Πολιτική θύελλα κι έντονες κόντρες, μέσω επίσημων δηλώσεων και διαρροών, προκαλούν οι αποκαλύψεις κι οι πληροφορίες ότι Τούρκος, ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού στην γείτονα, ήρθε σε «μυστική επαφή» με τον Αλέξη Τσίπρα για την αγορά καναλιού στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο μάλιστα, όπως η πλευρά του τονίζει, τον ...ενθάρρυνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.


Όλα αυτά ενώ η Κυβέρνηση έχει περάσει από την Βουλή τροπολογία που ορίζει ότι μπορεί με απόφαση του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού να καθοριστεί ο αριθμός των αδειών των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα κι ενώ εκκρεμεί η συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για την σύνθεση του ΕΣΡ, που σύμφωνα με την Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να έχει τον τελευταίο λόγο σε ότι αφορά  την παροχή άδειας σε τηλεοπτικούς σταθμούς στην χώρα μας. 
Μάλιστα, η Διάσκεψη των Προέδρων στην Βουλή, που συνεδρίασε με στόχο την συμφωνία για τα νέα μέλη του ΕΣΡ, οδηγήθηκε εκ νέου σε ναυάγιο, με την συζήτηση να μονοπωλούν οι αποκαλύψεις σχετικά με τον Τούρκο καναλάρχη.

Ποιος είναι ο Τούρκος καναλάρχης
Όλα ξεκίνησαν όταν το ένα μετά το άλλο, μεγάλα ΜΜΕ της Τουρκίας άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση ότι ο επιχειρηματίας Ατζούν Ιλίτζαλι, ιδιοκτήτης του τουρκικού καναλιού TV8, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και συζήτησαν τον ενδεχόμενο αγοράς τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα. 
Όπως μάλιστα δήλωσε ο Αλί Κεμάλ Καραμπουντάκ, εκπρόσωπος του επιχειρηματία «ήδη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με τον οποίο είχαμε συνάντηση, έδειξε θετικός σε αυτή την πρόθεσή μας και ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσει το κανάλι μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, ο εκπρόσωπος του επιχειρηματία φέρεται να έχει δηλώσει «έχουμε δυο εναλλακτικές λύσεις. Είτε θα αγοράσουμε κάποιο ελληνικό κανάλι είτε θα αγοράσουμε μια νέα συχνότητα. Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο είχαμε συνάντηση έδειξε θετικός σε αυτή την πρόθεσή μας και ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα ακουστεί στην Ελλάδα η φωνή της Τουρκίας». 
Όπως γράφουν τουρκικά ΜΜΕ, τον Νοέμβριο, ο ιδιοκτήτης του τουρκικού καναλιού ήταν ένας από τους επίσημους που παρακολούθησαν τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας-Ελλάδας, στην Κωνσταντινούπολη, που διεξήχθη παρουσία των Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλέξη Τσίπρα.
Οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν κατ΄  ιδίαν συνάντηση με τον καναλάρχη, από όπου υπάρχει και φωτογραφικό στιγμιότυπο, με τον Ατζούν Ιλίτζαλι να φέρεται ότι δήλωσε ενθουσιασμένος από την γνωριμία του με τον  Αλέξη Τσίπρα. 
Το θέμα έχει «σηκώσει» στην Ελλάδα με ανακοινώσεις της η Ένωση Κεντρώων, κάτι που αναδεικνύουν σε σημερινές αναρτήσεις τους τα ΜΜΕ της γείτονος, που φιλοξενούν ευρείες αναφορές για την κόντρα Κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην ελληνική Βουλή αναφορικά και με την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην χώρα μας.

