Η πτωτική κίνηση της Αγοράς βασίστηκε κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, πού έδωσε μηνιαίες απώλειες κοντά στο -30%, παρά τις χαμηλές (σχεδόν μηδενικές) τιμές που έγινε η τελευταία πολυπόθητη ανακεφαλαιοποίηση επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.


Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική αγορά αναμένουν την ψήφιση από την Βουλή κρίσιμων νομοσχεδίων,όπως το Ασφαλιστικό & το Φορολογικό, ώστε να επιταχυνθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους Θεσμούς.
Το γεγονός αυτό, παρά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εμπλεκομένων (Αγροτών – Ελευθέρων Επαγγελματιών κ.λπ), θα αποτελέσει τον Θετικό καταλύτη για την Ελληνική Χρηματαγορά και θα εξαλείψει τα δυσμενή σενάρια που επανέρχονται στο προσκήνιο.
Επιπλέον το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης & της πιθανής εξόδου της Χώρας από την συνθήκη ΣΕΓΚΕΝ, προστίθεται στα υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα που αναζητούν επειγόντως λύσεις και τυχόν αρνητικές εξελίξεις θα επιβαρύνουν και το Οικονομικό – Χρηματιστηριακό κλίμα.
Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε και την αναταραχή που υπάρχει στις Παγκόσμιες Αγορές Εμπορευμάτων,αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις των Διεθνών Χρηματαγορών, καθώς και τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Παγκόσμια κλίμακα, αυξάνει η ανησυχία μας και η εγρήγορσή μας και για την Ελληνική Αγορά.
Τεχνικά αξιολογώντας την χρηματιστηριακή εικόνα, βλέπουμε ότι οι επόμενες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη, οριοθετούνται στις 550-560 μονάδες. Τυχόν ανοδική διάσπαση του δίνει στόχους την περιοχή των 630 και 650 μονάδων. Αντίθετα αν το επίπεδο στήριξης των 520 μονάδων δεν διατηρηθεί, οι καθοδικοί στόχοι εντοπίζονται στα επίπεδα των 490 – 470 μονάδων, ίσως και χαμηλότερα.
Αντίστοιχα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει αντιστάσεις στο επίπεδο των 154 – 155 μονάδων, με επόμενο σημείο αντιστάσεων τις 165 – 167 μονάδες. Κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 145 μονάδες με επόμενο επίπεδο τα χαμηλά των 141 – 140 μονάδων. Τυχόν διάσπαση των πρόσφατων χαμηλών, προδιαθέτει για στόχους αρκετά χαμηλότερους πέριξ των 130 – 125 μονάδων.
Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την δραματική κατάσταση στην πραγματική Οικονομία, την ισχνή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μας δημιουργεί ανησυχίες για πολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με την συνεχή πίεση των Θεσμών για νέα μέτρα και την φοροδοτική εξάντληση της Οικονομίας. Τέλος δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι αποδόσεις τόσο του 10ετούς όσο και του 3ετούς Ελληνικού Ομολόγου εκτινάχθηκαν πάλι σε απαγορευτικά επίπεδα, ενώ το risk premium του Ελληνικού σε σχέση με το Γερμανικό επιτόκιο, κινείται πάλι, μεταξύ των 900 & 970 μονάδων, εκπέμποντας σήματα απαισιοδοξίας.
Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα στην Ελληνική Χρηματιστηριακή και Ομολογιακή Αγορά εμφανίζεται αρκετά επιβαρυμένη και αρκετές μετοχές αρχίζουν και σχηματίζουν αρνητικούς σχηματισμούς.
Θα πρέπει οι επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και γρήγοροι, λειτουργώντας με σαφή “Stop Loss” αν ακολουθούν βραχυπρόθεσμες στρατηγικές.
Τυχόν εμπλοκή με τον Τραπεζικό κλάδο θα προτιμούσαμε να γίνει περίπου 30% – 40% χαμηλότερα από τις τελευταίες τιμές αύξησης κεφαλαίου (ΑΝ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ), ή χρονικά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πάντα με αυστηρά “Stop loss” και στις δύο περιπτώσεις τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου (Head Corporate Officer και μέλος δ.σ. Fast Finance ΑΕΠΕΥ).


Δημοσίευση σχολίου