«Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν τον Φεβρουάριο για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας». 



Τα παραπάνω ανέφερε ο Τσαβούσογλου ποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο «την αρχή των σημείων» μιας σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και όλο αυτό το τέρας που εκπροσωπεί η υπερδύναμη.

Την σκυτάλη των δηλώσεων του υπουργού του πήρε ο ίδιος ο Ερντογάν ο οποίος είπε: «Το ερώτημα που τίθεται είναι τι χρειάζονται οι στρατιωτικές βάσεις στη Συρία. Φαίνεται ότι οι βάσεις αυτές στρέφονται κατά της Ρωσίας και του Ιράν» 

Θεωρητικά η Τουρκία αλλάζει στρατόπεδο και όλοι την λιβανίζουν για να παραμείνει «Δυτικιά», πράγμα που …κάτι θυμίζει.

Ήταν τότε που η Περσία είχε αρχηγό τον Σάχη και τα Αμερικανάκια πίστευαν ότι οι Περσίδες θα …βγαίνουν στους δρόμους με σορτσάκια.

Ήταν τότε που η Περσία αποτελούσε «ιερατείο» του δυτικού κόσμου και όταν όλοι έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας εμφανίστηκε ένας Αγιατολάχ και όλα άλλαξαν.

Τα παραπάνω είναι μερικές από τις αλήθειες που κανείς δεν θέλει να δει. Δεν θέλουν να δουν ότι ένας νέος Αγιατολάχ γεννιέται και θα είναι ακατόρθωτο να αντιμετωπιστεί γιατί εκτός του ότι θα έχει σύμμαχους "ομοϊδεάτες" τους Πέρσες, θα στηρίζεται και από την Ρωσία, πόθος της οποίας είναι να δημιουργήσει ρήγμα στο κατεστημένο που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στον παγκόσμιο χάρτη και ειδικά στην μέση ανατολή. 

Όμως η μέγιστη των αληθειών, σε ότι μας αφορά, είναι ότι η Τουρκία προχωράει και εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να ψηφίζουμε τύπους που "ελεημονούνε" για ένα "χάδι" του Τράμπ η της Μέρκελ προκειμένου να απολαμβάνουν τις χαρές της εξουσίας καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους. 



Η Τουρκία από το 2000 ως το 2016 υπερτριπλασίασε το ΑΕΠ της και πλέον καταλαμβάνει τη 18η θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη. Αντίστοιχα η Ελλάδα απώλεσε εν μέσω κρίσης το 25% του ΑΕΠ της και καταλαμβάνει την 48η θέση (στοιχεία για το 2016). Το 2000 οι αντίστοιχες θέσεις για τις δύο χώρες ήταν 21η και 29η. Σήμερα το ΑΕΠ της Τουρκίας είναι περίπου 4,5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η Τουρκία καταλαμβάνει σήμερα τη 15η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή οχημάτων, ενώ στην Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός επαγγελματικών αυτοκινήτων, προσπερνώντας παραδοσιακές χώρες όπως η Ιταλία. Ασφαλώς μιλάμε για ξένα κεφάλαια που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια, αλλά η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει σχεδιασμό για την ανάπτυξη τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Μάλιστα αγόρασε από τη χρεοκοπημένη σουηδική SAAB την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και τις γραμμές παραγωγής του 9-3. Επιπλέον, ο Ερντογάν ανακοίνωσε μέσα στο 2017 τη συνεργασία πέντε επιχειρηματικών ομίλων της χώρας (Anadolu, BMC, Kiraca Holding, Turkcell, Zorlu) προκειμένου να παραχθεί το πρώτο τουρκικό αυτοκίνητο. Απ’ όσο έχουμε υπόψη μας η ελληνική  αστική τάξη δεν έχει κάποιον αντίστοιχο σχεδιασμό ή κάποιες αντίστοιχες επιδόσεις.

Η Τουρκία είναι η 10η στον κόσμο χώρα σε αποθέματα χρυσού, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση.

Η Τουρκία είναι πρώτη στην παραγωγή ατσαλιού παγκοσμίως, ενώ οι ελληνικές χαλυβουργίες κλείνουν.

H Τουρκία, από το 1980, έχει διατροφική αυτάρκεια. Με άλλα λόγια μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό της από τη δική της παραγωγή. Πολλά από τα προϊόντα της είναι στις πρώτες θέσεις στον κόσμο. Από την άλλη στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε με ευκολία ντομάτες Βελγίου, λεμόνια Αργεντινής, ξηρούς καρπούς Κίνας, πατάτες Αιγύπτου, ψάρια Ισπανίας, κρέατα Ολλανδίας, όσπρια Αμερικής κ.λπ. Η «ιμπεριαλιστική» Ελλάδα πασχίζει εδώ και χρόνια να κατοχυρώσει τη φέτα ωε ΠΟΠ.

H Τουρκία σχεδιάζει να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές όπλων με χρονικό ορόσημο το 2023, σύμφωνα με εκτίμηση του STRATFOR. Μάλιστα σχεδιάζεται η κατασκευή ενός μικρού αεροπλανοφόρου σε συνεργασία με την ισπανική εταιρία NAVANTIA, ενώ κατασκευάζει το επιθετικό ελικόπτερο Τ-129. Μέσα στη δεκαπενταετία 2002-2017 υπάρχει αύξηση του ποσοστού ικανοποίησης των απαιτήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μέσω της εγχώριας παραγωγής, από 24% σε 64%! Από την άλλη η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ σε ποσοστό εξόδων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ως ποσοστό του ΑΕΠ και βεβαίως μιλάμε για αγορά κυρίως αμερικανικών όπλων.

Η Τουρκία είναι η 8η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως. Πάνω από την Τουρκία βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η Ελλάδα βρίσκεται αντίστοιχα στην 28η θέση (στοιχεία για το 2017).

Η Τουρκία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις 1) στο ιρακινό Κουρδιστάν, 2) στη Β.  Κύπρο, 3) στο Κατάρ και 4) στη Σομαλία. Παράλληλα διαθέτει ναύσταθμο στον Αυλώνα της Αλβανίας. Αλήθεια, αν εξαιρέσουμε την ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, πού ακριβώς έχει βάσεις η Ελλάδα;

Το μέγα λάθος με τους Τούρκους είναι ότι ασχολούνται με εμάς. Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι δεν χρειαζόμαστε βοήθεια για να καταρρεύσουμε, μπορούμε και μόνοι μας. 

 Ανδρέας Κεσίδης

Δημοσίευση σχολίου