Το ότι οι Τσίπρας – Κσμμένος εξαρχής έδειξαν τις προθέσεις τους να κουκουλώσουν ακόμα και …την οσμή σκανδάλων, ήταν οφθαλμοφανές. Όμως το ότι θα κατάφερναν να βρεθούν κατηγορούμενοι, αυτό πραγματικά θέλει πολύ μεγάλη μαεστρία για να το πετύχει κάποιος.


Τελικά τα κατάφεραν με αποτέλεσμα τύποι σαν τον Άδωνι να κουνάνε το δάχτυλο και να μιλάνε για …πρόβλημα δημοκρατίας!!!.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δικαιοσύνη και πολιτική ηγεσία πίστεψαν ότι τύποι σαν τον Νίκο Μανιαδάκη μπορούσαν να είναι αξιόπιστη πηγή για να στηριχθεί κατηγορία και αυτό που προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση είναι ότι άνθρωποι σαν αυτόν έπαιζαν πόκερ σε βάρος του λαού με την ανοχή και συμμετοχή ανδρών που εμείς στείλαμε στη βουλή αντί για φυλακή.

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η υπόθεση Novartis θα κλείσει χωρίς να αγγίξει κανένα από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και στο τέλος η Ελλάδα θα έχει την πρωτιά γιατί κατάφερε να μην επιτρέψει στην Novartis να κάνει όλα όσα έκανε σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τα σκάνδαλα της εταιρίας στον πλανήτη είναι ευρύτατα γνωστά, εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό και φροντίζει η εταιρία να το κρύβει είναι τα προβλήματα και η αναποτελεσματικότητα πολλών σκευασμάτων της.

Γνωστό στην χώρα μας φάρμακο της εταιρίας είναι μεταξύ άλλων και το Βολταρέν, για το οποίο έρευνα στην Αυστραλία έδειξε ότι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το καλοκαίρι του 2013 δυο ιαπωνικά πανεπιστήμια ερεύνησαν κάποιες δημοσιεύσεις που έφεραν ότι ωφελουσε την καρδιά ένα αντιυπερτασικό σκεύασμα της Novartis, το Ντιοβάν.

Διαπίστωσαν ότι η στατιστική ανάλυση των κλινικών ερευνών είχε «μαγειρευτεί» και ότι στην ανάλυση αυτή είχε αναμιχθεί και υπάλληλος της Novartis. Ο υπάλληλος αυτός δεν είχε (ως όφειλε εκ του νόμου) να δηλωσει τη σχέση του με την εταιρεία, αλλά συμμετείχε ως ουδέτερος ερευνητής απο το Πανεπιστήμιο της Οσάκα -εκει ήταν απλός λέκτορας. Μετά την αποκάλυψη αυτή πολλα ιαπωνικά νοσοκομεία σταμάτησαννα χορηγουν το σκεύαμσμα και τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για σκάνδαλο. Τον Ιανουάριο του 2014 η κυβέρνηση της χωρας διέταξε εισαγγελική έρευνα επειδή «η εταιρεία παραπλανούσε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το Ντιοβάν κάνοντας χρηση των αποτελεσμάτων της αμφιλεγόμενης έρευνας»

Το 2009 ο αμερικανικος «ΕΟΦ»  διαμαρτυρήθηκε στην Novartis ότι διαφήμιζε προς γιτρούς και καταναλωτές παράτυπα ένα φάρμακό της για την υπερικινητικότητα και συναφείς διαταρααχές. Συγκεκριμένα η «παρατήρηση» του ΕΟΦ ήταν ότι υπερέβαλλε για την αποτελεσματικότητα του προϊόντος της στη σχετική διαφήμιση
Από το 2005 οι Αμερικανοί είχαν ήδη αρχίσει εισαγγελικές έρευνες για το «προμοτάρισμα» μιας σειράς σκευασμάτων της εταιρείας (ενός αντιεπιληπτικού, τριών καρδιολογικών, ενός αντιυπερτασικού, ενα ορμονολογικό και άλλων). Μετά από πέντε χρόνια, το 2010, η εταιρεία δέχτηκε να πληρώσει 422 εκατ. δολάρια γι να παύσει η δίωξη (Οι Αμερικανοί κατηγορούσαν της εταιρεία ότι δωροδοκούσε επαγγελματίες υγείας μέσω εκδηλώσεων, συμμετοχής σε ΔΣ, προσφοράς ταξιδιών και γευμάτων και ψυχαγωγίας. Οτι στόχος της ήταν να τους πείθει να  συνταγογραφουν φάρμακα για άλλες χρήσης και όχι μόνον για εκείνες που είχαν έγκριση κυκλοφορίας). Η εταιρεία αρνήθηκε ότι ήταν ένοχη, και υποστήριξε  ότι προτίμησε να πληρώσει απλώς «για να τελειώνει η ιστορία». Το παράδοξο στις ΗΠΑ είναι ότι επιτρέπεται να συνταγογραφείται ένα σκεύασμα και για χρήση που δεν περιλαμβάνεται στην άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου, αλλά όχι και να διαφημίζεται ή να προωθείται. Είναι δηλαδή παράνομο να το προωθείς ως αποτελεσματικό για οτιδήποτε άλλο πέραν της χρήσης του για τη συγκεκριμένη πάθηση για την οποία πήρε άδεια κυκλοφορίας.
Το 2013 η Novartis πάλι κλήθηκε απο την εισαγγελία στις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο -προώθηση φαρμάκων για άλλες χρήσεις και δωροδοκίες γιατρών-φαρμακοποιών
Στη συνέχεια οι Αμερικανοί ασχολήθηκαν με τις δωροδοκίες στην Ελλάδα και άλλες χώρες (της Κίνας συμπεριλαμβανομένης) επειδή ο καθορισμός της τιμής του φαρμάκου σε ορισμένες χώρες (όπως η Ελλάδα) επηρεάζει καθοριστικά την τιμή του διεθνώς, άρα επηρεάζει και τον αμερικανό καταναλωτή αλλά και το ομοσπονδιακό  υπουργείο Υγείας που καταβάλλει φαρμακευτικές δαπάνες. Επίσης ερευνούν την εταιρεία για υπερτιμολογήσεις που  επιβάρυναν το αμερικανικό δημόσιο.
Μία εταιρία με «μαφιόζικο» παρελθόν θα καταφέρουμε στο τέλος να την «θεοποιήσουμε».

Μετά την δήλωση του προστατευόμενου μάρτυρα ότι του ασκούνταν πιέσεις για να παραδεχτεί την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση που διερευνάται, το μόνο βέβαιο είναι ότι ….όλοι θα βγούνε λάδι και ο Πολάκης θα ψάχνει νέους ενόχους, γιατί όπως ο ίδιος είπε, πρέπει οπωσδήποτε κάποιους να κλείσουν φυλακή αν θέλουν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. 

Δημοσίευση σχολίου