Ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ του κουαρτέτου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Σταθάκη και του Γιώργου Χουλιαράκη, με τα μεγάλα «αγκάθια» του ασφαλιστικού και του δημοσιονομικού να παραμένουν πρώτα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης και με την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό ασφλυκτικό "κλοιό", τόσο λόγω του αγροτικού ζητήματος, όσο και του μεταναστευτικού.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα διαφωνεί σε πολλά σημεία του ασφαλιστικού, ενώ ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό από 900 εκατομμύρια έως 1,8 δις και αυτό το οποίο αναμένει είναι η ελληνική κυβέρνηση να της παρουσιάσει ποσοτικοποιημένα όλα τα μέτρα.
Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε λίγες ώρες μετά την έναρξη των συζητήσεων, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο για αυτήν την αξιολόγηση και αύριο θα δοθεί το προσχέδιο στην Τρόικα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης "κόκκινων" δανείων που ισχύει τώρα αν δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τους θεσμούς ως τις 15 Φεβρουαρίου.


Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση συζητείται το χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Μετά τη συνάντηση αυτή αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.


Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αύριο το πρωί στις 11.00 π.μ θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και το απόγευμα στις 7.00 μ.μ. με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή οπότε αναμένεται να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των εταίρων για να επανέλθουν μετά από 7-10 ημέρες.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη και με τους αγρότες, οι οποίοι σκληραίνουν κι άλλο τη στάση τους. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη ενώνουν τις δυνάμεις τους και ενισχύουν τα μπλόκα τους.
Θέλοντας να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι ο χρόνος που της έδωσαν για να αποσύρει ασφαλιστικό και φορολογικό τελειώνει, προχωρούν σε απ αόριστον αποκλεισμούς σε κεντρικές οδούς και τελωνεία.

Ήδη η κυκλοφορία έχει διακοπεί για φορτηγά και νταλίκες στους Κήπους, ενώ από αύριο 24ωρο θα είναι το μπλακ άουτ και σε Ορμένιο αλλά και Καστανιές. Κλειστή θα είναι από σήμερα συνεχώς η Εγνατία Οδός και στο ύψος του Νησελίου Ημαθίας, πολύωρος αναμένεται ο αποκλεισμός στα Τέμπη από παραγωγούς της Θεσσαλίας, αλλά και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών στα διόδια των Μαλγάρων.
Στη Χαλκηδόνα στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν και οινοπαραγωγοί που επίσης πλήττονται όπως λένε από τα νέα μέτρα, οι οποίοι μοίρασαν και κρασί στους διερχόμενους οδηγούς. Συμβολική κατάληψη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έκαναν οι αγρότες της Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης διαμηνύοντας όμως πως τις επόμενες μέρες θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.


«Παραλύουν» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας την Πέμπτη

Παράλληλα, «παραλύουν» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας την ερχόμενη Πέμπτη καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για το Ασφαλιστικό. Την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται εκτός συνόρων, αφού θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region, στη βρετανική πρωτεύουσα.
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν από σήμερα με τους ένστολους να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό έξω από το κτήριο του ταμείου τους, στην οδό Βερανζέρου.
Τη συμμετοχή τους στην απεργία της Πέμπτης  έχουν ήδη ανακοινώσει επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, η ΠΟΕ ΟΤΑ, αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, (ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσοκομειακοί γιατροί κι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία).
Να κλείσουν τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις τους στις 4 Φεβρουαρίου και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις καλεί η ΓΣΕΒΕΕ τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Δυναμικό παρόν στη γενική απεργία της Πέμπτης αναμένεται να δώσουν όλοι οι παραγωγοί που βρίσκονται για 13η μέρα στους δρόμους, ενώ δεν αποκλείουν και κάθοδό τους στην Αθήνα, αλλά και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.


Αγώνας δρόμου και για το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός έχει στρέψει το βλέμμα του και στο προσφυγικό, για το οποίο συναντήθηκε σε καλό κλίμα σήμερα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και οι δύο συμφώνησαν ότι έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος στην Ελλάδα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα μας δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Σχετικά με το προσφυγικό, που αποτέλεσε ζήτημα της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου, όπου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, τα hot spots μέσα Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμα, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, «βρέξει, χιονίσει».
Μήνυμα πως η Αθήνα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων για το μεταναστευτικό, έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη στην κυβέρνηση για αρχική ολιγωρία τους πρώτους μήνες κάτι που οδήγησε σε αύξηση των απαιτήσεων των εταίρων. Ο κύριος Μητσοτάκης που συναντήθηκε με τον κύριο Μουζάλα, χαρακτήρισε εθνικό το ζήτημα και έστειλε παράλληλα μήνυμα στους Ευρωπαίους να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, θα έχει συνάντηση και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γενημματά αύριο, Τρίτη, στις 13:00, για το προσφυγικό. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον κ. Φώτη Κουβέλη στις 2:30 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση σχολίου