Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο κ. Ερντογάν είναι απρόβλεπτος.  Παλαιότερα υποστήριζε ότι δεν χρειάζεται η εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στην Τουρκία και τώρα μάχεται για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε να καταργηθεί ο θώκος του πρωθυπουργού και να συγκεντρώσει εκείνος όλες τις εξουσίες. Αυτό οφείλεται στην ακόρεστη ματαιοδοξία του ή μήπως είναι μέρος του σχεδίου που μόνο αυτός γνωρίζει;
Για να αναπτυχθεί ο συλλογισμός αυτός χρειάζεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή.  Όπως είναι γνωστό ο ανταγωνισμός μεταξύ Αγγλίας-Γερμανίας προκάλεσε τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Βρετανία είχε αποικίσει σχεδόν το 1/3 του πλανήτη. Με τον ισχυρό Στόλο της έλεγχε το παγκόσμιο εμπόριο. Η Γερμανία από την πλευρά της αναζητούσε  έναν  τρόπο για να μεταφέρει τις πρώτες ύλες που χρειαζόταν η βιομηχανία της και να εξάγει τα προϊόντα της  χωρίς τον έλεγχο  του αγγλικού Στόλου. Έτσι σχεδίασε την  σιδηροδρομική σύνδεση Βερολίνου-Βαγδάτης.
Με το σχέδιο αυτό η οθωμανική αυτοκρατορία θα έμπαινε υπό τον έλεγχο των Γερμανών. Το Βερολίνο μέσω των Στενών θα συνδεόταν με τη Ρωσία και θα έφθασε στην Ασία μέσω του Κόλπου της Βασόρας.  Θα απειλούσε δηλαδή το δρόμο της Ινδίας που έλεγχαν πλήρως οι Βρετανοί μέσω του Σουέζ.
Το 1912 αποκαλύφθηκαν τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της Μοσούλης.  Η Deutsce Bank  που είχε αναλάβει την χρηματοδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Βερολίνου-Βαγδάτης είχε αποκτήσει από τους Οθωμανούς το δικαίωμα της εξόρυξης πετρελαίου και μεταλλευμάτων σε απόσταση 20χλμ εκατέρωθεν  του δικτύου.
Το 1912 ξέσπασε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Προφανώς οι Βρετανοί ήθελαν να σταματήσουν στα Βαλκάνια το τρένο Βερολίνου –Βαγδάτης. Ακολούθησε ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος και μετά ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Με τη συμφωνία Sykes-Pico που υπογράφηκε  μεταξύ Γαλλίας-Αγγλίας το 1916 η Μοσούλη δινόταν στους Γάλλους. Οι Γάλλοι , μετά τον πόλεμο με τους Γερμανούς δεν είχαν τη δύναμη να υπερασπιστούν τη Μοσούλη έναντι των Άγγλων.

Η Βρετανία που είχε συγκεντρώσει Στρατό 2 εκατ. ανδρών από τις αποικίες της, είχε φροντίσει να  εγκαταστήσει ένα περίπου εκατομμύριο στρατιώτες της στη Μέση Ανατολή.
Το 1911 ο υπουργός ναυτιλίας της Βρετανίας  Ουίνστον Τσώρτσιλ  αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο για την κίνηση των πλοίων του Στόλου αντί του λιγνίτη.  Το πρώτο πετρελαιοκίνητο πλοίο ήταν το Queen Elizabeth. To πλοίο αυτό ήταν η ναυαρχίδα των Άγγλων στη μάχη των Δαρδανελίων, μετά την οποία ναυάγησε το σχέδιο Βερολίνου-Βαγδάτης και τα πετρέλαια   έμειναν στους Άγγλους. ..
Ποτέ στην Ιστορία της ανθρωπότητας κανένας πόλεμος δεν έγινε για τα μάτια καμιάς Ελένης παρά μόνο για οικονομικά συμφέροντα. Η γνώση της ιστορίας μας βοηθάει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα.
Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping κατά τη διάρκεια της επίσκεψης  του στο Καζακστάν το 2013 ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να αναβιώσει το νέο δρόμο του μεταξιού με την ονομασία one belt one road. Με το σχέδιο αυτό θα σχηματιζόταν μια τεράστια οικονομική ζώνη που θα συνέδεε την Κίνα μέσω της Ρωσίας με την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο μέσω του Ιράν. Για την υλοποίηση του σχεδίου που θα περιλάμβανε την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών, μεγάλων οδικών δικτύων κ.α  διέθετε 253 δις $.
Ήταν ένα σχέδιο που προκαλούσε σεισμό στην παγκόσμια ισορροπία.  Την ίδια στιγμή η Κίνα μεσουρανούσε οικονομικά και οι ΗΠΑ βυθιζόταν στην κρίση και την αποβιομηχανοποίηση.  Η Κίνα γέμιζε το θησαυροφυλάκιο της  την ώρα που το χρέος των ΗΠΑ έφτανε τα 20τρις ποσό  αδύνατο να αποπληρωθεί .
Εάν οι ΗΠΑ δεν σταματούσαν το δρόμο του μεταξιού θα κατέρρεαν. Εδώ βλέπουμε να παίζεται  το ίδιο έργο. Μετά το  τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου ο Πρόεδρος Ουίλσον πρότεινε την ίδρυση αρμενικού κράτους στα βοριοανατολικά της Τουρκίας κι ενός κουρδικού στα νοτιοανατολικά. Με τον τρόπο αυτό θα έλεγχε τα πετρέλαια του Μπακού , της Μοσούλης και του Κιρκούκ.  Τα μικρά κράτη γίνονται πάντα θεματοφύλακες μεγάλων συμφερόντων.
Οι κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ  πολεμούν για την ανάκτηση της Μοσούλης. Μετά την επικράτηση τους, η περιοχή αυτή μαζί με το Κιρκούκ θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους υπό την ηγεσία του Μπαρζανί . Αυτή η κουρδική οντότητα θα αποτελέσει διαρκή απειλή για την Τουρκία, το Ιράν  και τη Συρία. Το Κουρδιστάν ή το Μπαρζανιστάν, όπως το χαρακτηρίζουν Τούρκοι δημοσιογράφοι, θα χρειάζεται την άμεση στήριξη και βοήθεια των ΗΠΑ. Η Αμερική θα πληρώσει ελάχιστα και θα ανακόψει τον δρόμο του μεταξιού και την κάθοδο των Κινέζων στη Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν γνωρίζει το σχέδιο και φιλοδοξεί με την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης να σχηματίσει μια ομοσπονδία με τον Μπαρζανί , με την πρόφαση της προστασίας του κρατιδίου του και να σώσει την χώρα του από το διαμελισμό… Βέβαια σε κάθε πόλεμο υπάρχει κίνδυνος Mission Creep..


 militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου