Παρατηρώντας κάποιος τις ανακοινώσεις των δημοσκόπων, ιδικά αυτές των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και του δημοψηφίσματος, εύλογα του δημιουργείται το ερώτημα εάν υπάρχει αντικειμενικότητα η οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλείο προπαγάνδας συμφερόντων.
Θα προσπαθήσουμε να "προβλέψουμε" το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων και όχι στατιστικά δεδομένα κάποιου δείγματος δημοσκόπησης.
Αντλώντας λοιπόν τα δεδομένα μας από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και συγκεκριμένα από το 1996 μέχρι το 2015, δηλαδή από 8 εκλογικές αναμετρήσεις και κατατάσσοντας τα κόμματα σε κεντροαριστερά και κεντροδεξιά το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες είναι κεντροαριστεροί.
Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ποτέ ο κεντροδεξιός χώρος δεν υπερίσχυσε του κεντροαριστερού με το 50,90% κατά μέσο όρο των ψηφοφόρων να ψηφίζει τα κεντροαριστερά κόμματα και το 41,29% τα κεντροδεξιά.
Κόμματα που έμεναν εκτός βουλής καταλάμβαναν κατά μέσο όρο το 9,61%.
Μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη η κεντροδεξιά μέχρι το 2004 εκπροσωπούνταν μόνο από την ΝΔ και μόνο το 2007 εμφανίζεται με ποσοστό 3,80% η ΧΑ και το 2012 οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 10,61% και έτσι διασπάται ο κεντροδεξιός χώρος.
Οι εμφανίσεις Σαμαρά τα προηγούμενα χρόνια, Μάνου, Αβραμόπουλου και διάφορων άλλων παρατρεχάμενων το μόνο που έκαμναν είναι να σιγουρεύουν τη νίκη του ΠΑΣΟΚ με το οποίο πάντα είχαν τέλεια συμπόρευση και συνεργασία, όπως ξεκάθαρα αποδείχτηκε στην θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ κεντροαριστερού και κεντροδεξιού χώρου παρουσιάστηκε στις εκλογές του 1996 με ποσοστό 18,53% και το 2009 όταν το "λεφτά υπάρχουν" του Παπανδρέου, έφερε την διαφορά κεντροαριστερού-κεντροδεξιού χώρου στο 16,96%
Οι διαφορές αυτές δείχνουν ότι υπό κάποιες συνθήκες, μπορεί ένα μέρος κεντροδεξιών ψηφοφόρων να μετακινηθεί στον κεντροαριστερό χώρο.
Αυτό το ποσοστό υπό κανονικές συνθήκες είναι της τάξης του 6,90% και υπό ακραίες μπορεί να φτάσει και το 17%
Ο κεντροαριστερός χώρος ποτέ δεν διασπάστηκε από την κεντροδεξιά η οποία μόνο με τον Κώστα Καραμανλή κατάφερε να πετύχει συρρίκνωση του σε ποσοστό 4,35%.
Ακόμα και στις δεύτερες εκλογές του 2012 όπου η τρομοκρατία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε τα όρια γελοιότητας η διαφορά υπέρ της κεντροαριστεράς παρέμεινε στο 5,83%.
Σε εκείνη τη φάση όμως υπήρξε ξεκάθαρη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΚΚΕ το οποίο έλαβε το μικρότερο ποσοστό 4,50% από όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που αναφέρουμε στην παρούσα ανάλυση.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η σύγκριση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2000 με το 2004.
Εκεί φαίνεται ότι ο κεντροαριστερός χώρος έχει απώλειες της τάξης του 2,80%.
Το ΠΑΣΟΚ χάνει το 3,24% της δύναμής του και το ΚΚΕ με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ έχουν άνοδο 0,38% και 0,06% αντίστοιχα.
Δηλαδή 0,44% του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ πάει στα δύο αυτά κόμματα και το υπόλοιπο 2,80% πάει στην ΝΔ.   
Στις εκλογές που ακολουθούν (2004-2007), ο Καραμανλής κερδίζει αλλά χάνει το 3,52% της δύναμής του και μπαίνει στη βουλή η Χ,Α με ποσοστό 3,80%.
Σε εκείνες τις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ χάνει 2,45% της δύναμής του ενώ εμφανίζει άνοδο κατά 2,25% το ΚΚΕ και 1,78% ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.
Δηλαδή η κεντροαριστερά στο σύνολό της εμφανίζει άνοδο 1,58%, με το 1,30% του ποσοστού αυτού να είναι μετακίνηση του κεντροδεξιού χώρου προς τον κεντροαριστερό.
