Σε δημοσίευμα της η Daily Mail, αναφέρει ότι στην Ευρώπη γίνονται σχέδια προκειμένου να βγουν από τη Ζώνη Σένγκεν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, μαζί με τις ανατολικές χώρες.   Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο λόγος που εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο είναι για να προστατευτεί η περιοχή της ΕΕ στην οποία μπορεί να ταξιδέψει κανείς δίχως διαβατήριο.

Η κορύφωση της λαθρομεταναστευτικής κρίσης δημιουργούν την ανάγκη για τέτοια μέτρα.
Εν τω μεταξύ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και  Ολλανδία σκοπεύουν να επανασχεδιάσουν τα σύνορα της Ζώνης, προκειμένου αυτή να περιλαμβάνει μόνο τα αρχικά μέλη, δημιουργώντας μία «Μίνι Σένγκεν». Επίσης, θα μπορούσαν να επιβληθούν και αυστηρότεροι έλεγχοι διαβατηρίων, ώστε να διασταυρώνονται συστηματικά τα ονόματα όσων περνούν τα σύνορα με εκείνα που βρίσκονται στις λίστες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.   Αυτές οι πέντε χώρες αφαίρεσαν τα σημεία ελέγχου ανάμεσά τους πριν από 20 χρόνια, αλλά πλέον αυτή η Ζώνη περιλαμβάνει 26 χώρες.


Μετά από την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης η Ζώνη Σένγκεν κατηγορήθηκε ότι επιτρέπει πλήθη ατόμων που ζητούν άσυλο να περνούν στην Ευρώπη δίχως έλεγχο, σημειώνει το δημοσίευμα, που υπενθυμίζει ότι θεωρείται πως ένας από τους δράστες στο μακελειό του Παρισιού έφτασε ως τη Γαλλία μπαίνοντας στη «γηραιά» ήπειρο από τη Λέρο.  
Ο επανασχεδιασμός της Ζώνης Σένγκεν θα συζητηθεί- σύμφωνα με την Daily Mail στην έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η οποία συγκλήθηκε μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.   «Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η Σένγκεν έχει πρόβλημα και όλα τα μέρη προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να ελαφρύνουμε το βάρος που δημιούργησε η προσφυγική κρίση», είπε διπλωμάτης της ΕΕ στη βρετανική εφημερίδα.
«Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε μία λύση, αλλά συζητάμε μεταξύ μας διάφορες επιλογές πριν από τη σύσκεψη της Παρασκευής».  
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από την άλλη επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί το αν πρέπει να παραμεριστεί η Σένγκεν. «Αν αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία που μας δίνει η Σένγκεν, τα εξωτερικά μας σύνορα θα είναι προστατευμένα με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε συζήτηση για το μέλλον της Σένγκεν, που είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», ανέφερε.    
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι η Ζώνη είναι καταδικασμένη να αποτύχει δίχως δραστικές ενέργειες για την ασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τονίζοντας πως ο χρόνος για κάτι τέτοιο τελειώνει.


Δημοσίευση σχολίου