«Οι παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας» τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοινώνοντας σήμερα ότι η χώρα του θα απελάσει πολλούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θα κλείσει επτά τεμένη προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ».

Η απόφαση αυτή, διευκρίνισε ο Κουρτς, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.

Στις φωτογραφίες φαίνονται αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών, ενώ σε άλλες κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.

Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet). H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή».

Η Τουρκία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας ισλαμοφοβική, ρατσιστική και λαϊκίστικη την αντίδραση του καγκελάριου της Αυστρίας. Καταλογίζει επίσης στον κ. Κουρτς ότι επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, αντί να καταπολεμήσει την ισλαμοφοβία, την ξενοφοβία και την άνοδο του εξτρεμισμού. 

Η Άγκυρα αναφέρει επίσης πως η στάση της αυστριακής κυβέρνησης είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές του δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την ειρηνική συνύπαρξη. Εκφράζει επίσης την ανησυχία της για άνοδο της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη. 

Η Τουρκία, τέλος, χαρακτηρίζει λυπηρό για την Ε.Ε. ότι η Αυστρία «που έχει τέτοια νοοτροπία» θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. 

Είναι πλέον του εξόφθαλμου ότι η Τουρκία προσπαθεί να ταυτιστεί με το Ισλάμ και με αυτό τον τρόπο να μετατρέψει την αντιπαράθεση Τουρκίας– Δύσης σε αντιπαράθεση της Δύσης με το Ισλάμ και τόσο η Δύση, όσο και ο Ισλαμικός κόσμος ....τσιμπάει.

Ίδωμεν.
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου