Εκλογές στην Συρία στις 13 Απριλίου 2016 ανακοίνωσε ο Μ.Άσαντ με τον Β.Πούτιν να καλωσορίζει την εκεχειρία που θα ισχύσει από 27 Φεβρουαρίου και από την οποία εξαιρούνται το ISIS και η Al-Nusra "ως πραγματικό βήμα που θα σταματήσει την αιματοχυσία " ενώ σε έναν απίστευτο αιφνιδιασμό τo Iράν και η Ρωσία θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις σε Υεμένη, Ιράκ και Λίβανο!

 Αυτό ανακοίνωσε ο σύμβουλος του ανωτάτου ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, Ali Akbar Velayati μετά την συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας, Σ.Σοιγκού!

Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ σε Άγκυρα και Ριάντ γεγονός που το εκλαμβάνουν ως "απάντηση" σε τυχόν εισβολή τους στην Συρία. Μια εισβολή που μετά την εξέλιξη αυτή ολόκληρη η Μέση Ανατολή θα τιναχτεί στον αέρα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες την Σ.Αραβία ότι θα υποστηρίξει τους Χούτις στην Υεμένη και θα δημιουργήσει "no-fly-zone" πάνω από τη χώρα αν συνεχίσει να υποστηρίζει τρομοκράτες στην Συρία. Μια προειδοποίηση που ανανεώθηκε μετά την υπαναχώρηση της σχετικά με την συμφωνία "παγώματος" της παραγωγής πετρελαίου 

Σε μια κίνηση που μόνο αποκλιμάκωση δεν δείχνει, τον Βόσπορο πέρασε χτες ένα από τα καλύτερα πλοία ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας με κορυφαίες ικανότητες συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου, το Priazne (SSV201) κλάσης Vishnaya με κατεύθυνση την Συρία.

Η παρουσία του Priazne μαζί με το εναέριο κέντρο επιχειρήσεων Tu-214R σηματοδοτεί την έναρξη μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονικού πολέμου γεγονός που δείχνει πως δεν θα υπάρξει πραγματική εκεχειρία αφού η μερική κατάπαυση του πυρός δεν περιλαμβάνει έτσι και αλλιώς τις al-Nusra και ISIS.

Όταν περνούσε τα Στενά το ένοπλο προσωπικό είχε πάρει θέση μάχης στο κατάστρωμα για να αποκρούσει τυχόν τρομοκρατική επίθεση.

Παράλληλα ο Ρώσος Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού στην συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί μετέφερε μήνυμα του προέδρου της Ρωσίας, Β.Πούτιν, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το συριακό ζήτημα.

Μόλις στις 15-16 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε την Μόσχα ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Hossein Dehghani, μαζί με ολόκληρο το ιρανικό επιτελείο ενώ ο ίδιος είχε και προσωπική συνάντηση με τον Β.Πούτιν.

"Υπήρξε διμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ιράν και του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας. Η πολιτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο και ενισχύουν τους οικονομικούς δεσμούς" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ιρανού Υπουργείου Εξωτερικών Hossein Jaberi Ansari σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ Hassan Rouhani και Sergei Shoigu στην Τεχεράνη.

"Η Ρωσία είναι συνεργάτης μας, συνεργαζόμαστε πάνω σε αυτή την βάση με την Ρωσία και θα συνεχίσουμε. Για εμάς σε αυτή την συνεργασία η προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε αυτά τα πράγματα που μας δίνουν την ευκαιρία στην "ανωτερότητα" και στην πιθανότητα να δημιουργήσουμε μια κατάσταση ανάσχεσης στις απειλές που υπάρχουν στην περιοχή μας και ευρύτερα" τόνισε ο Dehghani .

Ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, Ali Akbar Velayati, δήλωσε συγκεκριμένα:

"Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί, υπάρχει πρωτοφανή μετατόπιση και συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας που δεν θα περιοριστεί στην Συρία αλλά σε Ιράκ, Λίβανο και θα επεκταθεί και στην Υεμένη".

"Τεχεράνη και Μόσχα θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Άσαντ και να προστατεύουν την Συρία".

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την ιρανική στρατιωτική εμπλοκή της οποίας ηγούνται οι επίλεκτες δυνάμεις Qods του Qassem Soleimani.

Ο Velayati τόνισε ότι : "Υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δυνάμεων Άσαντ και των δυνάμεων των οποίων ηγείται ο Στρατηγός Qassem Soleimani καθώς και των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων".

"Υπάρχουν επίσης σιιτικές δυνάμεις από το Πακιστάν, Αφγανιστάν και άλλες χώρες που πολεμούν υπό τις διαταγές των Ιρανών Φρουρών στην Συρία".

"Υπάρχει συμμαχία μεταξύ Ιράν, Ρωσίας, Συρίας και Χεζμπολάχ η οποία θα σχηματιστεί σύντομα και θα δημιουργηθεί και τυπικά μια κοινή συμμαχία με συγκεκριμένους σκοπούς".

Σε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη, η Σ.Αραβία ακύρωσε όλες τις συμφωνίες και συμβόλαια αξίας τεσσάρων δισ. δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια στις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου..


Δημοσίευση σχολίου