Αντιγερμανός, κατά της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΚΤ και οπαδός της αναζήτησης άλλων νομισμάτων εκτός ευρώ. Αυτό είναι το προφίλ του νέου Ιταλού ΥΠΟΙΚ Τζοβάνι Τρία στη νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.


Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος και έχει επικρίνει σφοδρά το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της καθαρά όγω της ύπαρξης του ευρώ προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη και σύρει την ΕΚΤ σε λανθασμένη νομισματική πολιτική.



Εχει αντιταχθεί με σφοδρότητα στην "Βίβλο" της ΕΚΤ, το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορεί να κάνει η αμερικανική Fed.

Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ της νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρωην προέδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της δεξιάς Forza Italia του Σ.Μπερλουσκόνι.



Δημοσίευση σχολίου