Γενικά. 

Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο συνοδευόμενο από προβλήματα κούρασης, ύπνου, μνήμης και διάθεσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ινομυαλγία ενισχύει τις οδυνηρές αισθήσεις επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται σήματα πόνου.
Τα συμπτώματα αρχίζουν μερικές φορές μετά από ένα φυσικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα συσσωρεύονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να υπάρχει κάποιο γεγονός ενεργοποίησης.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυαλγία απ ​​'ό, τι οι άνδρες.Πολλοί άνθρωποι που έχουν ινομυαλγία έχουν επίσης πονοκεφάλους έντασης, διαταραχές κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άγχος και κατάθλιψη.
Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για ινομυαλγία, μια ποικιλία φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η άσκηση, η χαλάρωση και τα μέτρα περιορισμού του στρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν:
·                   Διαδεδομένος πόνος. Ο πόνος που σχετίζεται με την ινομυαλγία συχνά περιγράφεται ως ένας σταθερός θαμπός πόνος που διήρκεσε τουλάχιστον τρεις μήνες. Για να θεωρηθεί ευρέως διαδεδομένη, ο πόνος πρέπει να εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματός σας και πάνω και κάτω από τη μέση σας.
·                   Κούραση. Οι άνθρωποι με ινομυαλγία συχνά ξυπνούν κουρασμένοι, παρόλο που αναφέρουν ύπνο για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ο ύπνος συχνά διαταράσσεται από τον πόνο και πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία έχουν άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άπνοια ύπνου.
·                   Γνωστικές δυσκολίες. Ένα σύμπτωμα που συνήθως αναφέρεται ως "ινώδης ομίχλη" εμποδίζει την ικανότητα να εστιάζει, να δίνει προσοχή και να επικεντρώνεται σε πνευματικά καθήκοντα.
Η ινομυαλγία συχνά συνυπάρχει με άλλες οδυνηρές καταστάσεις, όπως:
·                   Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου
·                   Ημικρανία και άλλοι τύποι πονοκεφάλων
·                   Διάμεση κυστίτιδα ή οδυνηρό σύνδρομο της ουροδόχου κύστης
·                   Διαταραχές του χρονισμού και της άρθρωσης

Αιτίες

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί ινομυαλγία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα συνεπάγεται μια ποικιλία παραγόντων που εργάζονται μαζί. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
·                   Γενεσιολογία. Επειδή η ινομυαλγία τείνει να τρέχει σε οικογένειες, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη της διαταραχής.
·                   Λοιμώξεις. Ορισμένες ασθένειες φαίνεται να πυροδοτούν ή να επιδεινώσουν την ινομυαλγία.
·                   Φυσικό ή συναισθηματικό τραύμα. Η ινομυαλγία μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από ένα φυσικό τραύμα, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Το ψυχολογικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει την κατάσταση.

Γιατί βλάπτει;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επαναλαμβανόμενη διέγερση των νεύρων προκαλεί την αλλαγή του εγκεφάλου των ανθρώπων με ινομυαλγία. Αυτή η αλλαγή συνεπάγεται μια ανώμαλη αύξηση των επιπέδων ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που σηματοδοτούν πόνο (νευροδιαβιβαστές). Επιπλέον, οι υποδοχείς του πόνου του εγκεφάλου φαίνεται να αναπτύσσουν ένα είδος μνήμης του πόνου και να γίνουν πιο ευαίσθητοι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αντιδράσουν υπερβολικά στα σήματα πόνου.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για ινομυαλγία περιλαμβάνουν:
·                   Το φύλο σου. Η ινομυαλγία διαγιγνώσκεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άντρες.
·                   Οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ινομυαλγία εάν ένας συγγενής έχει επίσης την κατάσταση.
·                   Άλλες διαταραχές. Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή λύκο, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ινομυαλγία.

Επιπλοκές

Ο πόνος και η έλλειψη ύπνου που σχετίζονται με την ινομυαλγία μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να λειτουργείτε στο σπίτι ή στη δουλειά. Η απογοήτευση της αντιμετώπισης μιας συχνά παρεξηγημένης κατάστασης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος που σχετίζεται με την υγεία.

