Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους βασικούς κανόνες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.


Η εμπειρία της Αργεντινής ήταν η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι νέοι κανόνες για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους των κρατών και στην ψηφοφορία έλαβαν 136 θετικές ψήφους, 6 αρνητικές ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας.
Βάση του ψηφίσματος πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη για να φτάσουν σε συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους.
"Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης κα ιτης αναδιάρθρωσης του χρέους" αναφέρει το ψήφισμα.
Η Ελλάδα της πρώτης φοράς αριστερά, η Ελλάδα του Τσίπρα και του Μεϊμαράκη δεν ψήφισε το ψήφισμα του ΟΗΕ.

Υπογραμμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε δοθεί εντολή η ελληνική αντιπροσωπεία «και πάλι να απόσχει από την ψηφοφορία της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το χρέος, όπως συνέβη και επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου».

«Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η Ελλάδα δεν υπερψήφισε μια απόφαση την οποία στη συνέχεια μπορεί, και θα μπορούσε, και πρέπει να αξιοποιήσει επ’ ωφελεία του ελληνικού πληθυσμού, της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, των νέων και των επόμενων γενεών» σημειωνόταν σε ανακοίνωση της κ. Κωνσταντοπούλου.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «δεν άδραξε η Ελλάδα… μια ευκαιρία χρήσης ενός πολύτιμου εργαλείου προστασίας του πληθυσμού και της κοινωνίας».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η πρόταση που έχει διαμορφωθεί από την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για το χρέος, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη χώρα μας, γιατί δημιουργεί και κατοχυρώνει προϋποθέσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πληρούνται, ώστε να θεωρείται έγκυρο το χρέος και η διαδικασία ανάληψής του».





Δημοσίευση σχολίου