Σε μια σπάνια αναφορά στην έξοδο χώρας από το ευρώ ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί ιταλούς βουλευτές ότι πρώτα θα πρέπει να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους μέλους προς το ευρωσύστημα.


Οποια χώρα φύγει από το ευρώ θα πρέπει να τακτοποιήσει τις απαιτήσεις και τα χρέη της προς το σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης πριν κόψει τους δεσμούς, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Η σπάνια αναφορά στην πιθανότητα να φύγει κάποιο μέλος της ένωσης έγινε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ σε επιστολή προς δυο ιταλούς βουλευτές και δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ερχεται σε μια συγκυρία που το αντιευρωπαϊκό πνεύμα στην Ιταλία και άλλα κράτη μέλη αυξάνεται, τροφοδοτούμενο από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σχολιάζει το πρακτορείο.
«Αν μια χώρα φύγει από το ευρωσύστημα, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της εθνικής κεντρικής τράπεζας στην ΕΚΤ πρέπει να εκκαθαριστούν στο σύνολό τους», αναφέρει στην επιστολή.
Με βάση τα στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου από το σύστημα πληρωμών Target 2, αυτό θα άφηνε την Ιταλία με ένα λογαριασμό 358,6 δισ. ευρώ. Το σύστημα καταγράφει τις ροές πληρωμών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Η απειλή διασυνοριακών πτωχεύσεων αποτελεί το στοιχείο στο οποίο αποδίδεται συχνά το γεγονός ότι η ευρωζώνη διατηρείται ακέραια παρά την χρηματοπιστωτική κρίση. Καθώς αυτές οι πληρωμές εν γένει δεν διακανονίζονται, αδύναμες οικονομίες περιλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας έχουν αθροιστικά μεγάλες υποχρεώσεις στον Target 2, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής με απαιτήσεις 754,1 δισ. ευρώ.
Οι ανισορροπίες του Target 2 χειροτέρεψαν τους τελευταίους μήνες, με τον οικονομολόγο του Harvard Carmen Reinhart να προειδοποιεί για έξοδο κεφαλαίων από την Ιταλία.
Στην επιστολή ο Ντράγκι υποστηρίζει ότι οι ανισορροπίες οφείλονται στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, όπου πολλοί πωλητές είναι ξένοι επενδυτές με λογαριασμούς στη Γερμανία.

euro2day.gr

Τα παραπάνω δήλωσε ο Ντράγκι. Με το grexit τι γίνεται;
Ειναι απλό. επειδή βλέπουν ότι οι λαοί της ευρώπης θέλουν λευτεριά, αρχίζουν να σοφίζονται μέτρα για να μήν μπορείς να φύγεις για να μπορούν να σε αρμέγουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι μας απειλούσαν με Grexit και μάλιστα ο κακός Σοιμπλε θα μας έδινε και 50 δις για να φύγουμε!!! 
Ο  Βαρουφάκης μπορεί να είπε πολλά αλλά σχέδιο είχε το οποίο μπορούσε να υλοποιήσει ο Τσίπρας μετα το δημοψίφισμα, αλλά ....
Για όλους όσους έχουν αμφιβολία για τα παραπάνω, ιδου η Ροδος ιδού´και το ΠΗΔΗΜΑ.
Άς τολμήσουν να κάνουν εκλογές για την παραμονή της χώρας με τους μαφιόζους της Ευρωζώνης.

Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου