Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος
Μετά to Brexit και την εκλογή στις  ΗΠΑ του Ντόναλτ Τράμπ, και  τον θρίαμβο στην Ιταλία , την προηγούμενο εβδομάδα , των αντισυστημικών δυνάμεων στις εκεί εκλογές, η παγκόσμια ‘τάξη πραγμάτων’ βρίσκεται σε  αμφισβήτηση. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έχουν όχι μόνο χάσει τις σημαντικότερες δυτικές χώρες αλλα και μια ευρύτερη αμφισβητηση για την παντοκρατορία τους επικρατεί και σε άλλες περιφερειακές κυρίως χώρες, όπως Ουγγαρία και Τσεχία.
Η αποκαθήλωση της ΝΤΠ ξεκίνησε στη Ρωσία
Πολύ πριν, όμως την αποκαθήλωση του ιερατείου σε ΗΠΑ και Αγγλία, η αποκαθήλωση των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης συνέβη στην Ρωσία. Για αυτό οι εκλογές που διεξάγονται αυτό το μηνα στη Ρωσία είναι κρίσιμες. Η Ρωσία όμως δεν ηταν πάντα κατά της παγκοσμιοποίησης. Το αντιθετο συνέβαινε επί πολλά χρόνια, από το 1990 και μετά. Η άνοδος του Γκορμπατσώφ και του προκαθήμενου του Πούτιν στην προεδρία, Γιέλτσιν, οδήγησαν όχι απλά στην διάλυση της Σοβιετικής ενωσης, στην αποδυνάμωση του Ρωσικού κράτους και την άνοδο των ολιγαρχων στην καπιταλιστική πλέον Ρωσία,αλλά και την κυριαρχία των πολυεθνικών στην αχανή αυτή χωρα. Η κατάσταση άλλαξε με την εκλογή του Πούτιν. Παρότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέρμαχος της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1999 ως Πρωθυπουργός διορισμένος από τον Γιέλτσιν, πολύ συντομα απέδειξε ότι ηταν ο άνθρωπος που θα σταθεί στο πλευρό της πατρίδας του.
Ο Πούτιν αρνήθηκε τις Πολιτισμικές και Οικονομικές Αξίες της Παγκοσμιοποίησης και κατάφερε να ξηλώσει τους δύο, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερους ολιγάρχες της Ρωσίας.
Τι πέτυχε και Πώς τα κατάφερε ο Πούτιν
Ανέβασε σημαντικά το βιοτικό επίπεδο δημιουργώντας μια ανθηρή μεσαία τάξη, και βελτίωσε τους μισθούς που επι εποχής του σημαντικά, ιδιαίτερα στην πρώτη τετραετία ανέβηκαν κατά  10% ετησίως. Κράτησε χαμηλά την φορολογία, ενισχύοντας έτσι τις εγχώριες εταιρίες και τσακίζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα πολυεθνικών. Δημιούργησε αποθεματικό ταμείο για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις απο την ενδεχόμενη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, καταφέρνοντας να είναι έτοιμος και η χώρα να μείνει ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση του 2008. Το πραγματικό εισόδημα μάλιστα ανέβηκε σημαντικά και μετά την παγκόσμια κρίση ενώ η οικονομία επεκτάθηκε σημαντικότατα. Η εγχώρια βιομηχανία συνέχισε να αναπτύσσεται, με τη βιομηχανία  Lada, για παράδειγμα ακόμη και τώρα να πουλάει 20% των νέων αυτοκινήτων , το διαδίκτυο αναπτύχθηκε εκρηκτικά, με την χώρα να έχει μέχρι και την δική της πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK (το ρωσικό facebook) με 100 εκατομμύρια χρήστες περίπου, 5πλάσιους από τους facebook. Ο πληθυσμός, που με την στροφή Γκορμπατσώφ και Γιέλτσιν που μειώνονταν από το 1991 άρχισε να αυξάνεται από το 2012, που καθιέρωσε πολιτική ενίσχυση των γεννήσεων με επιδότηση 1,5 τρις ρουβλίων (50 εκ δολάρια) γι αυτό το σκοπό.  Ο Πούτιν κατάφερε , από το 2000 που εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος, ουσιαστικά να κάνει τη Ρωσία ξανά μεγάλη, τους πολίτες της με υψηλό εισόδημα και περήφανους για την πατρίδα τους, να κρατήσει τις ηθικές αξίες και να ενισχύσει σημαντικά τη δημοκρατία. Η Ρωσία διαθέτει μια σύγχρονη δημοκρατία, ενώ επίσης  το κομμουνιστικό κόμμα, είναι το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ρωσία με τα άλλα κομματα με σχεδόν μηδενικη επιρροή. Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ο Πούτιν αναμένεται να συντρίψει τους αντιπάλους του και να πάρει σχεδόν το 70% των ψήφων με τον δεύτερο υποψήφιο, τον υποψήφιο του Ρωσικού ΚΚ,  με κάτι λιγότερο από 10% και τρίτον τον εθνικιστή Ζιρινόφσκι.
Παγκόσμια δύναμη
Η χωρα της οποίας ο στρατός αποσυντίθετο, άρχισε να ενισχύεται ξανά, εκμοντερνίστηκε και η Ρωσία αναδείχτηκε πλέον σε 3η πιο σημαντική χώρα εξαγωγών όπλων παγκοσμίως. Ο ρόλος της χώρας ενισχύθηκε με το δημοψήφισμα στην Κριμαία όπου το 95% του πληθυσμού ψήφισε και επέστρεψε στη Ρωσια, όπου εξάλλου ανήκε ιστορικά ενώ ανακτήθηκε η θέση της χωρας στην Τσετσενία και την Μέση Ανατολή, όπου ηττήθηκαν οι ισλαμοκαννίβαλοι μισθοφόροι, αποκαθιστώντας τις παγκόσμιες ισορροπίες που χάθηκαν μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού.
Συμπέρασμα
Ουσιαστικά η Ρωσία με τον Πούτιν αποτέλεσε και αποτελεί  το πρώτο και το ισχυρότερο ανάχωμα στην παντοκρατορία των πολυεθνικών αλλά και των εγχωρίων βαρόνων και έδωσε το πρώτο ισχυρό χαστούκι στην παγκοσμιοποίηση, δίνοντας ελπίδα σε όλα τα έθνη για μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια τάξη και την επάνοδο των εθνών στην παγκόσμια ιστορία. Γι αυτό νέα  νίκη του Πούτιν  στις προεδρικές εκλογές που γίνονται σε 3 ημέρες, στις 18 Μαρτίου, είναι δυσάρεστη στους θιασώτες της παγκοσμιοποίησης που μεταξύ άλλων έστησαν τους άθλιους πολέμους στη Μέση Ανατολή και ισοπέδωσαν τη Γιουγκοσλαβία και τη Λιβύη, και θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα σε όλους αυτούς, και μεγάλη νίκη για όλους τους λαούς και τα έθνη,για όλους μας,.

Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος

Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

Πηγή: new-economy.gr

Δημοσίευση σχολίου