Διάγνωση

Στο παρελθόν, οι γιατροί ασκούσαν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα ενός ατόμου για να δουν πόσα από αυτά ήταν επώδυνα όταν πιέζονταν σταθερά. Οι νεώτερες κατευθυντήριες γραμμές δεν απαιτούν εξέταση τέτοιου είδους εξετάσεις. Αντ 'αυτού, μπορεί να γίνει μια διάγνωση ινομυαλγίας εάν ένα άτομο έχει εκτεταμένο πόνο για περισσότερο από τρεις μήνες - χωρίς να υπάρχουν άλλες παθολογικές η άλλου είδους καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένους πόνους.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Ενώ δεν υπάρχει εργαστηριακός έλεγχος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ινομυαλγίας, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να περιλαμβάνουν:
·                   Πλήρες αίμα
·                   Ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων
·                   Δοκιμή κυκλικού πετριδινικού κιτρικού οξέος
·                   Ρευματοειδής παράγοντας
·                   Δοκιμές λειτουργίας θυρεοειδούς

 

Θεραπευτική αγωγή

Γενικά, οι θεραπείες για ινομυαλγία περιλαμβάνουν τόσο τη φαρμακευτική αγωγή όσο και την «αυτο-φροντίδα». Η έμφαση δίνεται στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της γενικής υγείας. Καμία θεραπεία δεν λειτουργεί για όλα τα συμπτώματα.

Φάρμακα

Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της ινομυαλγίας και στη βελτίωση του ύπνου. Οι κοινές επιλογές περιλαμβάνουν:
·                   Παυσίπονα. Μπορούν να σας βοηθήσουν αναλγητικά όπως ακεταμινοφαίνη (Tylenol κ.α), ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.α) ή ναπροξένη νατρίου (Aleve, κ.α). Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα ανακουφιστικό φάρμακο όπως τραμαδόλη (Ultram). Τα ναρκωτικά δεν συνιστώνται, επειδή μπορούν να οδηγήσουν σε εξάρτηση και ίσως ακόμη και να επιδεινώσουν τον πόνο με την πάροδο του χρόνου.
·                   Αντικαταθλιπτικά. Η ντουλοξετίνη (Cymbalta) και το milnacipran (Savella) μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της κόπωσης που σχετίζονται με την ινομυαλγία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αμιτριπτυλίνη ή μυοχαλαρωτική κυκλοβενζαπρίνη για να βοηθήσει στην προαγωγή του ύπνου.
·                   Αντι-κατάσχεση ναρκωτικών. Τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία της επιληψίας είναι συχνά χρήσιμα για τη μείωση ορισμένων τύπων πόνου. Η γκαμπαπεντίνη (Neurontin) βοηθά μερικές φορές στη μείωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας, ενώ το pregabalin (Lyrica) ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία της ινομυαλγίας.

Θεραπεία

Μια ποικιλία διαφορετικών θεραπειών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης που έχει η ινομυαλγία στο σώμα και στη ζωή σας. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
·                   Φυσική θεραπεία. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις που θα βελτιώσουν τη δύναμη, την ευελιξία και την αντοχή σας. Οι ασκήσεις με βάση το νερό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
·                   Εργοθεραπεία. Ένας επαγγελματίας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε προσαρμογές στην περιοχή εργασίας σας ή τον τρόπο που εκτελείτε ορισμένες εργασίες που θα προκαλέσουν λιγότερη πίεση στο σώμα σας.
·                   Συμβουλευτική. Η συζήτηση με έναν σύμβουλο μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την πεποίθησή σας στις ικανότητές σας και να σας διδάξουμε στρατηγικές αντιμετώπισης αγχωτικών καταστάσεων.

Ο τρόπος ζωής και τα ένδικα μέσα

Η αυτοεξυπηρέτηση είναι κρίσιμη για τη διαχείριση της ινομυαλγίας.
·                   Μειώστε το άγχος. Αναπτύξτε ένα σχέδιο για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την υπερέκταση και το συναισθηματικό άγχος. Επιτρέψτε στον εαυτό σας χρόνο κάθε μέρα να χαλαρώσετε. Αυτό μπορεί να σημαίνει να μάθεις πώς να πεις όχι χωρίς ενοχή. Αλλά προσπαθήστε να μην αλλάξετε εντελώς τη ρουτίνα σας. Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την εργασία ή ρίχνουν όλες τις δραστηριότητες τείνουν να κάνουν χειρότερα από ό, τι αυτοί που παραμένουν ενεργοί. Δοκιμάστε τεχνικές διαχείρισης άγχους, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή διαλογισμό.
·                   Κοιμήσου αρκετά. Επειδή η κόπωση είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ινομυαλγίας, είναι απαραίτητο να έχετε αρκετό ύπνο. Εκτός από τη διάθεση αρκετού χρόνου για τον ύπνο, εφαρμόστε καλές συνήθειες ύπνου, όπως το να πάτε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να περιορίζετε τη διάρκεια της ημέρας.
·                   Ασκήσου τακτικά. Στην αρχή, η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον πόνο σας. Αλλά το να το κάνεις σταδιακά και τακτικά συχνά μειώνει τα συμπτώματα. Οι κατάλληλες ασκήσεις περιλαμβάνουν πεζοπορία, κολύμβηση, ποδηλασία και αερόμπικ στο νερό. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι. Τεντώνοντας, καλές ασκήσεις στάσης και χαλάρωσης είναι επίσης χρήσιμες.
·                   Επιδιώξτε τον εαυτό σας. Διατηρήστε τη δραστηριότητά σας σε ισότιμο επίπεδο. Εάν κάνετε πάρα πολλά για τις καλές μέρες σας, μπορεί να έχετε περισσότερες κακές μέρες. Μεροληψία σημαίνει να μην το παρακάνετε στις καλές μέρες σας, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει ότι δεν περιορίζετε τον εαυτό σας ή κάνετε λίγα πράγματα στις μέρες που τα συμπτώματα φλεγμονώνονται.
·                   Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης. Κάνετε κάτι που βρίσκετε ευχάριστο και εκπληρώνετε καθημερινά.

Εναλλακτικές θεραπείες. 

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες για τον πόνο και τη διαχείριση του στρες δεν είναι καινούργιες. Ορισμένες, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, έχουν εφαρμοστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλλά η χρήση τους έχει γίνει πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ειδικά με ανθρώπους που έχουν χρόνιες ασθένειες, όπως ινομυαλγία.
Πολλές από αυτές τις θεραπείες φαίνονται να μειώνουν με ασφάλεια το άγχος και να μειώνουν τον πόνο, ενώ ορισμένες θεραπείες φαίνεται να υπερτερούν της παραδοσιακής ιατρικής. Ωστόσο παραμένουν ανεπίσημες επειδή δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.
·         Βελονισμός. Ο βελονισμός είναι ένα κινεζικό ιατρικό σύστημα βασισμένο στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ισορροπίας των δυνάμεων της ζωής, εισάγοντας πολύ λεπτές βελόνες μέσα από το δέρμα σε διάφορα βάθη. Σύμφωνα με τις Δυτικές θεωρίες του βελονισμού, οι βελόνες προκαλούν αλλαγές στη ροή του αίματος και τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας σε κάποιους ασθενείς, ενώ σε άλλους δεν παρουσιάζουν κανένα όφελος.
·                   Θεραπεία μασάζ. Αυτή είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους της υγειονομικής περίθαλψης που εξακολουθεί να ισχύει στην πράξη. Περιλαμβάνει τη χρήση διαφορετικών τεχνικών χειρισμού για τη μετακίνηση των μυών του σώματος και των μαλακών ιστών. Το μασάζ μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό σας, να χαλαρώσει τους μυς σας, να βελτιώσει το εύρος κίνησης στις αρθρώσεις σας και να αυξήσει την παραγωγή των φυσικών παυσίπονων του σώματός σας. Συχνά βοηθά στην ανακούφιση του στρες και του άγχους.
·                   Γιόγκα και Tai Chi. Αυτές οι πρακτικές συνδυάζουν διαλογισμό, αργές κινήσεις, βαθιά αναπνοή και χαλάρωση. Και οι δύο έχουν βρεθεί ότι είναι χρήσιμες στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας.
·                    

Αποκλείστε άλλα αίτια.

Επειδή πολλά από τα σημάδια και τα συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι παρόμοια με διάφορες άλλες διαταραχές, μπορείτε να δείτε αρκετούς γιατρούς προτού λάβετε μια διάγνωση. Ο γιατρός της οικογένειάς σας μπορεί να σας παραπέμψει σε γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία της αρθρίτιδας και άλλων παρόμοιων παθήσεων (ρευματολόγος).

 Τι πρέπει να κάνεις πριν πας στο γιατρό.

Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα που περιλαμβάνει:
·                   Λεπτομερείς περιγραφές των συμπτωμάτων σας
·                   Πληροφορίες για ιατρικά προβλήματα που είχατε στο παρελθόν
·                   Πληροφορίες για τα ιατρικά προβλήματα των γονέων ή των αδελφών σας
·                   Όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε
·                   Ερωτήσεις που θέλετε να ζητήσετε από το γιατρό.

Το άρθρο δεν υποκαθιστά τον γιατρό ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να σας κατευθύνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υγείας σας.
Από την κλινική mayoclinic

 





Δημοσίευση σχολίου