Σε νέα φάση κλιμάκωσης μπαίνουν από σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις -στον πλαίσιο και των αποφάσεων που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο στα Τέμπη από εκπροσώπους μπλόκων- οι οποίοι από σήμερα αποφασίζουν κατά τόπους για την αύξηση των ωρών αποκλεισμού του ΠΑΘΕ και λοιπές δράσεις πίεσης προς την κυβέρνηση.


Στα Τέμπη, σήμερα, γίνεται γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις με τους αγρότες να φέρονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της Κοιλάδας συνεχόμενα μέχρι και αύριο το μεσημέρι.
Ήδη η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας έχει ανακοινώσει τη διακοπή της κυκλοφορίας από τις 12 μετά το μεσημέρι και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.
Το απόγευμα, εξάλλου και από τις 5 το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα αποκλείουν τον κόμβο Πλατύκαμπου για δυο ώρες τουλάχιστον.
Σε συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων στις Αφίδνες, από 12:00-14:00, θα προχωρήσουν παραγωγοί της περιοχής. Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμη ενημερώσει εάν θα προχωρήσουν εκ νέου σε αποκλεισμό των διοδίων αργότερα σήμερα.


Κλείνουν τα τελωνεία Καστανεών - Εξοχής
Και τα τελωνεία των Καστανεών και της Εξοχής στον βόρειο Έβρο και τη Δράμα αντίστοιχα, εκτός από το τελωνείο των Κήπων, κλείνουν  από τις 11 το πρωί σήμερα, οι αγρότες στο πλαίσιο των κινητοποίησεών του, εναντίον του ασφαλιστικού.Σημειώνεται ότι αποφασίστηκε στα τελωνεία αυτά που θα παραμείνουν αποκλεισμένα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, να επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων και λεωφορείων.
Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή του συνόλου των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Ροδόπης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Ειδικότερα, συμμετείχαν, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της Ροδόπης, του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, του ΤΕΕ Θράκης, του επαγγελματικού και βιοτεχνικού επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, του εργατικού κέντρου Κομοτηνής, του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Ροδόπης, του εμπορικού συλλόγου Κομοτηνής, του συλλόγου φαρμακοποιών, του συλλόγου συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης, της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης, του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Κομοτηνής καθώς και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι ιδιοκτήτες οδηγοί ταξί.
Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και της ανάγνωσης του ψηφίσματος με το οποίο ζητούσαν την απόσυρση του σχεδίου του ασφαλιστικού και διάλογο από μηδενική βάση με την κυβέρνηση, οι συγκεντρωμένοι ενώθηκαν για πολλές ώρες με τους αγρότες στο μπλόκο του 5ου χιλιόμετρου της παλιάς εθνικής οδού Κομοτηνής-Ξάνθης, το οποίο χθες παρέμεινε ανοιχτό για τους διερχόμενους οδηγούς.
Εκεί, οι αγρότες προσέφεραν στους προσερχόμενους φαγητό, κρασί και τοπικά εδέσματα, διαμηνύοντας την ενότητα όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων στον αγώνα που δίνουν.


Κλείνει επ' αόριστον το τελωνείο των Κήπων
Στον αποκλεισμό επ' αόριστον του τελωνείου των Κήπων προχωρούν από τις 11:00 το πρωί οι αγρότες του νοτίου Έβρου. Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου με την κυβέρνηση καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί το κύριο αίτημα του αγροτικού κόσμου για απόσυρση των επίμαχων νομοσχεδίων, ασφαλιστικού και φορολογικού. Μάλιστα διαβεβαίωσε πως οι αγρότες έχουν φροντίσει να καλύψουν τις ανάγκες σε τροφή και νερό των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο τελωνείο.
«Αυτό που συμβαίνει είναι παραλογισμός. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η βελτίωση του ασφαλιστικού. Να πληρώσουμε, αλλά να μπορούμε να επιβιώσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε ισάξια ανταγωνιστικοί με τους Ευρωπαίους όταν εκεί η φορολογία είναι της τάξης του 3-5 ή 7% και εδώ συζητάμε για διψήφια μεγέθη».
Η εικόνα στα μπλόκα
Σκληραίνουν τη στάσης τους οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι οποίοι και προχωρούν σε επ'αόριστον κλείσιμο, «που σημαίνει ότι φρένο μπαίνει πλέον και στην είσοδο των ΙΧ οχημάτων και στα λεωφορεία» όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίστος, μέλος του συντονιστικού στο μπλόκο. Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 το μπλόκο έχει απαγορεύσει την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά και έδινε ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα, από νωρίς το βράδυ. Μηνιαίως, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.
Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ από νωρίς το πρωί οι αμπελουργοί της περιοχής, τρατάρουν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, από τις 20/1, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από σήμερα θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα, όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ.
Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 18.00-21.00 στο πρώτο και 10.00-15.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ στο δεύτερο. Τονίζεται ότι δύναμη από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών, μεταβαίνουν από νωρίς το πρωί στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να το ενισχύσουν και από Τρίτη θα ισχύσει νέο ωράριο αποκλεισμού του τελωνείου. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00-12:00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17:30-20:00 το βράδυ.
Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, προβλέπεται αποκλεισμός το μεσημέρι 13:00-14:00. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.
Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 12:00-13:00.
Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.
Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12-18:00 κλείνει), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα. Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Γαλάτιστας 'Αγγελος Τσαρτσαφλής «όλα είναι υπό σκέψη και νωρίς το πρωί θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».
Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Από νωρίς το πρωί συσκέπτονται για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Στον χορό των κινητοποιήσεων κινούνται ολοένα και πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».
Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της νυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10:00-12:00 το πρωί και 18:30-20:30 το βράδυ και 12:00-14:00 και 19:00-21;00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.
Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο κ. Μόσχος, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού θα ξεκινήσει κομβόι με τρακτέρ που θα πλημμυρίσει το κέντρο της Καστοριάς και μαζί με κατοίκους της περιοχής θα προχωρήσουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της εφορίας.

Δημοσίευση σχολίου