«Αυτή είναι η τελευταία μας προειδοποίηση. Aν οι Αλβανοί του Κοσόβου επιτεθούν στο Σερβικό λαό θα επέμβουμε. Ενημερώνω για την κατάσταση Ρωσία και Κίνα. Αυτό είναι το μήνυμα μας  προς την διεθνή κοινότητα» είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.


Φαίνεται ότι στην περιοχή του Κοσόβου η κατάσταση είναι τεταμένη μετά την απόφαση της Σερβίας να στείλει τρένο που είναι βαμμένο στα χρώματα της Σερβικής σημαίας με τις λέξεις » Το Κόσοβο είναι Σερβία» σε 21 διαφορετικές λέξεις συμπεριλαμβανομένων και των Αλβανικών το οποίο έχει εικόνες Σέρβων Αγίων και εκκλησιών, μοναστηριών από το Κόσοβο.

Οι Σέρβοι είπαν ότι σκοπός είναι να προωθηθεί η Σερβική κληρονομιά στο Κόσοβο αλλά οι Αλβανοί του Κοσόβου έστειλαν μονάδες με σκοπό τη σύγκρουση.
 Ο Σέρβος πρωθυπουργός Aleksander Vucic υποστήριξε ότι οι Αλβανοί έβαλαν νάρκες στις γραμμές του τρένου και έδωσε εντολή να σταματήσει το τρένο στην σερβική πόλη  Raska.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Isa Mustafa, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Πρίστινα είπε ότι είχε κινητοποιήσει τους θεσμούς του κράτους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση…
«Δεν θα επιτραπεί στο τρένο αυτό να εισέλθει, πρέπει να γυρίσει πίσω τόνισε».
«Αν μπει θα το αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με τους νόμους μας. Το Κόσοβο δεν θα επιτρέψει τέτοιες προκλήσεις οι οποίες θα μετατρέψουν την περιοχή σε πεδίο συγκρούσεων».

Οι επιβάτες κατέβηκαν από το τρένο μετά από στάση 1,3 ώρας και συνέχισαν στην Mitrovica με λεωφορείο.
Ο Hashim Thaci, πρόεδρος του Κοσόβου, είπε ότι «σεβόμαστε την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών αλλά η είσοδος ενός τρένου με εθνικιστικές εικόνες από τη Σερβία είναι αντίθετο με τους θεσμούς και τους νόμους του Κοσόβου, είναι κάτι απαράδεκτο».
«Επιπλέον υπάρχουν επιβάτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σερβίας στο τρένο που δεν έχουν άδεια να εισέλθουν στο Κόσοβο» τόνισε.
Ο Edita Tahiri, Υπουργός του Κοσόβου, κάλεσε την «ΕΕ να παρέμβει και να σταματήσει την πρόκληση με το τρένο γιατί φέρει υπερεθνικιστικά σύμβολα στο όνομα της ειρήνης, της σταθερότητας και των αρχών του διαλόγου.».

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο, Greg Delawie,  είπε ότι «υπάρχει ανησυχία με το θέμα του τρένου. Καλώ για αυτοσυγκράτηση όλα τα μέρη. Χρειάζεται ομαλότητα όχι σύγκρουση» τόνισε.
Ομάδες ατόμων συγκεντρώθηκαν μπροστά από κυβερνητικό κτίριο στην Πρίστινα για να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη του τρένου.
Η κατάσταση θα εκτονωθεί γιατί στην παρούσα φάση η ένταση στην περιοχή δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου