Με ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, που αφορά ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εντοπίστηκε από την “λίστα Λαγκάρντ” την έβγαλαν καθαρή και θα απολαμβάνουν τα κλεμμένα ο Γιάννος και η γυναίκα του.

Η απόφαση δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για κλοπή δημόσιας περιουσίας.
Τώρα μάλιστα που ο Τσίπρας νομιμοποιεί και με την σφραγίδα της αριστεράς την κλοπή, η Ελλάδα θα μπει στο ρεκόρ γκίνες ως ο παράδεισος της πολιτικής λαμογιάς.

Οι συνήγοροι ζήτησαν και επιπλέον ελάφρυνση της ποινής λόγω "εντίμου προτέρου βίου", χαρακτηρίζοντας ως πρότερο έντιμο βίο την περίοδο που ο Γιάννος έκλ
Με την απόφαση του το δικαστήριο, που δεν μετέβαλε την πρωτόδικη ποινή που είχε επιβληθεί στους δύο κατηγορούμενους, επέβαλε επίσης χρηματική ποινή ύψους 10 χιλιάδων ευρώ στον καθένα, μειώνοντας την πρωτόδικη ποινή που είχε προσδιοριστεί στις 100 χιλιάδες για καθέναν εκ των δύο συζύγων.
Παράλληλα επιδίκασε σε καθέναν σύζυγο το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ, από 50 χιλιάδες που είχαν κριθεί σε πρώτο βαθμό, ως ικανοποίηση του Δημοσίου για ηθική βλάβη που υπέστη. Αρνήθηκαν επίσης οι εφέτες να δώσουν αναστολή στην έκτιση και έτσι οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να εξαγοράσουν την ποινή τους για να παραμείνουν ελεύθεροι.
Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του “με πρόθεση” απέκρυψαν από τη δήλωση “πόθεν έσχες” ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε η κ. Σταυρούλα Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, λογαριασμός που εντοπίστηκε από τα αρχεία της “λίστας Λαγκάρντ”.
Κατά την εκφώνηση της απόφασης ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε συνοπτικά το σκεπτικό της απόφασης και αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του επίμαχου ποσού των 1.311.000 ευρώ, από όταν ανοίχθηκε το 2000 ο τραπεζικός λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν, με τις ευνοϊκές περιστάσεις του νόμου Αλογοσκούφη, σε λογαριασμό των υιών της κ. Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.
Το δικαστήριο θεώρησε, όπως και πρωτοδίκως, πως εκ μέρους των δύο συζύγων «υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης του επίμαχου ποσού», ενώ δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού πως δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων.
Οι εφέτες, αποδεχόμενοι ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα Έδρας Π. Πούλιου, που είχε ζητήσει την ενοχή του ζευγαριού, έκριναν πως «ο κατηγορούμενος γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στην HSBC», γεγονός που αποδεικνύεται καθώς το «ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού».
Με την απόφαση του το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα των συνηγόρων του ζεύγους για αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και κατά πλειοψηφία αυτό του πρότερου εντίμου βίου.
Να σημειωθεί πως σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του εκκρεμεί δικογραφία για κακουργηματικού βαθμού κατηγορία, που αφορά τη μη δήλωση του ίδιου ποσού το έτος 2010, οπότε και το αδίκημα από πλημμέλημα μετατράπηκε σε κακούργημα.


Δημοσίευση σχολίου