γράφει η Κατερίνα. 

Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έδωσε 6 μήνες διορία στους υπουργούς για να προωθήσουν το έργο τους και όπως είπε, μετά θα κριθείτε.

Ζήτησε δουλειά και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα των μέσων ενημέρωσης, έργο το οποίο θα φροντίσουν άλλοι.
Εκείνο όμως που δεν διευκρίνισε ο  πρωθυπουργός είναι ποιο είναι το έργο που έχουν να επιτελέσουν οι υπουργοί του και ποιοι θα είναι αυτοί που θα κρίνουν αυτόν και το έργο των υπουργών του.Φυσικά όσοι πίστεψαν ότι ο λαός θα είναι ο κριτής, το λιγότερο που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είναι αφελής, γιατί για το λαό η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη.

Εκείνοι που θα κρίνουν είναι οι δανειστές και αυτό που θα κρίνουν είναι εάν και κατά πόσο εφαρμόζονται σωστά τα μνημόνια.
Αυτές τις εξετάσεις θα τις δώσει ο Τσίπρας στους δανειστές των οποίων στόχος είναι να αποτύχει ο Τσίπρας.  
Και για να εξηγούμαστε, λέγοντας δεν θα πετύχει δεν εννοούμε αυτό που λένε, ότι δηλαδή θα πρέπει να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος για να σώσουμε μισθούς και συντάξεις, αλλά αυτό που θα μας πούνε ότι συνέβει, ότι δηλαδή ΔΕΝ πιάσαμε τους στόχους και έτσι θα προχωρήσει η επόμενη φάση του σχεδίου που είναι το κούρεμα των καταθέσεων.
Το ποσό που χρειάζονται οι δανειστές είναι 55δίς και σήμερα αυτό το ποσό είναι το 50% των καταθέσεων που απέμειναν στις τράπεζες και κατά πως δείχνουν τα πράγματα το έχουν καλά φυλαγμένο και θα το πάρουν.
Μόνο όταν θα φάνει το ζεστό χρήμα των καταθέσεων θα μπούνε στην λογική να μιλήσουν για κούρεμα του τοκογλυφικού χρήματος προκειμένου να φέρουν σε αποδεκτά, κατά την κρίση τους, επίπεδα τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ.
Η πορεία αυτή εκτίμησή μας είναι ότι θα ακολουθηθεί πιστά από την κυβέρνηση του Τσίπρα-Καμένου, παρά του ότι ξέρουν τα μορφώματα-κόμματά τους θα εξαφανιστούν από τον χάρτη.
Ο Τσίπρας θα προτιμούσε να τον οδηγούσαν στην αντιπολίτευση και την βρώμικη δουλειά να την έκαμνε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση η μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα του το επιτρέψουν καθώς θέλουν να εξευτελίσουν αυτόν και μέσω αυτού ότι ακούει στο όνομα "ΑΡΙΣΤΕΡΑ"
Οι παραπάνω εκτίμηση δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και ήδη έχει ανακοινωθεί από τους οίκους αξιολόγησης.
Το θέμα είναι ότι ο εμείς νομίζουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν κατά πως λένε οι κυβερνήτες μας, όπως νομίζαμε ότι τα μνημόνια θα τα έσκιζε ο Τσίπρας και όπως νομίζαμε ότι αν ψηφίζαμε ΟΧΙ είχαμε "καθαρίσει την μπουγάδα"
Όμως ανεξάρτητα από το τι λέει ο κάθε αναλώσιμος Τσίπρας, το πραγματικό μήνυμα το στέλνουν οι "ΟΙΚΟΙ-ΛΥΚΟΙ"
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών πριν το τέλος του 2015 μπορεί να επιτρέψει μια μεγαλύτερη ευελιξία στην διαχείριση της υπόθεσης, η οποία και θα επιτρέψει την αποφυγή «κουρεμάτων», ειδικά για τους καταθέτες, εκτιμά σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Αντίθετα, εάν δηλαδή δεν επιτευχθεί ο στόχος και η ανακεφαλαιοποίηση καθυστερήσει, η πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες (BRRD) και η ενεργοποίηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθαρίσεων από τις αρχές του 2016 μπορεί να περιορίσουν την ελευθερία κινήσεων των Αρχών.
Και παρά του ότι "χαϊδεύει αυτιά" λέγοντας ότι οι εγγυημένες καταθέσεις δεν θα πειραχτούν, ο οίκος-λύκος τονίζει ότι τα εργαλεία που μπορεί να εκτεθούν σε ένα bail-in θα γίνουν γνωστά μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στο ενεργητικό των τραπεζών (AQR) που διενεργεί η ΕΚΤ, όταν και θα οριστικοποιηθεί το μέγεθος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που χρειάζονται τα ελληνικά ιδρύματα.
Δηλαδή προετοιμάζει τους καταθέτες λέγοντάς τους αυτό που θα ακούσουν όταν θα τους ληστέψουν τα λεφτά.
Ευχή είναι για ακόμα μία φορά να πέσουμε έξω και όλα να γίνουν αλλιώς.

Ευχή μας είναι επίσης να γελοιοποιηθούμε με τις προβλέψεις μας και ξέρουμε ότι θα υπάρξει κατανόηση, όμως το σενάριο δεν είναι απίθανο και όπως έδειξε η προϊστορία των μνημονιακών χρόνων, αυτά τα ρημάδια τα απίθανα πάντα βγαίνουν. 

Δημοσίευση σχολίου