Ένα ιδιότυπο "διπλωματικό πόκερ" φαίνεται πως βρίσκεται εν εξελίξει με ανατροπές στην υπόθεση της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι είχαν καταφθάσει με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Επιγραμματικά, με σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών 3 εξ αυτών εκδίδονται στην Τουρκία (έχουν υποβάλει έφεση), μια απόφαση αντίθετη από την χθεσινή 
για άλλους τρεις. Πέραν τούτου, έφεση κατά της ομόφωνης χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της Αγκυρας για έκδοση άλλων τριών, άσκησε σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αντώνιος Λιώγας δημιουργώντας νέα δεδομένα. Ως εκ τούτου και για αυτήν την περίπτωση το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

Λίγο νωρίτερα:
Στην Τουρκία εκδίδονται τελικά τρεις από τους 8 κατηγορούμενους για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και είχαν βρει "προσωρινό καταφύγιο" στην Αλεξανδρούπολη", σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Εφετείου. Υπενθυμίζεται πως διαφορετική (αθωωτική) ήταν η απόφαση για άλλους τρεις Τούρκους στρατιωτικούς χθες Τις προσεχείς ημέρες θα εκδικαστεί η υπόθεση των υπόλοιπων δύο Τούρκων. Σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, η εισαγγελέας ήταν η ίδια αλλά εντελώς διαφορετική ήταν η σύνθεση του δικαστηρίου συνολικά.
Πρακτικά η απόφαση σηματοδοτεί την έκδοση τους για την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του κοινοβουλίου και για την αρπαγή ελικοπτέρου. Δεν αφορά όμως την κατηγορία περί απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. 
Όπως ήταν αναμενόμενο υπέβαλαν έφεση η οποία θα εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο και ως τότε θα παραμένουν κρατούμενοι. Σε δηλώσεις τους, τόνισαν για μια ακόμη φορά πως εαν εκδοθούν στην Τουρκία δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη ενώ τόνισαν μεταξύ άλλων πως τα συγγενικά τους πρόσωπα απολύθηκαν από τους χώρους εργασίας τους, είναι όμηροι ενώ δεν έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

 sofokleousin.gr

Δημοσίευση σχολίου