Την ριζική αλλαγή της στάσης της Δύσης απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της G20, με αφορμή τη στάση του και τις αποφασιστικές του κινήσεις στο συριακό επισημαίνει σε μακροσκελές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian. 
Η στάση των δυτικών ηγετών απέναντι στον ρώσο πρόεδρο έχει αλλάξει δραματικά από την περσινή Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπιρσμπέιντης Αυστραλίας , τότε που ο καθένας κατηγορούσε τον Πούτιν για την «εισβολή» στην Ουκρανία, έως την πρόσφατη Σύνοδο στην Αττάλεια τηςΤουρκίας, όπου ο «ο Πούτιν ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο όλοι θα ήθελαν να συναντηθούν», γράφει ο Guardian.
Οπως τονίζει ο αρθρογράφος, ο λόγος που ο ρώσος πρόεδρος έγινε «από παρίας, αδιαμφισβήτητος ηγέτης» (όπως τιτλοφορείται και το άρθρο) είναι ένας: Η τρομοκρατική απειλή από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) και η προσφυγική κρίση ανάγκασαν τους ευρωπαίους ηγέτες να παραδεχθούν πως χρειάζονται τη Ρωσία.

Διπλωματικό χατ-τρικ


«Ο Πούτιν έκανε ένα διπλωματικό χατ-τρικ. Πρώτον, πέτυχε την αναγνώριση της Δύσης πως η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία είναι νόμιμη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χώρα. Ως απάντηση έδωσε μια αόριστη υπόσχεση να συνεργαστεί με τη διεθνή συμμαχία υπό την αμερικανική ηγεσία και να μην πυροβολεί τα "καλά παιδιά". Όλα αυτά δείχνουν μια ριζική στροφή στις αμερικανικές θέσεις, καθώς μέχρι τώρα οι ΗΠΑ δήλωναν ότι η ρωσική παρέμβαση είναι απαράδεκτη και “καταδικασμένη σε αποτυχία”», λέει η εφημερίδα.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε επίσης ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας στη Συρία - στις ακτές τηςΜεσογείου βρίσκονται βρετανικές στρατιωτικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις - θα βρουν υποστήριξη και θα προστατευτούν.

Σιωπηρή αναγνώριση της ρωσικής Κριμαίας
Επιπλέον, ο ρώσος ηγέτης πέτυχε να λάβει «μια σιωπηλή αναγνώριση» της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία και της κατάστασης με την ουκρανική κρίση.
«Ωστόσο, η αυτάρεσκη αμερικανική εκτίμηση, ότι ο Πούτιν είναι “σωστός στην τακτική, αλλά κακός στρατηγός”, τώρα φαντάζει απελπιστικά λανθασμένη. Η ρωσική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία, όχι μόνο δεν έχει αποδυναμώσει τη θέση του προέδρου Πούτιν, αλλά έφερε στη Ρωσία την κορυφή των διαπραγματεύσεων. Πλέον ο Πούτιν δεν είναι πια ένα πιάτο από το μενού, αλλά ένας νέος σεφ της διπλωματίας», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Και οι Financial Times
Στο ίδιο μήκος κύματος και πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Timesπου περιγράφει το πως ο πρόεδρος Πούτιν έγινε απo ”απόβλητος” σε νο1 ηγέτη μεταξύ των χωρών της G20. «Μόλις δώδεκα μήνες μετά τη Σύνοδο τηςG20 στην Αυστραλία , όταν οι υπόλοιποι διεθνείς ηγέτες του χρέωναν ευθύνες για την κρίση στην Ουκρανία, σήμερα, στην Αττάλεια, αποδείχθηκε το πιο “καυτό χαρτί” της Συνόδου. Οι ηγέτες της Δύσης αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν πως ο δρόμος για την ειρήνευση στη Συρία αναπόφευκτα περνά μέσα από τη Μόσχα» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.


Δημοσίευση σχολίου