Μια διαφορετική οπτική πάνω στις αμερικανικές εκλογές προσέφερε ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ σε συνέντευξη που έδωσε στο Channel 4. Απαντώντας στην ερώτηση ποιον θα ψήφιζε αν ήταν Αμερικανός, ο Ζίζεκ απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη ότι θα στήριζε τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η συγκεκριμένη δήλωση έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ελάχιστοι άνθρωποι του πνεύματος έχουν εκφράσει την στήριξή τους στον μεγιστάνα,ενώ ακόμα λιγότεροι έχουν εξηγήσει με επιχειρήματα γιατί είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος. 
Σύμφωνα λοιπόν με τον Ζίζεκ, η Χίλαρι Κλίντον είναι ο πραγματικός κίνδυνος αυτής της αναμέτρησης, καθώς, παρόλο που παριστάνει την κοινωνικά προοδευτική, στην πραγματικότητα κρατά στενές σχέσεις με την Γουόλ Στρητ.
«Σκέφτομαι ότι η Χίλαρι είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Γιατί; Γιατί έχει φτιάξει μια συμμαχία που τους περιέχει όλους μέσα και η οποία δεν μπορεί να έχει υπόσταση», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Δημοκρατική υποψήφια μοιάζει με κάποιον «από το κίνημα “Occupy Wall Street” που στηρίζει την Lehman Brothers».
Ο Ζίζεκ εξηγεί ωστόσο ότι και ο Τραμπ φέρει κινδύνους, λόγω της συσχέτισής του με ομάδες που υποστηρίζουν τον φυλετικό διαχωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, εκτιμά πως η εκλογή του δεν θα μετατρέψει την χώρα από την μία στιγμή στην άλλη σε ένα φασιστικό έθνος και πιστεύει ότι αυτή η «έκπληξη» θα αναγκάσει το Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να αναθεωρήσουν τις αξίες τους. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στην ίδια την χώρα.
Ο Σλοβένος φιλόσοφος ανήκει στη Σχολή του Εγελιανισμού, του Μαρξισμού και της Λακανιανής ψυχανάλυσης. Μερικά από τα έργα του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι το «Προβλήματα στον Παράδεισο: Ο κομμουνισμός μετά το τέλος της ιστορίας», το Ιράκ, η δανεική χύτρα» και το «Η μαριονέτα και ο νάνος». Έχει μεταξύ άλλων επιρροές από τον Σέλινγκ, τον Ένγκελς και τον Φρόϋντ.


Δημοσίευση σχολίου