Έχουν ζεστάνει τις μηχανές τους οι αγρότες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και μεγάλα μπλόκα την Τετάρτη στα Τέμπη.
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι αγρότες που αντιδρούν στο σχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που τσακίζει τον κλάδο τους.


Κοινό θα είναι το μέτωπο αγροτών, κτηνοτρόφων αλλά και ψαράδων, ενώ κινητοποιήσεις θα υπάρχουν σε δεκάδες σημεία της χώρας.
Ηδη περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται στο τελωνείο του Προμαχώνα ενώ στον νομό Σερρών αναμένεται να δημιουργηθεί άλλο ένα μπλόκο, στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, το οποίο και προετοιμάζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.
Στους δρόμους βγήκαν την Παρασκευή αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα. Έκαναν κατάληψη στην εθνική οδό Άργους – Ναυπλίου, στο ύψος της Δαλαμανάρας, αποκλείοντας την κυκλοφορία μέχρι το απόγευμα.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Νομού  Λάρισας αποφάσισε, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο, με την συμμετοχή πλήθους αγροτών να στηθεί το μπλόκο της από την ερχόμενη Τετάρτη στα Τέμπη.
Την πρόταση για το συγκεκριμένο σημείο -ενώ αρχικά υπήρχε προσανατολισμός και για τον κόμβο Γυρτώνης- έκαναν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς όπως ανέφεραν, τα Τέμπη είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και βεβαίως για τον Νομό Λάρισας.
Μαζί δε με άλλα σημεία «στρατηγικής» σημασίας στο άξονα της Εθνικής Οδού, θα αποτελέσουν, κατά τους αγρότες, ισχυρότερο σημείο «πίεσης», στο πλαίσιο του αγώνα που ξεκινούν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.


Σήμερα, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και την Τετάρτη θα γίνει προσυγκέντρωση στον κόμβο Γυρτώνης και από εκεί μετά τις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μετακίνηση προς τα Τέμπη.
Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων από την Λάρισα εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται, επίσης, και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και το θέμα της φορολόγησης του κρασιού καθώς επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί.
Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας συμμετείχε στην συνεδρίαση τους Συντονιστικής Επιτροπής Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η 20η Ιανουαρίου να είναι η κοινή ημερομηνία εξόδου όλων των αγροτών σε σημεία που έχουν επιλεγεί,ενώ στις 28 Ιανουαρίου, διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο κατά τα εγκαίνια της Agrotica και δεν αποκλείεται εν συνεχεία και νέα κάθοδος στην Αθήνα
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Λάρισας,συνεχίζει την συγκέντρωση τρακτέρ και στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, στον Παλαμά Καρδίτσας, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τεσσάρων Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, προκειμένου να αποφασιστεί η ημερομηνία εξόδου στην Εθνική Οδό. Το σημείο συνάντησης τους πάντως, είναι ο κόμβος της Νίκαιας.


Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου