Η ‘’Μακεδονία’’ μπορεί να γίνει επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στα μέσα του 2019 αν όλες οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. "Είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι Μακεδονική" επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. 
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το skai.gr, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο European Western Balkans που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη, ημέρα που τα Σκόπια έλαβαν επίσημα πρόσκληση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία Νίκολα Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για "τεχνική διαδικασία που είναι θα η ολοκλήρωσή της θα μπορούσε να ήταν θέμα μηνών". Η διαδικασία σχετίζεται, πρόσθεσε,  με την τήρηση των υποχρεώσεών μας στη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα. "Θα προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα και μετά θα αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα… Μόλις ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες, θα μπορούμε να υπογράψουμε τα πρωτόκολλα ένταξης, που θα πρέπει να επικυρωθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο και τα άλλα κοινοβούλια και κράτη – μέλη (του ΝΑΤΟ). "Αν όλα πάνε καλά, η ‘’Μακεδονία’’ μπορεί να γίνει επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στα μέσα του 2019" είπε ο Ντιμιτρόφ. 
Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Σκοπιανοί πολίτες θα υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως είπε, διαφυλάττει την ταυτότητα και τη γλώσσα. "Είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι Μακεδονική" διεμήνυσε χαρακτηριστικά. 
Ο Ντιμιτρόφ σχολίασε ακόμα ότι η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναγνωρίσει "την ιστορική ευκαιρία καi την ιστορική στιγμή". "Αν όλοι σκεφθούμε περισσότερο τη χώρα και λιγότερο το πολιτικό μας μέλλον, τότε θα έχουμε ένα πολύ επιτυχές δημοψήφισμα" υποστήριξε. 
Την πρόσκληση του NATO προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε νωρίτερα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
capital.gr

Δημοσίευση σχολίου