Το "λεφτά υπάρχουν" αλλάζει όλο το τοπίο, όπου πλέον έχουμε απώλειες της τάξης του 6,54% του κεντροδεξιού χώρου οι οποίες προέρχονται εξ' ολοκλήρου από την ΝΔ.
Ποσοστό 1,83% των ψηφοφόρων της ΝΔ πάει στην ΧΑ και ένα μεγάλο μέρος στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Παπανδρέου από το λεφτά υπάρχουν φέρνει το ΔΝΤ και εκεί πλέον τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν απώλειες 30,74% και 14,62% αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά χάνουν το 45,36% της δύναμής τους και ο διπολισμός καταρρέει.
Από το ποσοστό αυτό, του 45,36%, το 12,18% το παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το 10,61% οι ΑΝΕΛ, το 1,34% η ΧΑ, 0,94% το ΚΚΕ και το 6,11% η ΔΗΜΑΡ.
Δηλαδή παίρνουν συνολικά τα μικρά κόμματα το 31,18% και το υπόλοιπο 14,18% "χάνεται" σε μικρότερα κόμματα που μένουν εκτός βουλής.
Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα που μπαίνουν στη βουλή είναι της τάξης του 80,98%, ενώ σε όλες προηγούμενες περιόδους άγγιζε και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε το 95%.
Οι επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται σε καθεστώς τρόμου και ψυχολογικής βίας. Το ποσοστό που "χάθηκε" επανέρχεται και τα δύο πρώτα κόμματα λαμβάνουν επιπλέον ποσοστό η μεν ΝΔ 10,81%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ 10,11%.
Ο τρόμος φέρνει απώλειες και στα μικρά κόμματα, το ΚΚΕ χάνει 3,98%, οι ΑΝΕΛ 3,10% και η ΝΔ συγκροτεί κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ .
Και πάλι όμως η κεντροαριστερά στο σύνολό της κρατάει διαφορά από την κεντροδεξιά της τάξης του 5,83%.
Στις εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει ενώ στο σύνολό της η κεντροαριστερά διευρύνει την διαφορά και πλέον προηγείται με ποσοστό 7,65%.
Από τα παραπάνω βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:
Α. Εάν ο Κόσμος αηδιασμένος από το πολιτικό σκηνικό και μη έχοντας εμπιστοσύνη σε κανέναν, στραφεί σε πολλά μικρά κόμματα τα οποία δεν θα μπούνε στη βουλή.
Από τις πρώτες εκλογές του 2012 είναι δεδομένο ότι αυτό μπορεί να γίνει και τα κόμματα που θα μπούνε στη βουλή να συγκεντρώσουν ποσοστό της τάξης του 80-85%
Με δεδομένο ότι η κεντροδεξιά είναι σήμερα αναξιόπιστη και αποδυναμωμένη τα ποσοστά της δεν μπορούν να υπερβούν το 31,50-42%.
Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ, η ΧΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ θα έχουν άθροισμα από 31,50% μέχρι 42%
Κατ' αναλογία, τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ είναι απίθανο να ξεπεράσουν το 39,50-50,50%
Οι επιμέρους παράμετροι που θα καθορίσουν την κατανομή αυτής της δύναμης στα κόμματα είναι:
1.    Ένα ποσοστό της τάξης του 35-37% αμφισβητεί πλέον το Ευρώ, ξέροντας ότι αυτό είναι όπλο στα χέρια των δανειστών αλλά γνωρίζουν επίσης πάρα πολύ καλά ότι αν η χώρα δεν μπορεί να ασκεί δική της νομισματική πολιτική, είναι αναγκασμένη να σύρεται πίσω από την πολιτική του "Ευρώ" πράγμα που καθιστά μη ανταγωνιστικά τα Ελληνικά προϊόντα. Σε αυτή την μερίδα του λαού ανήκουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αγρότες, εργάτες και κάθε σκεπτόμενος νους.
2.  Το 70-80% των ανέργων καθώς επίσης και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που τα μνημόνια έθεσαν εκτός συστήματος παραγωγής είναι η καινούργια τάξη λούμπεν που δημιούργησαν τα ...παιδιά του Σικάγου και αυτοί με τίποτε δεν ψηφίζουν μνημονιακά κόμματα.
3.     Ένα μεγάλο μέρος των αγροτών που βλέπουν πλέον ότι παραγωγή τους είναι στην τύχη των μεσαζόντων χωρίς καμία προστασία από το κράτος. Ένα κράτος που αντί να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα του επιτίθεται με τα πλέον βάρβαρα φορολογικά μέτρα.
