Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης
Τον πρώτο άνθρωπο που είδε στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ μόλις ανέλαβε επίσημα καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ ήταν ο γνωστός καθηγητής και αμφιλεγόμενος πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ. Το τι συζήτησαν οι δύο άνδρες έμεινε μεταξύ τους και στα πλαίσια του Οβάλ Γραφείου, το γραφείο του Προέδρου στο Λευκό Οίκο.
Αμέσως μετά, ο Κίσινγκερ πραγματοποίησε ακόμη ένα ταξίδι στη Μόσχα να δει τον φίλο του, Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο Κίσινγκερ είναι ο άνθρωπος που συνδέει Λευκό Οίκο και Κρεμλίνο και φροντίζει στο να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο παλαιών υπερδυνάμεων.

Από την ώρα που ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ ο Τράμπ και ενδεχομένως επανεκλεγεί πρόεδρος της Ρωσίας ο Πούτιν, η ισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πνευματικά παιδιά και οι δύο του Χένρυ Κίσινγκερ, απόλυτα Μακιαβελικοί παίκτες, με το δάσκαλο σε ρόλο ρυθμιστή.
§    Φαίνεται πως, ΗΠΑ και Ρωσία, δεν έχουν να χωρίσουν μεταξύ τους πολλά ή καλύτερα, φαίνεται πως και οι δύο επιδιώκουν μία νέα ισορροπία της ισχύος και ένα νέο ψυχρό πόλεμο που θα αναγκάσει τους πραγματικούς αντιπάλους τους να διαλέξουν στρατόπεδο, δηλαδή αμφότεροι να τιθασεύσουν τις φιλοδοξίες Ευρωπαίων και Κινέζων να αποτελέσουν τον τρίτο και τέταρτο πόλο ισχύος στο διαμορφούμενο παγκόσμιο σύστημα. Ενδεχομένως, Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο να βλέπουν ακόμη πιο μακριά, διακρίνοντας υπόγειες διαδρομές συνεννόησης μεταξύ κέντρων εξουσίας στην Ευρώπη και το Πεκίνο

  Κανείς τους δεν θα ήθελε να δει Ευρωπαίους και Κινέζους ενωμένους, εναντίον τους…
Ωστόσο, μετά τη χθεσινή αποπομπή Τίλερσον από το Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και την ανάληψη του τιμονιού της διπλωματίας της χώρας από τον σκληροπυρηνικό Πομπέο, φούντωσαν οι φήμες που θέλουν ουσιαστικά τον πρόεδρο Τράμπ να δείχνει έμμεσα την πόρτα της εξόδου από το Λευκό Οίκο στον Κίσινγκερ, αναδιατάσσοντας την γραμμή και την στρατηγική των ΗΠΑ στις διεθνείς τους υποθέσεις σε πιο σκληρές γραμμές.

Ενδεχομένως η τοποθέτηση Πομπέο να σημαίνει απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη στρατηγική συνεννόησης με τη Ρωσία και την ανάληψη επιθετικής δράσης ανάσχεσης της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας, σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.
Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η σκέψη Κίσινγκερ δεν χωρά πια στους διαδρόμους και στα γραφεία του Λευκού Οίκου.
Μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και πια από τις δύο παραδοχές τελικά θα επιβεβαιωθεί… Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος
Πηγή:hellasjournal.com


Δημοσίευση σχολίου