Λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού πρόεδρου στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου, ο Τσίπρας έδιωξε δύο απρόθυμους για μεταρρυθμίσεις υπουργούς. Ο Ομπάμα στήριζε πάντα τον Τσίπρα κατά των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας και έστειλε συμβούλους στην Αθήνα. Τώρα η Αθήνα αναμένει ότι θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. O λόγος της αισιοδοξία της είναι ότι, παράλληλα με τα διακριτικά μηνύματα της Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα πρόσθεσε βραχυπρόθεσμα ακόμα έναν ευρωπαϊκό σταθμό, το Βερολίνο, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.
Ακριβώς λίγο πριν την επίσκεψη από την Ουάσινγκτον, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ο Τσίπρας προήγαγε ως υπουργό Οικονομικών τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, έναν πρωτοστάτη της ελάφρυνσης του χρέους των Ελλήνων από τους Ευρωπαίους δανειστές. Ο Παπαδημητρίου είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Levy Economics, μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης και άριστα δικτυωμένος με αμερικανικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Θεωρείται ως αντίπαλος της βορειοευρωπαϊκής και ιδίως της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας. Ήταν ο Παπαδημητρίου ο οποίος έπεισε τον Τσίπρα να ζητήσει ένα σχέδιο Μάρσαλ, ανάλογο με το αντίστοιχο των ΗΠΑ προς την μεταπολεμική Γερμανία.
Αυτό, όμως, το οποίο μοιάζει με πρώτη ματιά ως πρόοδος για τις μεταρρυθμίσεις και στρώσιμο του χαλιού για τον Ομπάμα είναι μετά από δεύτερη ματιά, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, ένα τεράστιο χτύπημα κατά των πραγματικών μεταρρυθμιστών στην κυβέρνηση Τσίπρα και αναβάθμιση του εταίρου «Ανεξάρτητοι Ελληνες». Και τούτο διότι ο πρόεδρός του Πάνος Καμμένος παραμένει υπουργός Αμυνας και επιπλέον οι δεξιοί θα διαθέτουν και το υπουργείο Τουρισμού. Σημειωτέον ότι ο Καμμένος απέρριψε την μείωση του διογκωμένου στρατιωτικού προϋπολογισμού και είχε ταχθεί έντονα κατά την κατάργησης των φορολογικών προνομίων σε τουριστικά νησιά, κατά την Bild.
Βέβαια, οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας (ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών), ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς (ήταν κατά της πώλησης του αεροδρομίου της Αθήνας, σ.σ. εννοεί το Ελληνικό προφανώς) και ιδίως ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης (ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης του τομέα της Ενέργειας) πρέπει να εγκαταλείψουν τη θέση τους. Οπως σημειώνει η Bild, στο εξαιρετικά ευαίσθητο υπουργείο Οικονομίας ο Τσίπρας απομακρύνει έναν από τους σημαντικότερους μεταρρυθμιστές. Παραμένει μεν υπουργός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές και την πολιτική λιτότητας της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τους δανειστές της πτωχευμένης χώρας ότι δηλαδή η πολιτική της λιτότητας και η μεταρρυθμιστική πολιτική συνεχίζονται, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Ο Τσίπρας, όμως, αναφέρει η εφημερίδα, απομακρύνει παράλληλα τον αρμόδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, προφανώς διότι είχε ζητήσει δημόσια από τον Τσίπρα περισσότερες μεταρρυθμίσεις και θάρρος ιδίως για την αναδιοργάνωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα που κατά τη γνώμη του είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας.
Ένας ακόμα μεταρρυθμιστής υπουργός, τον οποίο βάζει στο περιθώριο ο Τσίπρας κατά τη γερμανική εφημερίδα, είναι ο υπουργός Εργασίας και Ασφαλίσεων Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εισήγαγε στη χώρα απεχθείς συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές όπως επίσης και την αναδιοργάνωση την ασφαλιστικού συστήματος. Ως ενισχυμένo πάντως θεωρεί η Bild τον τομέα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αφού ο Ιωάννης Μουζάλας θα διευθύνει το υπουργείο Μετανάστευσης.