4.    Οι συνταξιούχοι οι οποίοι βλέπουν μήνα με το μήνα την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται και η σύνταξή τους να γίνεται "χαρτζιλίκι"
5.    Η κάθε οικογένεια που πλέον έφτασε στα όρια εξαθλίωσης καθώς το κράτος δεν παρέχει τα πλέον αναγκαία. (παιδία-υγεία)
6.    Όλοι αυτοί που πίστεψαν στο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και εάν δεν τον ψήφισαν, νοιώθουν θυμωμένοι και αγανακτισμένοι και το θυμικό θα επηρεάσει την ψήφο τους.
7.    Το πρόσφατο δημοψήφισμα που έδειξε ότι το 62% του λαού δεν τρομοκρατείται, αντίθετα είναι διατεθειμένο να αντιδράσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Παρ' όλα αυτά όμως υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο φοβάται και πιστεύει ότι μπορεί να προστατέψει τα κεκτημένα, πράγμα που θα τους οδηγήσει στην ασφαλή λύση που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιολογώντας τα στοιχεία των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και όλα όσα προαναφέρθηκαν, σε περίπτωση που το ποσοστό των κομμάτων που θα μπουν στη βουλή είναι της τάξης του 80%, μεγάλη άνοδο θα έχει το ΚΚΕ, η ΧΑ καθώς επίσης εντυπωσιακά θα είναι και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει η Λαϊκή Ενότητα.
Σε αυτή την περίπτωση και κάνοντας αναγωγή στον Μ.Ο το ΚΚΕ θα λάβει ποσοστό 8%, η Λαϊκή Ενότητα στο 10,5%, το ΠΑΣΟΚ 4% και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ποσοστό της τάξης του 22,50%


Στην ίδια περίπτωση αντίστοιχα τα κόμματα της κεντροδεξιάς θα λάβουν ποσοστά.
ΝΔ 21,50%, ΧΑ 8,50%, ΠΟΤΑΜΙ 4,50% και ΑΝΕΛ 2,25%
Α. Εάν κυριαρχήσει η κοπρολαγνεία του Ευρώ.
Εάν δηλαδή τα πέντε κόμματα καταφέρουν να πείσουν τον κόσμο ότι το Ευρώ είναι δόγμα και δεν αμφισβητείται και εάν περάσει το μήνυμα φόβου και τρόμου περί πείνας, έλλειψης φαρμάκων, κούρεμα καταθέσεων αλλά εάν καταφέρουν να πείσουν ότι μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα γίνει ο παράδεισος των φτωχών.
Δηλαδή αρκέσου στα ψίχουλα που θα σου πετάμε γιατί ...κάτι είναι και αυτό τότε τα δύο κόμματα θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τον κόσμο γύρω από τον φόβο και το ποσοστό των κομμάτων που θα μπούνε στη βουλή θα αγγίξει το 90-95% και θα πιεστούν εξαιρετικά πολύ τα μικρά κόμματα που θα μπούνε στη βουλή.
Σε αυτή την περίπτωση μεγάλος χαμένος θα είναι η ΝΔ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφέρει την, ψευδεπίγραφα, αριστερή λύση και ο κόσμος θα αναζητήσει καταφύγιο και θα κατευθύνει την ψήφο του στον Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ, η ΧΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ θα έχουν άθροισμα από 35% μέχρι 45%
Κατ' αναλογία, τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν από 41,50-53%.
Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτή την περίπτωση.


Η ανάλυσή μας αυτή δεν λαμβάνει υπόψη ότι η αντίδραση του κόσμου μπορεί να είναι παντελώς διαφορετική, με το σκεπτικό ότι 5 κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ,ΠΟΤΑΜΙ,ΑΝΕΛ,ΠΑΣΟΚ) εκφράζουν μία πολιτική η οποία είναι η πολιτική των μνημονίων.
Άρα. όπως έγινε στο παρελθόν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, να στραφούν προς την Λαϊκή Ενότητα, το ΚΚΕ και την ΧΑ.
Σε αυτή την περίπτωση, παρά του ότι θα δούμε τον φασισμό να αναβιώνει στην Ελλάδα, ο λαός θα είναι κερδισμένος και το μήνυμα που θα σταλεί θα είναι απείρως ποιο ισχυρό από το μήνυμα του ΟΧΙ.
Επίσης θεωρούμε αστείο και προσβολή για τον λαό αυτό που γίνεται με τον Λεβέντη, τον οποίο προωθούν γιατί δεν τους βγήκε το ποτάμι του Θεοδωράκη. 
ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΗ: Αναλύοντας τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, συμπεριλάβαμε στην ανάλυση τις ακραίες τιμές γιατί θεωρούμε ότι και τώρα οι συνθήκες είναι "ακραίες" 






         

Δημοσίευση σχολίου