Προσχέδιο με το σενάριο της επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκίνητων από την Ε.Ε. φέρεται να κυκλοφορεί στον Λευκό Οίκο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος.


Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη με την ειδική ομάδα, η οποία είναι αρμόδια για ζητήματα εμπορίου.
Ο «ένοικος» του Λευκού Οίκου εκτιμάει ότι οι απειλές περί δασμών στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει, κάτι το οποίο αξιοποίησε και στην περίπτωση του Καναδά, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση του Τζάστιν Τριντό για τον επαναπροσδιορισμό των όρων του συμφώνου NAFTA.
«Ο Τραμπ γνωρίζει ότι μόλις ξεκινήσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα αυτοκίνητα, ο Γιούνκερ θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο και θα έρθει στην Ουάσιγκτον προκειμένου να διαπραγματευτεί» δήλωνε νωρίτερα στο Axios ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει στο «πάγωμα» της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διμερείς επαφές για τη μείωση ή την κατάργηση των δασμών στο διατλαντικό εμπόριο.
Τί είχε δηλώσει ο Ν.Τραμπ
«Τα αυτοκίνητα είναι μείζον ζήτημα» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος, σε συνέντευξή του, ξεδιπλώνοντας ένα μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής του Λευκού Οίκου.
«Μπορούμε να μιλήσουμε για το αλουμίνιο, μπορούμε να μιλήσουμε για τα πάντα, αλλά το μείζον είναι τα αυτοκίνητα» έσπευσε να προσθέσει.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέταζε εδώ και μήνες το ενδεχόμενο επιβολής δασμών, ύψους 20%, στις εισαγωγές αυτοκινήτων, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, οι δασμοί -εφόσον τελικώς επιβληθούν- θα αφορούν τις εισαγωγές οχημάτων από Μεξικό, Ευρώπη και Ιαπωνία.
Η BMW είχε καταστήσει σαφές ότι μοναδικός χαμένος από την όλη υπόθεση θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, και προειδοποίησε για τον κίνδυνο μείωσης των επενδύσεων στη μονάδα παραγωγής που διατηρεί στη Νότια Καρολίνα.
«Η επιβολή δασμών δεν θα αυξήσει ούτε την αμερικανική ανάπτυξη, ούτε και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» τόνισε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, σε επιστολή της προς τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος.


Δημοσίευση σχολίου