Συγκρίνοντας την δημοσκόπηση του ΑΠΘ με την δική μας εκτίμηση (εδώ) για το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΑΠΘ τα αποτελέσματα που αναφέρει είναι:
ΝΔ 24,6% ΣΥΡΙΖΑ 23,6% ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 8,4% ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7,5% ΚΚΕ 4,8% ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ    4,6% ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 4,2% ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 3,7% ΑΝ.ΕΛ. 1,8%


Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα τριών μεταπτυχιακών φοιτητών κατεύθυνσης Πολιτικής Ανάλυσης του ΑΠΘ και διεξήχθη από τις 31 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2015 και έτσι δεν έχει προλάβει κάποια γεγονότα, όπως την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων με λίστα εκ μέρους των κομμάτων αλλά και την απόφαση για μη συμμετοχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου των κομμάτων ΚΙΔΗΣΟ και ΛΑΟΣ. (για τον λόγο αυτό οι ψηφοφόροι τους έχουν προστεθεί στην αδιευκρίνιστη ψήφο).
Στην προσέγγιση που κάναμε εμείς και η οποία στηρίχτηκε στα δεδομένα 8 προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων τα αποτελέσματα που δώσαμε είναι:
ΝΔ:21.50% , ΣΥΡΙΖΑ:22,50%, ΛΑΕ:10.50%. XA:8.50%. KKE: 8%, ΠΟΤΑΜΙ: 4.50%, ΠΑΣΟΚ: 4%, ΑΝΕΛ: 2.25%,
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των δύο εκτιμήσεων βλέπουμε αρχικά ότι υπάρχει διαφορετική εκτίμηση για το ποιό θα είναι το πρώτο κόμμα.
Η διαφορά στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι 1,10%, της δε ΝΔ 3,1%.
Στην ΧΑ το συμπέρασμα σχεδόν είναι ίδιο 8,40% με 8,50%. ενώ διαφορά 3% παρατηρείται και στην ΛΑΕ και σχεδόν ταυτίζεται στο ΠΟΤΑΜΙ 4,60% με 4,50% και στο ΠΑΣΟΚ 3,70% με 4%.
Η δημοσκόπηση του ΑΠΘ θεωρεί ότι η ΕΚ θα μπει στη βουλή με ποσοστό 4,20% και το ποσοστό αυτό το αφαιρεί από την ΛΑΕ 3% και το ΚΚΕ.
Εκτίμησή μας είναι ότι το ΚΚΕ έχει μία σταθερή δύναμη της τάξης του 8% η οποία υπό συνθήκες μόνο μετακινείται και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα δεδομένα για να μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ θα κρατήσει τις δυνάμεις του κατά μέγιστο.
Επιπλέον ο Λεβέντης εκφράζει καθαρά τα συμφέροντα των δανειστών πράγμα που μπορεί να μην ξέρει ο περισσότερος κόσμος, αλλά οι άνθρωποι που έχουν σχέση και μπορούν να ψηφίσουν ΚΚΕ, έχουν την γνώση και σε καμία περίπτωση δεν θα ψήφιζαν Λεβέντη.
Το ίδιο συμβαίνει και σε όσους εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι με άποψη και δεν έφυγαν τυχαία απο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αρα σε καμία περίπτωση αυτοί δεν θα πήγαιναν στον Λεβέντη.
Ο Λεβέντης "φουσκώθηκε" από έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και τώρα από τα μίντια που τον θέλουν για τους δικούς τους γνωστούς λόγους.
Ο μόνος χώρος που θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους ο Λεβέντης είναι της ΝΔ και του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, πράγμα όμως που είναι αδύνατον γιατί τα κόμματα αυτά θα πετύχουν την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση. ΜΕ όσα προαναφέρθηκαν θεωρούμε ότι ο Λεβέντης δεν έχει πιθανότητα να μπει στη βουλή και γι το ποσοστό του θα κατανεμηθεί κυρίως στα αντιμνημονιακά κόμματα.
  





Δημοσίευση σχολίου