Ο Άρειος Πάγος με απόφασή του, στέλνει τον 45χρονο Τούρκο αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία, όπου μάλλον θεωρεί πως θα τύχει δίκαιης δίκης.

Ο Καγιά, μέλος του TKP/ML (Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα/ Μαρξιστικό Λενινιστικό) που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση..., είναι δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα, ενώ πρόκειται να εκτίσει ποινή για καταδίκη, σχετικά με τη δράση του υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων. Ο ίδιος έχει υποστεί σοβαρές διώξεις από τις τουρκικές αρχές, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση και 6ετή προφυλάκιση σε φυλακές τύπου F με βάση τον τουρκικό «αντιτρομοκρατικό» νόμο.

Αρχικά συνελήφθη στην Ελλάδα τον Απρίλη του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους στο πλαίσιο πανευρωπαϊκή επιχείρησης κατά μελών της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη. Απελευθερώθηκε και συνελήφθη ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης που συστάθηκε με στόχο την απελευθέρωσή του, σημειώνει:
Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι άδικη και υποκρύπτει πολιτική συμφωνία ή συμπαιγνία με την καταπιεστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν και του ΑΚΡ. Καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκράτη, κάθε οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο να συσπειρωθούν και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά

Ενώ και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει αναφορά:
Συζητήθηκε ενώπιον Αρείου Πάγου η έφεση του Τουργκούτ Καγιά κατά του αιτήματος έκδοσής του στην Τουρκία. Ο Τουργκούτ Καγιά είναι δημοσιογράφος σε αριστερή εφημερίδα φίλα διακείμενη στις θέσεις του φιλοκουρδικού κόμματος. Έχει φυλακιστεί κατά το παρελθόν για την δράση του και οι Τουρκικές αρχές τον εκζητούν με απόφαση Τουρκικού Δικαστηρίου ως μέλος παράνομης οργάνωσης προκειμένου να εκτίσει υπόλοιπο ποινής φυλάκισης.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην πολύ κακή κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Έχει επισημάνει ότι – ιδίως στις περιπτώσεις πολιτικών ακτιβιστών – η Τουρκία αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τα κριτήρια της δίκαιης δίκης. Χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων βουλευτές , δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί ακτιβιστές, φοιτητές, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετωπίζουν κατηγορίες και καταδίκες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η διάβρωση της αμεροληψίας και ανεξαρτησίας των Τούρκων δικαστών, οδηγεί στη μετατροπή ποινικών διατάξεων σε εργαλείο ελέγχου της νόμιμης αντιπολίτευσης και κριτικής

Τέλος, έχουμε υποστηρίξει, βασιζόμενοι σε πλήθος αξιόπιστων πηγών, όπως είναι οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών ότι τυχόν έκδοση ανθρώπων με πολιτική δράση στην Τουρκία, τους εκθέτει σε κίνδυνο βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης, όπως έχει εξάλλου δεχθεί ο Άρειος Πάγος σε άλλες περιπτώσεις.

Ο ίδιος ο Καγιά, έχει ξεκινήσει από χτες απεργία πείνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος, ενώ από τη φυλακή δήλωσε:
Φίλοι, σύντροφοι. Η δικαστική απόφαση είναι ενδεικτική για το πώς αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν χρειάζεται. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα. Αυτό δείχνει ότι τα αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν πρόκειται για επαναστάτες και κομμουνιστές. Δύο τάξεις, δύο εχθρικά στρατόπεδα συνεχίζουν την πάλη. Συνελήφθην στην Ελλάδα ως επαναστάτης. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί εξυπηρετεί την αντίδραση και τον εχθρό. Δεν εξυπηρετεί την τάξη μας και τον λαό μας
spasmenoparathyro.me





Δημοσίευση σχολίου