Έντονη αντίδραση από την Αντιπολίτευση

Με δηλώσεις στελεχών τους, το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται στην Κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι «η αποκάλυψη για τον Τούρκο επιχειρηματία αλλάζει όλα τα δεδομένα», σημειώνοντας ότι «εάν θέλει ο κ. Τσίπρας καθαρούς λογαριασμούς να δεχθεί την πρόταση της ΝΔ και όλη η διαδικασία να περάσει στο ΕΣΡ, έτσι δεν θα μπορεί κανείς να κάνει καμία συμφωνία».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυβέρνηση έχει πολλές εξηγήσεις να δώσει, με κυρίαρχη το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με ξένους επιχειρηματίες και δη με Τούρκο», ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «κάθε μέρα έχουμε θέματα με την Τουρκία και δεν είναι δυνατόν να της “δίνουμε” και την ενημέρωση».
Καυστικός στο σχόλιο του και ο Γιώργος Μαυρωτάς από Το Ποτάμι, ο οποίος σημείωσε «εμείς πάντα λέγαμε να έχει το ΕΣΡ την αρμοδιότητα, για να μην υπάρχει αλισβερίσι».

Ένωση Κεντρώων: «Να μην τολμήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει άδεια στον Τούρκο επιχειρηματία

Στον απόηχο των σχετικών δημοσιευμάτων, η Ένωση Κεντρώων αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι «επιβεβαιώθηκαν όσα λέγαμε», τονίζοντας ότι «ο Τούρκος καναλάρχης, για τον οποίο μιλά εδώ και καιρό ο Βασίλης Λεβέντης, ανέφερε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τον κ. Τσίπρα για να είναι εκείνος ο ένας εκ των τεσσάρων καναλαρχών πανελλαδικής εμβέλειας που θα πάρει την σχετική άδεια».
Όπως αναφέρει η Ένωση Κεντρώων «μάλιστα δήλωσε ενθουσιασμένος γιατί από τον Οκτώβρη θα έρθει στην χώρα μας ως νέος καναλάρχης. Υπήρχαν δύο τρόποι (δήλωσε) για να μπορέσει να έρθει στην Ελλάδα ως καναλάρχης, ο ένας με το να αγοράσει κάποιο τοπικό κανάλι και ο δεύτερος με το να του δοθεί άδεια συχνότητας πανελλαδικής εμβέλειας από την κυβέρνηση».
«Η Ένωση Κεντρώων», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ζητά να μην "τολμήσει" ο Σύριζα να δώσει άδεια στον Τούρκο επιχειρηματία και παράλληλα να κλείσει κανάλια όπως το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή άλλα. Εμείς θέλουμε ανοιχτά όλα τα υπάρχοντα κανάλια ώστε να διατηρηθεί η πολυφωνία και η Δημοκρατία και να γίνει η διαχείριση των οφειλών τους αμέσως».
Στο ίδιο μήκος κύματος η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιάννης Καλλιάνος.

Επιχείρηση κατευνασμού απο τον Βούτση

Κληθείς να λάβει θέση σε όλα όσα ακούγονται περί συμφωνίας εκχώρησης άδειας τηλεοπτικού σταθμού στον Τούρκο επιχειρηματία, μιλώντας στην Διάσκεψη των Προέδρων, ο Νίκος Βούτσης απάντησε «σας λέω ευθύτατα ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση από στέλεχος της Κυβέρνησης προς οποιονδήποτε, ακόμη και Έλληνα, πόσω μάλλον σε Τούρκο. Καθαρά πράγματα!».

Τι απαντά το Μαξίμου

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την συνάντηση με τον Τούρκο επιχειρηματία στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα Τουρκίας-Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο επιχειρηματίας ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για το ενδιαφέρον του να επενδύσει σε τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα κι ότι έχει ήδη βρει Έλληνες συνεταίρους.
Όπως διαμηνύουν από το Μαξίμου, επιχειρώντας να κλείσουν οριστικά το θέμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε στον επιχειρηματία ότι για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα θα υπάρξει διεθνής διαγωνισμός, με απολύτως διαφανείς όρους. 



Δημοσίευση σχολίου