ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΧΙ.

- Ποσοστό 61,31% και 3.558.450 σταυρούς συγκέντρωσε το «όχι», όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων του δημοψηφίσματος και με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας. Το «ναι» συγκέντρωσε ποσοστό 38,69% και 2.245.537 σταυρούς, ενώ η συμμετοχή έφτασε το 62,50% και η αποχή στο 37,50% .

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά το συντριπτικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής. - Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν λίγο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. - Παραιτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης καθώς «του κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα "εκτιμούσαν" την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του »   - Την παραίτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup, μετά την απόρριψη από ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Ελλήνων στο χθεσινό δημοψήφισμα στην Ελλάδα των όρων ενός σχεδίου διάσωσης που βοήθησε ο ίδιος να συνταχθεί, ζήτησε σήμερα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας Εμίλ Ρέμερ. Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, υποστηριζόταν μέχρι σήμερα από τα περισσότερα ολλανδικά πολιτικά κόμματα για την ασυμβίβαστη προσέγγισή του στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών επισήμανε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα προκειμένου να διευκολύνει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. "Θα ήταν καλό να συμβεί κάτι τέτοιο και από την ευρωπαϊκή πλευρά", πρόσθεσε.

- Μετά από επτά ώρες, ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.  Βγηκε ένα κοινο ανακοινωθέν για τις διαπραγματεύσεις, στο οποιο, διαφώνησε εξ ολοκλήρου το ΚΚΕ.

- Στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος της Τρίτης θα συνεδριάσει τελικά το Eurogroup με θέμα την ελληνική διαπραγμάτευση .

- Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτιν ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα να συνομιλήσουν. Η συζήτηση των δύο ηγετών έγινε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Βαρουφάκης:  - «Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Η μοναδική είδηση που μετράει σήμερα είναι το μεγαλειώδες "όχι" του ελληνικού λαού και ο τρόπος που θα βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών.

- Η έκβαση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την Ευρώπη, όπως και για την Κροατία, επειδή οι Έλληνες αντιστάθηκαν στην "παράφρονα πολιτική λιτότητας" δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Κροατίας (MHS), Βίλιμ Ρίμπιτς.

-«Η καγκελάριος βλέπει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την αποσαφήνιση της ελληνικής θέσης, ότι το 60% των Ελλήνων στοιχίζεται πίσω από την αρνητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης", δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και αρνήθηκε να αξιολογήσει το εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από το δημοψήφισμα ενισχυμένος ή όχι.
- Το ελληνικό δημοψήφισμα κατέστησε δυσκολότερες τις συνομιλίες με τους πιστωτές, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο επικεφαλης του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι η διαδικασία μπορεί να σωθεί.

ΜΜΕ:
Το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων που αφορούν την εκλογική νομοθεσία από τηλεοπτικούς σταθμούς ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με εντολή του προϊσταμένου της, Ηλία Ζαγοραίου. Ο εισαγγελέας, με αφορμή καταγγελία για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τον τηλεοτπικό σταθμό ΣΚΑΪ, την παραμονή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (Σάββατο 4 Ιουλίου), διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ν. Γύζη.

- Η πολιτική στην Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια μετά από την αδιαμφισβήτητη απόρριψη των Ελλήνων στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που έθεσαν οι θεσμικοί πιστωτές, αλλά ενδεχομένως ούτε και στην ευρωζώνη δεδομένης και της εσπευσμένης συνάντησης που αποφασίστηκε χθες από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, προς διερεύνηση της πορείας μίας νέας διαπραγμάτευσης με την Αθήνα, γράφει η ισπανική εφημερίδα Elperiodico υπογραμμίζοντας την αμηχανία που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ.

- Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλη λιτότητα, καθώς αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή και θα μειώσει τις πιθανότητες για οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών με ειδίκευση στα θέματα χρέους. Ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, ο ανεξάρτητος ειδικός των Ηνωμένων Εθνών για το εξωτερικό χρέος, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε ό,τι ορίζει η διεθνής νομοθεσία για θέματα χρέους.
«Έχω την εντύπωση ότι η ΕΕ έχει ξεχάσει πως η διεθνής νομοθεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδραματίζει και θα πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα οικονομικά. Η διεθνής κοινότητα αποδίδει μεγάλη σημασία στις διασυνδέσεις μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικονομικών», δήλωσε ο Μποχοσλάβσκι, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μάσιμο Ντ’ Αλέμα: H λιτότητα στην Ελλάδα ευνόησε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες Ρεκόρ επαφών έσπασε στο διαδίκτυο συνέντευξη του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ’ Αλέμα στο δίκτυο Rai News, στην οποία μιλά για τη λιτότητα στην Ελλάδα που ευνόησε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. "Από μια φτωχή χώρα σαν την Ελλάδα τεράστια ποσά μεταφέρονται προς μια πλούσια χώρα σαν τη Γερμανία, μέσω της διαφοράς των επιτοκίων. Η φτωχή χώρα γίνεται όλο και φτωχότερη, και η πλούσια πλουσιότερη", λέει ο Ντ’ Αλέμα. "Η φτωχή χώρα δεν ήταν πλέον σε θέση να πληρώσει τα χρέη και έφτασαν οι ευρωπαϊκές βοήθειες. Δώσαμε στην Ελλάδα 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά όχι για τις συντάξεις και τους μισθούς των Ελλήνων, αλλά για να πληρώσουμε τους τόκους στις γαλλικές, γερμανικές και σε μικρό ποσοστό ιταλικές τράπεζες", προσθέτει το στέλεχος της ιταλικής κεντροαριστεράς.  "Διακόσια είκοσι δισεκατομμύρια κατέληξαν απευθείας στις τράπεζες, στους δανειστές. Λένε ότι πληρώνουμε τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά δεν είναι έτσι. Η αλήθεια είναι ότι πληρώνουμε τις γερμανικές τράπεζες. Τα χρήματα αυτά κάνουν έναν κύκλο, αλλά οι Έλληνες ούτε που μπορούν να οσφρανθούν την μυρωδιά του" τονίζει, τέλος, ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα.

- Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του 2016, εξέφρασε την στήριξή του προς τους Έλληνες που καταψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τις απαιτήσεις των πιστωτών για μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα νέα δάνεια, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Politico.

- Η εκστρατεία εκφοβισμού των Ελλήνων - με την προσπάθεια τρομοκράτησής τους κόβοντας την τραπεζική χρηματοδότηση και απειλώντας να προκληθεί γενικό χάος και με τον σχεδόν ομολογημένο στόχο εκδίωξης της σημερινής αριστερής κυβέρνησης - ήταν μία στιγμή ντροπής για την Ευρώπη που υποστηρίζει ότι πιστεύει σε δημοκρατικές αρχές, αναφέρει ο Πωλ Κρούγκμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times.

- Το δήθεν «όχι» της Ακροδεξιάς (άρθρο  του Δ.Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών που ειναι χρήσιμο για όσους μας λεν οτι ψηφίσαμε μαζι)
Το συμπέρασμα είναι ότι για μια ακόμα φορά η ναζιστική οργάνωση πολιτεύεται με απόλυτο καιροσκοπισμό. Αποφεύγει να τοποθετηθεί καθαρά, έτσι ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί κάθε ενδεχόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επιδιώκοντας να αφήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους «πολιτικάντηδες».
( http://left.gr/news/dithen-ohi-tis-akrodexias#sthash.JXG8uHTL.dpuf)

Δωρεάν μετακίνηση: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοινώνει ότι παρατείνεται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που λειτουργούν από τους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ) .

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: ικανοποιητική η τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κ. Λουράντος και ζητά συνάντηση των φορέων του φαρμάκου ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε αρρυθμία στην αγορά.

ΕΛΤΑ: Ολοκληρώθηκε σήμερα και η πληρωμή των συντάξεων του ΟΓΑ από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με την καταβολή ολόκληρου του ποσού της σύνταξης.  Συνολικά, από τα Ελληνικά Ταχυδομεία πληρώθηκαν οι συντάξεις του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.  Σε ανακοίνωσή τους, τα ΕΛΤΑ υπενθυμίζουν πως οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε όλο το δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων και να επιλέξουν μία από τις υπηρεσίες ταχυδρομικών επιταγών που παρέχουν τα ΕΛΤΑ και που επιτρέπει την αποστολή ποσού έως 6.000 ευρώ ανά επιταγή, με χρέωση έξι ευρώ και άμεση παραλαβή από τον δικαιούχο, στο ταχυδρομικό κατάστημα της επιλογής του.

Τράπεζες: Διευκρινίσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν στις τραπεζικές συναλλαγές και το τι μέλλει γενέσθαι από αύριο που λήγει η τραπεζική αργία έδωσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, με δηλώσεις του το πρωί στον Αντ1. Ο κ. Μάρδας επανέλαβε ότι σήμερα θα λειτουργήσουν περί τα 1.120 υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα και δεν έχουν λάβει τα 120 ευρώ που μπορούσαν να κάνουν ανάληψη από τους λογαριασμούς τους. Εξήγησε όμως πως 120 ευρώ μπορούν να πάρουν μόνο όσοι δεν τα πήραν την περασμένη εβδομάδα και όχι εκ νέου όλοι οι συνταξιούχοι για τη νέα εβδομάδα. Επίσης θα εκτελούνται και όλες οι τραπεζικές συναλλαγές που προβλέφθηκαν τις περασμένες μέρες.

- Στις 18:00 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη των εκπροσώπων των διοικήσεων των τραπεζών, υπό την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη και με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα. Αντικείμενο θα είναι η επανεξέταση της κατάστασης στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα και στη συνέχεια αναμένεται η έκδοση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

- Σε πλήρη λειτουργία και ανεφοδιασμένα με μετρητά θα βρίσκονται τα 1.419 ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας.

ΕΛ. ΣΤΑΤ: Με απόφαση του ήδη παραιτηθέντος υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2015, προκηρύσσεται η θέση του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για 5ετή θητεία και απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της.


nein news




Δημοσίευση σχολίου