Το ριζοσπαστικό αριστερό κυβερνών κόμμα του Τσίπρα κέρδισε καθαρά πέρυσι δύο εκλογές. Τώρα βρίσκεται περισσότερο από 15% πίσω από το φιλελεύθερο - συντηρητικό πρώην κυβερνητικό κόμμα Νέα Δημοκρατία. Η αντιπολίτευση ζητά εκλογές εδώ και βδομάδες, αλλά ο Τσίπρας τις απορρίπτει. Κατά τη γερμανική εφημερίδα, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θεωρείται ότι είναι η τελευταία του προπάθεια να τις αποφύγει.
Spiegel: Ο Τσίπρας θέλει να αυξήσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών
Mε τoν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλεξης Τσίπρας θέλει προφανώς να αυξήσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών, γράφει το Spiegel online.
Προκειμένου να καταδείξει τη βούλησή του για μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας αντικατέστησε πολλούς υπουργούς οι οποίοι αντετίθεντο στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει, επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού.
Αντίθετα, απομακρύνθηκαν εκείνοι ο υπουργοί, οι οποίοι τάχθηκαν επανειλημμένα κατά των μεταρρυθμίσεων, όπως ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτη, καθώς επίσης και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Και οι δύο είχαν τορπιλίσει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, γράφει το Spiegel online.
Στο εσωτερικό ο Τσίπρας θέλει με τον ανασχηματισμό να στείλει το μήνυμα μιας «νέας αρχής», όπως έγραψε η κομματική εφημερίδα «Αυγή», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.
Η ελβετική Neue Zuericher Zeitung (NZZ) εκτιμά ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ανασχημάτισε την κυβέρνησή τoυ διότι θέλει να επιταχύνει τις συμπεφωνημένες με τους δανειστές μεταρρυθμίσεις.
Οι παρατηρητές αποδίδουν τον ανασχηματισμό στις κακές για το κυβερνόν κόμμα ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις. Προς το εξωτερικό ο Ελληνας πρωθυπουργός ήθελε να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμεινε, διότι έτσι ο Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα στους διεθνείς δανειστές ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική από την ακόμα απειλούμενη με χρεοκοπία χώρα, συνεχίζει η NZZ. Η δραστηριοποίηση στο θέμα της προσφυγικής κρίσης ενισχύεται υπό την ηγεσία Ιωάνη Μουζάλα στο υπουργείο Μετανάστευσης, συμπληρώνει.
Απομακρύνθηκαν ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Αριστείδης Μπαλτάς λόγω της αντίθεσής τους στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αντίστοιχα. Επίσης Πάνος Σκουρλέτης μετατέθηκε επειδή τορπίλισε την ιδιωτικοποίηση της δημόσια επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων κρατικών επιχειρήσεων.
Ο ανασχηματισμός δεν έγινε για να σταλεί μήνυμα μόνο στο εξωτερικό, αλλά και προς το εσωτερικό, παρατηρεί η συντηρητική ελβετική εφημερίδα. Ετσι προωθήθηκαν και νεότερα, άφθαρτα μέλη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και η 31χρονη Εφη Αχτσίογλου από τη Θεσσαλονίκη η οποία θα ηγείται του υπουργείου Εργασίας.
Αναβαθμίστηκε επίσης ο κυβερνητικός εταίρος «Ανεξάρτητοι Ελληνες» οι οποίοι διατηρούν το υπουργείο Αμυνας και επιπλέον λαμβάνουν και το υπουργείο Τουρισμού.
Η αντιπολίτευση, η οποία ζητά εδώ και καιρό εκλογές εκφράστηκε πάντως επικριτικά για το νέο κυβερνητικό σχήμα, καταλήγει η Neue Zuericher Zeitung: «Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό μιας ούτως ή άλλως αποτυχημένης κυβέρνησης», σχολίασε η συντηρητική αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία χτες το βράδυ.


Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου