Ξεχειλίζει η οργή της Άγκυρας   μετά την  απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ επεσήμανε το απόγευμα της Δευτέρας (5/12) ότι Αθήνα θα έπρεπε να δείξει συμμαχική αλληλεγγύη.
«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Αναμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδώσει τα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και να επιστρέψουν στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα σήμερα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε τη μη έκδοση των 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως η οποία για μια σειρά λόγων έκρινε ότι είναι βάσιμος ο φόβος των εκζητουμένων να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα αν εκδοθούν στη γειτονική χώρα. Αύριο (6/12) το συμβούλιο θα ερευνήσει το αίτημα της Τουρκίας για τους υπόλοιπους πέντε οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα σε βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν, γεγονός που οι ίδιοι αρνούνται. Μετά από αυτή την απόφαση του συμβουλίου εφετών δεν χωρεί άλλο ένδικο μέσο εκτός αν η Τουρκία αποστείλει νέο αίτημα με άλλα αδικήματα.
Η απόφαση έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα των Τούρκων αξιωματικών. Είχαν απευθύνει  έκκληση στο Συμβούλιο Εφετών να μην παραδοθούν στις τουρκικές αρχές γιατί «κινδυνεύει η ζωή τους» ενώ περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, τόσο για τους συλληφθέντες όσο και για τις οικογένειές τους. «Να μην αφήσουμε την ανθρώπινη ζωή στα χέρια των πολιτικών»
Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι».
Επικαλέστηκαν επίσης αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα του πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις εκζητούμενοι, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.

Δημοσίευση σχολίου