Ώρες αγωνίας στην Ισπανία. Η Μαδρίτη αναλαμβάνει σταδιακά τον έλεγχο της Καταλονίας, ενώ ο Κάρλες Πουτζντεμόν καλεί τους πολίτες σε μια δημοκρατική αντίσταση. Πανηγυρισμοί στη Βαρκελώνη. Διαδηλώσεις κατά της απόσχισης στη Μαδρίτη.


Στην κρισιμότερη καμπή τους μέχρι σήμερα βρίσκονται οι σχέσεις Μαδρίτης – Βαρκελώνης μετά από τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την πλευρά της Καταλονίας. Η Μαδρίτη αναλαμβάνει σταδιακά τον έλεγχο της Καταλονίας, ενώ η πλευρά των αυτονομιστών καλεί τους πολίτες σε δημοκρατική αντίσταση. Φόβοι εκφράζονται για έλρηξη βίας στην περίπτωση που Καταλανοί πολίτες δεν υπακούσουν στις εντολές της κεντρικής διοίκησης.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σύμφωνα με βασιλικά διατάγματα.
Ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Επίσης ανακοινώθηκε η αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.
Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε επίσης ότι θα χαιρέτιζε τη συμμετοχή του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στις περιφερειακές εκλογές που προκηρύχθηκαν για την 21η Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του ο Καταλανός ηγέτης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα κάλεσε σε «δημοκρατική αντίσταση».
Ο Ραχόι με τηλεοπτικό ανακοίνωσε την καθαίρεση του Κάρλες Πουτζδεμόν και της κυβέρνησης της Καταλονίας, καθώς και την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλονίας.

Δημοσίευση σχολίου