδους προγραμμάτων διάσωσης και λιτότητας. Εκδόθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ στις 20 Σεπτεμβρίου του 2016. Για πρώτη φορά, το Δικαστήριο έχει θέσει προϋποθέσεις στις… εκπτώσεις των μέτρων οικονομικής βοήθειας. Με άλλα λόγια, η απόφαση αναφέρει ρητά ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεσμεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και υποχρεούνται να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών της Ενωσης κατά την εφαρμογή των Μνημονίων. Το δικαστήριο είχε κληθεί να αποφανθεί σχετικά με ζητήματα που είχαν προκύψει από το πλαίσιο λειτουργίας του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο οποίος δημιουργήθηκε για να παρέχει οικονομική βοήθεια προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης όπου χρειάζεται. Η συνθήκη δημιουργίας του ΕΜΣ δεν θεωρήθηκε μέρος του νομικού πλαισίου της ΕΕ, οπότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα δεχόταν προσφυγή σε βάρος του. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση συνέδεσε το νομικό πλαίσιο του ΕΜΣ και της ΕΕ. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, αρκετοί Κύπριοι πολίτες, όπως και μία διαφημιστική εταιρεία ζήτησαν αποζημίωση για το κούρεμα καταθέσεων του 2013. Το Δικαστήριο απέρριψε δύο αιτήσεις τους περί ακυρώσεως των σχετικών διατάξεων του Μνημονίου, όπως και την αποζημίωση. Ωστόσο, έκρινε ότι η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της.
Οι ευρωβουλευτές των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ και Ερνεστ Ουρτασούν
Δημοσίευση σχολίου