Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης βυθισμένης ηπείρου, η οποία θα έπρεπε να αναγνωρισθεί σαν μια ξεχωριστή ήπειρος, με το όνομα Ζηλανδία, υποστηρίζουν κάποιοι Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα νέα γεωφυσικά δεδομένα, κάτω από τον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό υπάρχει σε ποσοστό 94% μια ενιαία ανεξάρτητη ήπειρος με έκταση περίπου πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Είναι εκεί εκατό εκατομμύρια χρόνια, αλλά μόλις τώρα την ανακαλύψαμε καθώς βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», μας εξήγησε ο Καθηγητής του πανεπιστημίου Βικτώρια Ρούπερτ Σάδερλαντ.

«Είναι δύσκολο για εμάς τους γεωλόγους να το αποδείξουμε εξαιτίας των ωκεανών. Εάν μπορούσαμε σβήσουμε κατά κάποιο τρόπο τους ωκεανούς θα ήταν εμφανείς οι οροσειρές και η ήπειρος που εκτείνεται κάτω από τον ωκεανό,» τόνισε ο γεωλόγος Νικ Μόρτιμερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ζηλανδία άρχισε να αποκόπτεται γεωλογικά από την υπερ-ήπειρο Γκοντβάνα πριν από περίπου 100 εκατ. χρόνια.

Δορυφορικοί χάρτες καθώς και αναλύσεις γεωλογικών δειγμάτων από το βυθό, δείχνουν ότι η Ζηλανδία δεν έχει σπάσει σε κομμάτια, αλλά παραμένει ανέπαφη και ενιαία κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Σήμερα αναγνωρίζονται 6 ή 7 γεωγραφικές ήπειροι, ανάλογα με τον τρόπο που θα προσεγγίσει κανείς το ζήτημα.

Στην Ελλάδα, καθώς και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ασπαζόμαστε το μοντέλο των έξι ηπείρων: Αμερική, Ανταρκτική, Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία

Σε πολλές αγγλόφωνες χώρες, ωστόσο, καθώς επίσης και στην Κίνα, η Βόρεια και η Νότια Αμερική λογίζονται ως διαφορετικές ήπειροι, οπότε το σύνολο των ηπείρων αυξάνεται στις επτά.

Τέλος, στη Ρωσία, την Ιαπωνία και ορισμένες ακόμη χώρες, θεωρούν επίσης ξεχωριστές τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, αλλά λογίζουν ως μία ενιαία ήπειρο την «Ευρασία», οπότε στο σύνολό τους οι ήπειροι είναι και πάλι έξι.


Δημοσίευση σχολίου